tisdag 28 februari 2023

MINA ENKLA MORGONLIMPOR, 2 ST. ( IN I KALL UGN ) .

 

                   HEJSAN !


Underbart mjuka och saftiga limpor som 

går lätt att skära upp i tunna skivor.

Du ska ställa in bröden i KALL UGN .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

6 dl ljummet vatten

1 dl mörk sirap

3 msk rapsolja

2 tsk salt

8 dl vetemjöl

8 dl rågsikt

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA JÄSTEN 

i en bunke och lös upp den i det 

fingervarma vattnet .

2)  RÖR NER sirap, olja och salt .

3)  BLANDA  ner mjöl- sorterna 

och knåda till en smidig deg .

4)  DELA DEGEN i två bitar och forma

dem till limpor.

Lägg dem bredvid varandra på en bakplåt

med bakplåtspapper .

Lägg även en bit bakplåtspapper mellan limporna .

5)  SÄTT IN BRÖDEN i mitten i en KALL UGN 

och sätt temperaturen på 200 grader .

Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar .

6)  LÅT BRÖDEN stå i ugnsvärmen i ca 50 minuter .

- kul att titta på när de jäser i ugnen ! !


De här bröden är alltid poppis när grabbarna kommer hem !

Då går limporna åt !


ALL LYCKA TILL !

MINA GODA MUMS , MED LYXTOPP . 30 bitar.

 


                  HEJSAN  !


Kärleksmums, Snoddas , Fiffi-rutor här har 

det kära barnet med de många namnen fått

en kaffe- & likörkräm på toppen . mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

225 g smör /margarin

3 ägg

4 dl strösocker

6 dl vetemjöl

1/2 dl kakaopulver

1 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

2 dl mjölk

TOPPING :

100 g smör 

5 dl florsocker

1/2 dl kakaopulver

1 msk vaniljsocker

2 1/2 msk starkt kallt 

kaffe

2 1/2 msk kahlua kaffelikör 

* GARNERING :

ca 1 dl kokosflingor

5 - 10 droppar röd

hushållsfärg.

UGN :200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SMÄLT smöret och låt det svalna .

Vispa ägg och socker vitt och pösigt .

2)  BLANDA mjöl, kakao, vaniljsocker

och bakpulver .

Rör ner detta i smeten växelvis med mjölk

och smör .

Häll smeten i en stor långpanna.

Grädda i nedre delen av ugnen 12 - 15 min.

Låt kallna .

3) TOPPING :
SMÄLT smöret .

Dra kastrullen från värmen och rör ner florsocker,

kakao och vaniljsocker .

Smaksätt med kaffe och likör.

Bred krämen på kakan .

4)  GARNERING :

VÄND rumt kokos och hushållsfärg i en skål så att

kokosen blir jämnt färgad .

5) STRÖ flingorna över glasyren och låt stelna .

Skär i bitar .

mm...! så fina till kaffebordet  !


LYCKA TILL !





måndag 27 februari 2023

MINA RIKTIGT GODA, OST-FYLLDA DINKELSNURROR , 30 ST SMÅ.

 


                         HEJSAN !


Som kanelbullar fast fyllda med smakrik ost 

och solrosfrön !

Dekorativt som brytbröd på buffe'n eller att

bara skämma bort sig  med  till  frukost ....


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl rumstempererat vatten

1 1/2 tsk salt

ca 12 dl siktat dinkel

50 g smör/margarin

FYLLNING & GARNERING

150 g lagrad ost , riven

1 dl solrosfrön

1 ägg till pensling

UGN :  200 GRADER 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen i en bunke .

Häll på vatten , rör tills jästen är upplöst.

Tillsätt salt och det mesta av mjölet .

Klicka i smör.

Arbeta degen smidig .

Låt jäsa ca 11/2  timme.

2)  FYLLNING  :  

STJÄLP upp degen och kavla till  en platta,

60 x 30 cm ,

Strö på det mesta av osten och solrosfröna , 

spara lite till garnering .

Rulla samman från långsidan och skär i 30 bitar.

Placera bullarna ganska tätt i en stor långpanna.

Låt jäsa i ca 45 minuter.

3)  GARNERING :

VISPA  ägget lätt och pensla bullarna .

Strö över resten av osten och solrosfröna .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter.

Hoppas det smakar .


TIPS !  Frys in & sprödvärm efter hand .

                       LYCKA TILL !

MINA GODA , SESAM - & LINGONBULLAR , ca 24 ST. mm....!

 


                             HEJSAN  !

Det fiffiga med de här långpannebaket är

den långa jästiden - att använda den till 

nytta eller nöje !

