onsdag 15 mars 2023

TIPS ! KVÄLLSMÅL , RIS , FRUKT OCH EN KOPP TE . 1 PERSON .

 


                  HEJSAN !


Ibland på kvällarna kan jag bli så sugen 

på något att äta , men ändå något bra 

tänker jag !


SÅ HÄR BLEV DET :

3 tunna riskakor 

1 banan 

1 kiwi 

ett gott örtte 


Skiva bananen och lägg på riskakorna 

eller ät bananen vid sidan om + kiwin 

och örtte .


TACK !


tisdag 14 mars 2023

MIN GODA SALLAD, MED MORÖTTER; APELSINER OCH VATTENKRASSE .

 


                           HEJSAN ! 


Emellanåt kan jag känna " vad ska jag ha för sallad till " .

då  har jag tröttnat på de som jag brukar ha .

Så nu får det bli denna ,  mm...!


VATTENKRASSE  är ett superlivsmedel .

Vattenkrasse innehåller mer kalcium per gram än mjölk,

mer järn än spenat och lika mycket C-vitamin som apelsiner .

UTMÄRKT mat för skelettet ,blodet och immunförsvaret .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 knippe vattenkrasse , putsat

2 morötter,  skalade och rivna

1 apelsin ,  skalad och hackad

1 avokado , skalad,  urkärnad och hackad 

1 näve valnötter 

1 msk hackad oregano

1 msk hackad persilja

2 msk kallpressad  solrosolja

saften av 1/2 citron

havssalt och malen svartpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :
1) LÄGG vattenkrassen, morötterna, apelsinen,

avokadon, valnötterna  och örterna  i en 

stor skål .

2)  TILLSÄTT  solrosoljan, citronsaften, salt

och peppar och blanda väl .

3)  SERVERA  DIREKT .


LYCKA  TILL !



söndag 12 mars 2023

MIN GODA LINGONLIMPA , 1 BRÖD .

 


                          HEJSAN !

Vi gillar grova bröd som är bra för kroppen .

Det gör oss starka och välmående .


VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 1/2 dl havregryn

2 dl fullkornsmjöl

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetegroddar

1/2 dl majsmjöl

2 dl russin

1/2 dl hela  linfrö

1 tsk salt

1 1/2 tsk bikarbonat

4 dl filmjölk

1/2 dl sirap

1 1/2 dl lingonsylt

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader.

2)  SMÖRJ  en  avlång  bakform  (1 1/2 liter)

3)  BLANDA alla ingredienser  i en bunke .

Rör ner filmjölk,  sirap och lingonsylt och

blanda till en deg .

Häll degen i formen .

4)  GRÄDDA  i  nedre  delen av ugnen ca 1 timme .

Pensla brödet  med ljummet  vatten .

Stjälp  upp det  på  ett  galler  och  låt  det svalna .

mm...himla gott och saftigt !


LYCKA TILL ! 



lördag 11 mars 2023

MIN , FRAS - ÖVERBAKADE FISK , 4 PORT . (middag/ lunchlåda ) . + EFTERRÄTT .

 


                  HEJSAN  !


FISK  kan  DU variera med vad DU känner för ....

Här ville jag ha ett frasigt täcke  ,  jag blandade 

lite hej vilt,  och det blev väldigt gott .

VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g  fisk- file  ,  t ex lax , gös eller sej  (jag har använt sej)

3/4 tsk salt

1 kryddmått nymald vitpeppar

****

FRAS -TÄCKE :

2 skivor vitt bröd ,  typ rostebröd

1 kruka basilika

2 msk olivolja

1 pressad vitlöksklyfta

2 dl riven parmesan

1 kryddmått nymald svartpeppar

1  kryddmått salt 

TILLBEHÖR :

1 påse klyftpotatis, 600 g

kokt fänkål+ riven morot med 1/2 äpple -rivet .


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ  250 GRADER .

Stek klyftpotatisen ca 20 minuter .

2)  TORKA  brödet  en  kort  stund  i  ugnen .

3)  OM  DU har  ett  fiskblock  skär ,  i  portionsbitar .

Salta  och  peppra  fisken  runt  om .

Lägg  dem  på på  en  plåt  med  bakplåtspapper .

4)  FINHACKA  basilikabladen  i matberedaren 

eller med mixerstav .

Tillsätt olivolja , vitlök  och smulat  bröd .

Tillsätt osten .

