tisdag 21 februari 2023

MINA GODA RÅGRUTOR I LÅNGPANNA, 20 BITAR .

 


                      HEJSAN !


Jag  provade  att frysa in bullarna och 

det fungerade  perfekt , lika goda som

nybakat närapå !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl standardmjölk

2 msk flytande honung

1 msk salt

1 dl linfrö

4 1/2 dl rågsikt

7 dl dinkelmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SMULA ner jästen i en degbunke .

Värm mjölken till 37 grader .

Häll lite av mjölken över jästen 

och rör tills den löst sig .

Tillsätt resten av mjölken, honung,

salt, linfrö, rågsikt och nästan allt

dinkelmjöl, spara lite till utbakning.

2)  ARBETA  degen tills DU känner 

att den är smidig och släpper från 

bunkens kanter, tillsätt mer mjöl om 

det behövs.

Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter .

3)  TÄCK en långpanna ca 30 x 40 cm 

med bakplåtspapper och tryck med fingrarna 

ut degen över hela långpannan .

4)  FORMA rutor genom att trycka ner degskrapan 

genom degen ända ner i botten på pannan .

Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter .

5)  SÄTT ugnen på 225 grader .

Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter eller 

tills brödet har fått fin färg .  Låt svalna på galler .

Ha gärna smör/margarin, ost ,och gröna blad eller 

skivad gurka på ,   mm....så himla gott !

HOPPAS DET SMAKAR 

LYCKA TILL !


söndag 19 februari 2023

COUSCOUSSALLAD MED RÄKOR , 6 - 8 BUFFE' PORTIONER . FAMILJEMIDDAG , TID 30 MIN.

 


                 HEJSAN !

Om  Du  vill  ha salladen  vegetarisk 

kan Du servera räkorna vid sidan om .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 morötter

4 port couscous 

eventuellt  grönsaksbuljongtärning 

till couscous - koket .

10 gröna sparrisar

2 salladslökar

200 g skalade räkor (500 g oskalad vikt)

salt å peppar

DRESSING :

2 citroner, finrivet skal och pressad saft

1/2 dl olivolja

1/2 dl hackad gräslök


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SKÖLJ  morötterna och skiva dem tunt .

Koka couscousen enligt anvisning på paketet .

Låt morötterna ligga med i vattnet som kokar 

upp till couscousen .

Tillsätt gärna grönsaksbuljong till kokvattnet .

2)  BRYT av och kasta nedersta biten sparrisen .

Skär sparrisen i mindre bitar och vänd ner i 

couscousen när den är färdig och fortfarande 

varm .

Då blir sparrisen tillagad av värmen från 

couscousen .   LÅT SVALNA .

3)  ANSA  salladslöken och hacka i mindre bitar 

och tillsätt till couscousen ,

4)  DRESSING :  BLANDA  citronskal, citronsaft,

olja och gräslök och häll över couscousen och 

blanda om .

5)  VÄND  till sist ner räkorna i couscousen och

smaka av med salt och peppar .


HOPPAS ATT DET SMAKAR och LYCKA TILL !



torsdag 16 februari 2023

KYCKLING FÖR EN ELLER FLERA ...( lunch / middag ) .

 


                        HEJSAN ! 


Lättlagad kyckling som sköter sig själv i ugnen ...


HÄR ÄR RECEPTET :

1 kyckling del

salt

peppar 

dragon 

pressad citron 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) LÄGG  kyckling - delen på ett stycke folie och krydda - 

(blanda kryddorna i en skål, - strö över kycklingen.)

2)  PRESSA citron över .

3)  VIK ihop folien och låt kyckling- paketet ligga i 25 min

i 200 grader .

4)  ÖPPNA då folien och stek vidare 10 -15 minuter i ugnen .

5)  SERVERA :  gott med bara en blandad sallad till,

bröd och ost .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

                   

onsdag 15 februari 2023

FISKSOPPA MED SPENAT , 4 port , 20 min.

 


                               HEJSAN !


FISKSOPPA !! nja  !

Egentligen gillar jag inte det ,

Men det ser så frestande ut ,så nu ska jag

lära mig att äta det !

Jag fick ett recept från en god vän  som bara 

ä-älskar denna soppa !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 burk krossade tomater

8 dl vatten

2 fiskbuljongtärningar 

1 1/2  tsk salt

1 tsk sambal oelek

500 g potatis

3 morötter

1 fänkål

400 g torskfile'

dill

60 g babyspenat


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  upp krossade tomater, vatten, buljongtärningar,

salt sambal oelek i  en  kastrull .

2)  SKALA och skär potatisen i bitar .

Skala och skiva morötterna . 

Tillsätt potatis och morötter till soppan , och koka i 5 min.

Skär fänkålen i bitar och tillsätt till soppan  och låt koka i 5 min .

3)  SKÄR  fisken i bitar  och tillsätt till soppan  och låt sjuda 

5 -8 minuter eller tills fisken är kokt .

4)  TILLSÄTT dill och spenat och rör om försiktigt så att 

fisken inte går sönder men spenaten blir varm .

