lördag 25 februari 2023

MINA , ROTSAKSPLÄTTAR & SKINKA , 2 PORT , SÖNDAGS LUNCH . (lunchlåda )

 


                 HEJSAN  !


  GRÄDDA  PLÄTTAR eller PANNKAKOR 

  -  LIKA GOTT VILKET SOM !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl vetemjöl / grahamsmjöl

2 dl lättmjölk

2 ägg

1 tsk salt

2 potatisar

1 morot

2 tsk smör / margarin

100 g  rökt  skinka 

gräslök 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VISPA  ihop mjölet med hälften av mjölken 

till en slät smet .

Tillsätt ägg, resten av mjölken och saltet .

Vispa slätt .

2)  SKALA potatis och morot och riv dem fint 

rakt ner i smeten .

Smält  matfettet och blanda ner det i smeten .

3)  GRÄDDA  plättar i plättlagg eller klicka ut

smeten i en stekpanna och grädda plättarna på 

medelstark värme tills de har fått fin färg .

4)  FINHACKA  skinka och strö över plättarna .

Garnera med gräslök, +1 klick kräm fraiche, - lätt sådan ) .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




fredag 24 februari 2023

MINA SAFTIGA HAMBURGARE , FAVORITLUNCH , 2 PORT .

 


                    HEJSAN  !


Många  med  mig ,  tycker att detta  är  en  favoritlunch !

Den  går  bra  att  förbereda  och  ta  med .

Gott  både  på  jobbet  och  till  picknicken, - en härlig solig dag .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g nötfärs , 10 %

2 kryddmått salt

1 kryddmått svartpeppar

1 gul lök

2 tsk smör / margarin

2 tomater

isbergssallad

några gurkskivor

2 msk mini- fraiche 5 %

1 msk tomatpure'

timjan

2 hamburgerbröd 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SALTA och peppra färsen .

Dela den i 2 delar .

Platta ut den till stora tunna biffar och 

lägg dem på fuktad skärbräda .

2)  SKALA och skiva löken tunt .

Hetta upp smöret i en stekpanna 

och fräs löken tills den är mjuk och glansig .

Ta upp löken, öka värmen och stek färsbiffarna

ca 2 minuter per sida .

3)  SKIVA  tomaterna och strimla salladen .

Smaksätt minifraichen med tomatpure' och timjan.

Dela bröden .

Lägg  grönsaker, biff, lök och sås på den undre delen.

Lägg på locket .

SMAKLIG MÅLTID ,  LYCKA TILL !




onsdag 22 februari 2023

STEKT OST- OCH SKINKSMÖRGÅS , TILL FRUKOST , 1 SMöRGÅS .

 


                  HEJSAN  !

VARSÅGOD !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 smörgås 

2 stora skivor vitt formbröd

2 tjocka skivor lagrad ost

3 skivor rökt skinka 

1 msk smör /margarin


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  bort kanterna på brödet .

Lägg ost och skinka mellan brödskivorna

och tryck ihop .

SKÄR  smörgåsen i fyra trekanter.

Stek dem gyllene i smör  och ät direkt .

Fruktsallad är gott till .


HOPPAS PÅ GOD FRUKOST !

LYCKA TILL !


tisdag 21 februari 2023

MINA GODA RÅGRUTOR I LÅNGPANNA, 20 BITAR .

 


                      HEJSAN !


Jag  provade  att frysa in bullarna och 

det fungerade  perfekt , lika goda som

nybakat närapå !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl standardmjölk

2 msk flytande honung

1 msk salt

1 dl linfrö

4 1/2 dl rågsikt

7 dl dinkelmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SMULA ner jästen i en degbunke .

Värm mjölken till 37 grader .

Häll lite av mjölken över jästen 

och rör tills den löst sig .

Tillsätt resten av mjölken, honung,

salt, linfrö, rågsikt och nästan allt

dinkelmjöl, spara lite till utbakning.

2)  ARBETA  degen tills DU känner 

att den är smidig och släpper från 

bunkens kanter, tillsätt mer mjöl om 

det behövs.

Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter .

3)  TÄCK en långpanna ca 30 x 40 cm 

med bakplåtspapper och tryck med fingrarna 

ut degen över hela långpannan .