Och utan alltför stor ansträngning kan frysen

sedan fyllas med många goda bullar  !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross

1 dl linfrö

2 dl kokande vatten

2 dl rumsvarmt vatten

25 g jäst

1 dl lingonsylt

1/2 dl vetegroddar 

1/2 dl sesamfrön

1/ 2 msk salt

ca 1 liter vetemjöl Special

UGN :  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  rågkross , linfrö och kokande vatten .

Låt stå minst 1 timma .

2)  SMULA jästen i en bunke .

Häll över rumsvarmt vatten och rör tills jästen löser sig .

Tillsätt linfröblandningen, sylt, groddar, sesamfrön, salt

och det mesta av mjölet .

Arbeta degen tills den släpper skålens kant .

LÅT JÄSA i 2 TIMMAR .

3) PLATTA ut degen med mjölade händer i en stor 

långpanna .

Skär degen i rutor .

Låt jäsa i 40 minuter .

4)  GRÄDDA  i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter .

Låt alltid degen jäsa på  en  dragfri plats 

skyddad av en ren handduk .


LYCKA TILL !


söndag 26 februari 2023

FRASIG, FYLLD BAGUETTE , 4 PORT , ( LUNCHLÅDA )

 


                      HEJSAN !


FRESTANDE  VÄLFYLLDA  LUNCHMACKOR 

MED  SPÄNNANDE ,  VARM CAJUNKRYDDA .

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

4 små baguetter

1 gul lök 

2 tsk flytande smör / margarin

250 g nötfärs

2 tomater

1 morot 

1 röd paprika

1 tsk cajunkrydda

salt, peppar

2 msk finhackad persilja

4 salladsblad 

UGN : 225 grader 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR en skåra i bröden och 

värm dem några minuter .

2)  SKALA och finhacka löken .

Hetta upp matfettet i en stekpanna

och fräs löken mjuk .

Tillsätt färsen och låt den steka med

tills den blir lite grynig .

3)  SKÖLJ  och grovhacka tomaterna .

Skala och riv moroten , - inte på grövsta sidan 

på rivjärnet .

Ansa och tärna paprikan .

Blanda ner tomat , morot, paprika och 

cajunkrydda i färsen .

Smaka av med salt och peppar .

Strö i persilja .

4)  VIK försiktigt ut bröden , lägg i salladsblad 

och fördela färs - blandningen i baguetterna .

Gärna 1-2 tsk kräm fraiche .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



lördag 25 februari 2023

MINA , ROTSAKSPLÄTTAR & SKINKA , 2 PORT , SÖNDAGS LUNCH . (lunchlåda )

 


                 HEJSAN  !


  GRÄDDA  PLÄTTAR eller PANNKAKOR 

  -  LIKA GOTT VILKET SOM !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl vetemjöl / grahamsmjöl

2 dl lättmjölk

2 ägg

1 tsk salt

2 potatisar

1 morot

2 tsk smör / margarin

100 g  rökt  skinka 

gräslök 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VISPA  ihop mjölet med hälften av mjölken 

till en slät smet .

Tillsätt ägg, resten av mjölken och saltet .

Vispa slätt .

2)  SKALA potatis och morot och riv dem fint 

rakt ner i smeten .

Smält  matfettet och blanda ner det i smeten .

3)  GRÄDDA  plättar i plättlagg eller klicka ut

smeten i en stekpanna och grädda plättarna på 

medelstark värme tills de har fått fin färg .

4)  FINHACKA  skinka och strö över plättarna .

Garnera med gräslök, +1 klick kräm fraiche, - lätt sådan ) .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




fredag 24 februari 2023

MINA SAFTIGA HAMBURGARE , FAVORITLUNCH , 2 PORT .

 


                    HEJSAN  !


Många  med  mig ,  tycker att detta  är  en  favoritlunch !

Den  går  bra  att  förbereda  och  ta  med .

Gott  både  på  jobbet  och  till  picknicken, - en härlig solig dag .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g nötfärs , 10 %

2 kryddmått salt

1 kryddmått svartpeppar

1 gul lök

2 tsk smör / margarin

2 tomater

isbergssallad

några gurkskivor

2 msk mini- fraiche 5 %

1 msk tomatpure'

timjan

2 hamburgerbröd 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SALTA och peppra färsen .

Dela den i 2 delar .

Platta ut den till stora tunna biffar och 

lägg dem på fuktad skärbräda .

2)  SKALA och skiva löken tunt .

Hetta upp smöret i en stekpanna 

och fräs löken tills den är mjuk och glansig .

Ta upp löken, öka värmen och stek färsbiffarna

ca 2 minuter per sida .

3)  SKIVA  tomaterna och strimla salladen .

Smaksätt minifraichen med tomatpure' och timjan.

Dela bröden .

Lägg  grönsaker, biff, lök och sås på den undre delen.

Lägg på locket .

SMAKLIG MÅLTID ,  LYCKA TILL !