lördag 11 mars 2023

MIN , FRAS - ÖVERBAKADE FISK , 4 PORT . (middag/ lunchlåda ) . + EFTERRÄTT .

 


                  HEJSAN  !


FISK  kan  DU variera med vad DU känner för ....

Här ville jag ha ett frasigt täcke  ,  jag blandade 

lite hej vilt,  och det blev väldigt gott .

VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g  fisk- file  ,  t ex lax , gös eller sej  (jag har använt sej)

3/4 tsk salt

1 kryddmått nymald vitpeppar

****

FRAS -TÄCKE :

2 skivor vitt bröd ,  typ rostebröd

1 kruka basilika

2 msk olivolja

1 pressad vitlöksklyfta

2 dl riven parmesan

1 kryddmått nymald svartpeppar

1  kryddmått salt 

TILLBEHÖR :

1 påse klyftpotatis, 600 g

kokt fänkål+ riven morot med 1/2 äpple -rivet .


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ  250 GRADER .

Stek klyftpotatisen ca 20 minuter .

2)  TORKA  brödet  en  kort  stund  i  ugnen .

3)  OM  DU har  ett  fiskblock  skär ,  i  portionsbitar .

Salta  och  peppra  fisken  runt  om .

Lägg  dem  på på  en  plåt  med  bakplåtspapper .

4)  FINHACKA  basilikabladen  i matberedaren 

eller med mixerstav .

Tillsätt olivolja , vitlök  och smulat  bröd .

Tillsätt osten .

Kör ihop till en smulig massa .

Smaka av med salt och peppar .

Finfördela blandningen  över fisken .

* Hit kan rätten förberedas .*

5)  ANSA och skär fänkålen i klyftor .

Koka den i saltat vatten  ca 8 minuter eller tills den 

är mjuk .

6)  GRATINERA  FISKEN  mitt i ugnen 5 - 10 minuter,

tiden varierar beroende på fiskens  tjocklek .

SERVERAS , med  klyftpotatis ,   en klyfta  citron 


+  EFTERRÄTT :

SNABBGLASS  PÅ YOGHURT OCH BÄR .  4 port )

200 g frysta jordgubbar 

1/2 dl florsocker

2 dl turkisk yoghurt

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FINFÖRDELA  de frysta  bären i matberedare

eller mixer ,  tillsammans  med  sockret .

2)   TILLSÄTT  yoghurt  och kör ihop till en massa .

SERVERA   med delade  jordgubbar och  1-2  glass-skopor

glass- yoghurt ,  DIREKT .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



fredag 10 mars 2023

MOSTER GRETAS , CITRONKAKOR , 25 ST.

 


                   HEJSAN  !

ÅTERIGEN en klassiker bland våra småkakor ,

lätta att baka .

Små torra kakor....mm...himla goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

200 g smör/margarin 

SMAKSÄTTNING :

Skalet från 1 citron

UGN :200 GRADER 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KÖR samtliga ingredienser i en matberedare 

(eller rör ihop för hand ) 

och tillsätt det rivna citronskalet .

2)  RULLA till små kulor, tryck till med gaffel .

Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och

GRÄDDA i ca 10 minuter .


LYCKA TILL !


MOSTER GRETAS , SCHACKRUTOR , 50 ST.

 


                         HEJSAN  !

Nu när allt är så dyrt i affärerna så tycker 

jag att det lönar sig att baka , dessutom är 

det mysigt, att skapa något själv !

Detta är en klassiker bland våra småkakor ,

lätta att baka och alltid populär .

Min lillasyster, älskade dessa kakor .

De är himla goda och ser så fina ut ...!


HÄR ÄR RECEPTET :

4 1 /2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

200 g smör / margarin

SMAKSÄTTNING :

4 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

UGN 200 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KÖR  samtliga ingredienser till mördegen 

i en matberedare  eller för hand .

Blanda i vaniljsockret .

Dela degen mitt itu .

Blanda i kakao i en av delarna .

2)  DELA  den mörka och ljusa degen i vardera

två delar och rulla ut 4 längder .

Lägg dem i schackmönster på varandra och tryck

till lätt .

3)  SCHACKMÖNSTER , 

= Varannan gul, och varannan brun , 4 st  = 1 kaka .

Låt längderna vila i kylskåp .

4)  SKÄR i 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med 

bakplåtspapper .

GRÄDDA ca 10 min .


LYCKA TILL !


torsdag 9 mars 2023

KLASSISK LAXPUDDING , 4 PERS . (lunch /middag/ lunchlåda) .

 


                        HEJSAN 

 Järnspisen  kom inte in i hemmen förrän på 1800.talet .