Kör ihop till en smulig massa .

Smaka av med salt och peppar .

Finfördela blandningen  över fisken .

* Hit kan rätten förberedas .*

5)  ANSA och skär fänkålen i klyftor .

Koka den i saltat vatten  ca 8 minuter eller tills den 

är mjuk .

6)  GRATINERA  FISKEN  mitt i ugnen 5 - 10 minuter,

tiden varierar beroende på fiskens  tjocklek .

SERVERAS , med  klyftpotatis ,   en klyfta  citron 


+  EFTERRÄTT :

SNABBGLASS  PÅ YOGHURT OCH BÄR .  4 port )

200 g frysta jordgubbar 

1/2 dl florsocker

2 dl turkisk yoghurt

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FINFÖRDELA  de frysta  bären i matberedare

eller mixer ,  tillsammans  med  sockret .

2)   TILLSÄTT  yoghurt  och kör ihop till en massa .

SERVERA   med delade  jordgubbar och  1-2  glass-skopor

glass- yoghurt ,  DIREKT .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



fredag 10 mars 2023

MOSTER GRETAS , CITRONKAKOR , 25 ST.

 


                   HEJSAN  !

ÅTERIGEN en klassiker bland våra småkakor ,

lätta att baka .

Små torra kakor....mm...himla goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

200 g smör/margarin 

SMAKSÄTTNING :

Skalet från 1 citron

UGN :200 GRADER 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KÖR samtliga ingredienser i en matberedare 

(eller rör ihop för hand ) 

och tillsätt det rivna citronskalet .

2)  RULLA till små kulor, tryck till med gaffel .

Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och

GRÄDDA i ca 10 minuter .


LYCKA TILL !


MOSTER GRETAS , SCHACKRUTOR , 50 ST.

 


                         HEJSAN  !

Nu när allt är så dyrt i affärerna så tycker 

jag att det lönar sig att baka , dessutom är 

det mysigt, att skapa något själv !

Detta är en klassiker bland våra småkakor ,

lätta att baka och alltid populär .

Min lillasyster, älskade dessa kakor .

De är himla goda och ser så fina ut ...!


HÄR ÄR RECEPTET :

4 1 /2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

200 g smör / margarin

SMAKSÄTTNING :

4 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

UGN 200 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KÖR  samtliga ingredienser till mördegen 

i en matberedare  eller för hand .

Blanda i vaniljsockret .

Dela degen mitt itu .

Blanda i kakao i en av delarna .

2)  DELA  den mörka och ljusa degen i vardera

två delar och rulla ut 4 längder .

Lägg dem i schackmönster på varandra och tryck

till lätt .

3)  SCHACKMÖNSTER , 

= Varannan gul, och varannan brun , 4 st  = 1 kaka .

Låt längderna vila i kylskåp .

4)  SKÄR i 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med 

bakplåtspapper .

GRÄDDA ca 10 min .


LYCKA TILL !


torsdag 9 mars 2023

KLASSISK LAXPUDDING , 4 PERS . (lunch /middag/ lunchlåda) .

 


                        HEJSAN 

 Järnspisen  kom inte in i hemmen förrän på 1800.talet .

 Det kan koppla laxpuddingen till det århundradet .

Alla sorters lådor var populära på den tiden ...

De dyra ingredienserna ägg och  grädde...valde bönderna

att sälja  för att få pengar till annat ,   t  ex  tyger och

 verktyg .


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g rimmad lax i tunna skivor 

700 g oskalad potatis

1 gul lök

1 kruka dill

4 ägg

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde

50 g smör/margarin

+ lite skirat smör till garnering

salt, grovmalen vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 150  grader .

2)  KOKA potatisen mjuk i lättsaltat vatten .

Häll av och låt svalna .

3)  SKALA och finhacka löken .

Grovhacka dillen .

4)  VISPA  ihop ägg, mjölk, grädde, 1 tsk salt

och 2 kryddmått peppar .

5)  Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka 

skivor .

Smöra en ugnssäker form 2 liter, (gärna springform).

Varva potatis, lax, hackad lök och dill .

Understa och översta lagret ska vara potatis .

Häll över äggblandningen .  Klicka över smör .

6)  TILLAGA i ugnen ca 1 timme.

Ta ut och låt svalna något .

SERVERA med skirat smör ,

hårt bröd - MINI - RUT och smör .


LYCKA TILL å  SMAKLIG  MÅLTID !