 

TIPS !

Du kan också använda fryst spenat 

och låta den tina i soppan .

tillsätt då spenaten, se punkt 2.

Kontrollera att potatis och morötter är mjuka .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

BROCCOLI MED OSTSÅS , 4 port . (lunch / blir det något kvar - lunchlåda) .

 


                       HEJSAN  !

Det här är  broccoli och en krämig ostsås och

gärna en toast med ost och soltorkad tomat .

Så himla gott ...mm !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl råris

2 broccoli- delas i buketter

OSTSÅS :

2 dl grädde

4 dl mjölk

1 grönsaksbuljongtärning

3 msk vetemjöl

150 g riven ost

2 krm salt

1 krm peppar

TILLBEHÖR :

* sallad med tomater, rödlök

och sockerärter 

* toast med ost och soltorkad 

tomat .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  riset enligt anvisning 

på förpackningen .

2)  DELA broccolin i buketter

och skär stjälken i små bitar .

Koka broccolin i saltat vatten , 

ca 8 minuter .

3)  OSTSÅS :

BLANDA  grädde, mjölk , buljongtärning 

och mjöl i en kastrull och koka upp .

Låt sjuda under omrörning , 5 minuter .

Rör ner osten och smaka av med salt å peppar .

4)  SERVERA :

den varma broccolin med kokt råris och ostsås,

en tomatsallad med salladsblad och hackad röd-

lök och sockerärter och eventuellt även en toast

med ost och soltorkad tomat .

mm..!

VARSÅGODA !


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !






tisdag 14 februari 2023

MIN GODA, FÄRGGLADA FISKGRYTA MED BLOMKÅLS - RIS , 4 PORT . TIDSÅTGÅNG 20 MIN .

 


                        HEJSAN  !


Ibland har jag sådana dagar att jag inte vet vad jag ska laga för middag ?

Mer än något med fisk , men jag börjar ändå, så får jag se vad 

som händer ?

Det blev inte så tokigt ändå !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 msk smör / margarin

500 g tinad fiskfile'

1 msk currypulver

1 1/2 dl vatten

2 delade hårdkokta ägg (koka 7 min)

2 tomater, hackade

2 msk färsk persilja, hackad 

salt och peppar efter smak 

 TILLBEHÖR : Blomkåls- ris 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  LÄGG en stor msk smör / margarin i en varm stekpanna, 

dela fisken i bitar och lägg den i pannan tillsammans med 

curry, resten av smöret och vattnet .

2)  LÅT  det sjuda under lock på mellanvärme i 10 minuter,

lägg därefter i äggen och tomaterna och toppa med  persilja .

3)  LÅT  sjuda 5 minuter till, och servera sedan med blomkålsris .


BLOMKÅLSRIS :  4  personer .

Riv ett stort blomkålshuvud på den grövsta sidan av rivjärnet .

Släpp sedan ner i kokande vatten i ca 10 sekunder.

Häll av i durkslag och häll upp i en stor skål .


Visst kan det gå snabbt att laga mat .

Mina egna barn gillade inte blomkål ,

men då serverades blomkåls-riset under 

i en större form  och köttfärssås över  .

Alla åt av hjärtans lust och barnen 

tyckte det var mycket godare  !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !






fredag 10 februari 2023

MIN KANELBULLE - SOCKERKAKA , 30 BITAR .

 

                     HEJSAN  !


KANELBULLESOCKERKAKA ,

är en luftig och saftig sockerkaka som smakar 

precis som nygräddade kanelbullar , färdig på

knappt en timme .

Visst kan man väl bli vansinnigt sugen på

nygräddade kanelbullar ibland , men  tar 

längre tid att göra.

Så varför inte smaka denna supergoda kaka !


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör / margarin 

6 ägg

4 dl strösocker

2 1/2 dl filmjölk

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

FYLLNING :
2 dl brun farin

1/2 dl mald kanel

1 msk stött kardemumma

FROSTING :
100 g rumsvarmt smör

220 g färskost

1 1/2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

3 dl florsocker 

                                                                      

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  Förbered fyllningen genom att blanda 

samtliga ingredienser i en bakbunke .

Ställ  åt sidan .

2)  SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER 

och klä en långpanna 40 x 30 cm med bakplåtspapper.

3)  Gör sockerkakan . Smält smöret och ställ åt sidan .

4)  Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med el-

visp i 5 minuter .

Vänd sedan ner filmjölk och smält smör .

Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop till en 

klumpfri smet .

5)  Fördela  hälften av smeten i långpannan och strö

sedan över fyllningen .

Stryk sedan över resterande smet .

6)  GRÄDDA  kakan mitt i ugnen i 35 - 40 minuter.

Ta ut och låt svalna helt .

7)  GÖR FROSTINGEN :

Vispa smör och strösocker, färskost, grädde och 

vaniljsocker lite i taget under vispning och vispa 

till en fluffig frosting .

8)  BRED  frostingen  på den avsvalnade kakan .

Pudra eventuellt lite kanel över före serveringen .


LYCKA TILL !

mm...!