 Det kan koppla laxpuddingen till det århundradet .

Alla sorters lådor var populära på den tiden ...

De dyra ingredienserna ägg och  grädde...valde bönderna

att sälja  för att få pengar till annat ,   t  ex  tyger och

 verktyg .


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g rimmad lax i tunna skivor 

700 g oskalad potatis

1 gul lök

1 kruka dill

4 ägg

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde

50 g smör/margarin

+ lite skirat smör till garnering

salt, grovmalen vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 150  grader .

2)  KOKA potatisen mjuk i lättsaltat vatten .

Häll av och låt svalna .

3)  SKALA och finhacka löken .

Grovhacka dillen .

4)  VISPA  ihop ägg, mjölk, grädde, 1 tsk salt

och 2 kryddmått peppar .

5)  Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka 

skivor .

Smöra en ugnssäker form 2 liter, (gärna springform).

Varva potatis, lax, hackad lök och dill .

Understa och översta lagret ska vara potatis .

Häll över äggblandningen .  Klicka över smör .

6)  TILLAGA i ugnen ca 1 timme.

Ta ut och låt svalna något .

SERVERA med skirat smör ,

hårt bröd - MINI - RUT och smör .


LYCKA TILL å  SMAKLIG  MÅLTID !






























måndag 6 mars 2023

MOSTER KARINS, HONUNGSKAKOR ca 30 st .

 


                    HEJSAN  !


Goda som honung är dessa spröda kakor ...mm..!

Farmor gjorde något liknande som också var såå...

..goda , men jag har inte det receptet . 

Detta  fick jag av en  av mostrarna .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl strösocker

1/2 dl honung

2 1/2  dl vetemjöl

2 äggvitor

90 g rumsvarmt smör /

margarin


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN på 175 grader .

Blanda socker, honung  vetemjöl

äggvitor och smör  till en jämn smet 

2)  KLICKA UT SMETEN  på plåtar 

med  bakplåtspapper,

GRÄDDA kakorna i 12 -15 min eller tills 

kakorna är mörkt gyllenbruna ,

Låt svalna på  galler .


LYCKA TILL !


BOHUSLÄNSK FISKPUDDING , 6 PERS . (lunch / middag ) .

 


                HEJSAN  !


MIN Mormor som då bodde i  MOLLÖSUND 

gjorde ofta denna fiskpudding .

Sede - mera  fick jag receptet  och vi älskar den !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl rundkornigt ris

7 - 8 dl mjölk

800 g vit fiskfile

sej eller hoki - fryst 

3 - 4 ägg

1/2 riven muskotnöt / 

muskotnöt på glasburk 1/2 tsk

1 tsk aromat 

salt och peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Koka riset i mjölken enligt anvisning 

på förpackningen .

******

Koka  upp  saltat  vatten ,  lägg ner fisken .

Skumma av .

Sjud i ca 5 minuter eller tills fisken är klar .

2)  BLANDA gröten med fisken .

Rör ner äggen .

Fin- riv muskoten  .

Krydda med aromat , salt och peppar .

Bre  ut  smeten  i  en  ugnssäker form .

3)  STÄLL in i nedre delen av ugnen i ca 1 timme

eller tills puddingen fått en fin gyllenbrun färg .

4) SERVERA  med kokt potatis , smält smör och 

riven pepparrot .


SMAKLIG MÅLTID !

och 

LYCKA TILL !





fredag 3 mars 2023

MINA GODA APRIKOS - & NÖT - SCONES, 12 ST .

 

                      HEJSAN  !


DESSA  SCONES ,  har  jag  som  gott  sällskap  till  en  kopp  te !

VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl grahamsmjöl

4 1/2 - 5 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

100 g smör / margarin

3 dl filmjölk

1 dl hackade torkade aprikoser

1 dl pumpakärnor

1/2 dl grovt hackade  nötter

* GARNERING 

2 msk pumpafrön

2 msk vallmofrön


*  SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA mjölsorterna med salt och bakpulver.

Nyp  in smöret blandningen .

Tillsätt  filmjölk, aprikoser, pumpakärnor ,

(spara lite till garnering ) och nöt - hacket .

Arbeta snabbt samman till en deg .

2)  PLATTA ut degen med mjölade händer i en 

liten långpanna .

Strö över pumpafrön och vallmofrön .

Dela degen i rutor med vass kniv .

3)  GRÄDDA i nedre delen av ugnen 12 - 15 minuter.

Smakar bäst nygräddade .  Med  en god marmelad därtill...

och ost .


HOPPAS NI GILLAR DEM ?

LYCKA TILL !