4)  FORMA rutor genom att trycka ner degskrapan 

genom degen ända ner i botten på pannan .

Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter .

5)  SÄTT ugnen på 225 grader .

Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter eller 

tills brödet har fått fin färg .  Låt svalna på galler .

Ha gärna smör/margarin, ost ,och gröna blad eller 

skivad gurka på ,   mm....så himla gott !

HOPPAS DET SMAKAR 

LYCKA TILL !


söndag 19 februari 2023

COUSCOUSSALLAD MED RÄKOR , 6 - 8 BUFFE' PORTIONER . FAMILJEMIDDAG , TID 30 MIN.

 


                 HEJSAN !

Om  Du  vill  ha salladen  vegetarisk 

kan Du servera räkorna vid sidan om .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 morötter

4 port couscous 

eventuellt  grönsaksbuljongtärning 

till couscous - koket .

10 gröna sparrisar

2 salladslökar

200 g skalade räkor (500 g oskalad vikt)

salt å peppar

DRESSING :

2 citroner, finrivet skal och pressad saft

1/2 dl olivolja

1/2 dl hackad gräslök


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SKÖLJ  morötterna och skiva dem tunt .

Koka couscousen enligt anvisning på paketet .

Låt morötterna ligga med i vattnet som kokar 

upp till couscousen .

Tillsätt gärna grönsaksbuljong till kokvattnet .

2)  BRYT av och kasta nedersta biten sparrisen .

Skär sparrisen i mindre bitar och vänd ner i 

couscousen när den är färdig och fortfarande 

varm .

Då blir sparrisen tillagad av värmen från 

couscousen .   LÅT SVALNA .

3)  ANSA  salladslöken och hacka i mindre bitar 

och tillsätt till couscousen ,

4)  DRESSING :  BLANDA  citronskal, citronsaft,

olja och gräslök och häll över couscousen och 

blanda om .

5)  VÄND  till sist ner räkorna i couscousen och

smaka av med salt och peppar .


HOPPAS ATT DET SMAKAR och LYCKA TILL !



torsdag 16 februari 2023

KYCKLING FÖR EN ELLER FLERA ...( lunch / middag ) .

 


                        HEJSAN ! 


Lättlagad kyckling som sköter sig själv i ugnen ...


HÄR ÄR RECEPTET :

1 kyckling del

salt

peppar 

dragon 

pressad citron 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) LÄGG  kyckling - delen på ett stycke folie och krydda - 

(blanda kryddorna i en skål, - strö över kycklingen.)

2)  PRESSA citron över .

3)  VIK ihop folien och låt kyckling- paketet ligga i 25 min

i 200 grader .

4)  ÖPPNA då folien och stek vidare 10 -15 minuter i ugnen .

5)  SERVERA :  gott med bara en blandad sallad till,

bröd och ost .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

                   

onsdag 15 februari 2023

FISKSOPPA MED SPENAT , 4 port , 20 min.

 


                               HEJSAN !


FISKSOPPA !! nja  !

Egentligen gillar jag inte det ,

Men det ser så frestande ut ,så nu ska jag

lära mig att äta det !

Jag fick ett recept från en god vän  som bara 

ä-älskar denna soppa !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 burk krossade tomater

8 dl vatten

2 fiskbuljongtärningar 

1 1/2  tsk salt

1 tsk sambal oelek

500 g potatis

3 morötter

1 fänkål

400 g torskfile'

dill

60 g babyspenat


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  upp krossade tomater, vatten, buljongtärningar,

salt sambal oelek i  en  kastrull .

2)  SKALA och skär potatisen i bitar .

Skala och skiva morötterna . 

Tillsätt potatis och morötter till soppan , och koka i 5 min.

Skär fänkålen i bitar och tillsätt till soppan  och låt koka i 5 min .

3)  SKÄR  fisken i bitar  och tillsätt till soppan  och låt sjuda 

5 -8 minuter eller tills fisken är kokt .

4)  TILLSÄTT dill och spenat och rör om försiktigt så att 

fisken inte går sönder men spenaten blir varm .

 

TIPS !

Du kan också använda fryst spenat 

och låta den tina i soppan .

tillsätt då spenaten, se punkt 2.

Kontrollera att potatis och morötter är mjuka .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !