TIPS !
HÅLLER SIG PÅ PLATS !
Med några små klickar sirap på tårtfatet
håller sig tårtan på plats när DU skär
upp den i bitar .
TACK ! Maud .
En sida med dom bästa recepten på internet.
TIPS !
HÅLLER SIG PÅ PLATS !
Med några små klickar sirap på tårtfatet
håller sig tårtan på plats när DU skär
upp den i bitar .
TACK ! Maud .
HEJSAN !
FINA FISKEN SERVERAR JAG GÄRNA UNDER
ETT GYLLENE BRÖD - OCH MANDELTÄCKE .
DET BLIR BÅDE GOTT OCH VACKERT !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g djupfryst sej -file' eller
annan vit fisk
salt , peppar
2 skivor vitt formbröd
50 g riven ost
2 äggulor
25 g flagad mandel
SERVERING :
potatismos
gröna ärter
UGN : 225 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) HALV -TINA fiskblocket och skär
det i 2 cm tjocka skivor .
Lägg skivorna tätt intill varandra på ett
smort ugnssäkert fat .
Salta och peppra .
2) KANTSKÄR brödet och smula det .
Rör i ost och äggulor med en gaffel .
Fördela massan över fisken .
Strö över mandel .
Stek mitt i ugnen tills fiskköttet är
vitt och fast , ca 20 minuter .
mm...! Så himla gott !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
HEJSAN !
EN förkänsla av vår och sommartid är dessa spett !
BIRGIT , min goda vän , brukade göra dessa mm....!
goda lammfärsbiffar på spett .
DEN fräscha potatissalladen med både yoghurt och citron
passar perfekt till spettens spännande kryddning .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g lammfärs
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl matlagningsgrädde 15%
1 skiva vitt formbröd
1 kryddmått spiskummin
2 tsk koriander
1 tsk salt
2 kryddmått svartpeppar
2 msk flytande smör/ margarin
POTATISSALLAD :
500 g kokt potatis
10 cm grön gurka
1 -2 dl naturell yoghurt 3 %
2 tsk citronsaft
1 msk olivolja
10 hackade myntablad
pressad vitlök
salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SKALA och finhacka löken .
Lägg hacket i en skål .
Pressa i vitlök.
Blanda ner ägg och grädde .
Kantskär brödet och riv inkråmet .
Blanda ner det och kryddorna i skålen.
Låt svälla i 10 minuter .
Tillsätt färsen och arbeta samman till
smidig massa .
2) FORMA järpar och lägg dem på
en vattensköljd skärbräda .
Hetta upp smöret i en stekpanna och
stek järparna .
Stick i små grillspett av trä inför
serveringen .
3) POTATISSALLAD :
TÄRNA potatis och gurka .
Blanda samman med de övriga
ingredienserna och smaka av med
salt och peppar .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
HEJSAN !
IDAG BLIR DET ENKEL MIDDAG !
Kan vara käckt när DU kommer hem
från arbetet .
HÄR ÄR RECEPTET :
SKALA och riv 1 rödbeta och 1 gul lök ,
blanda samman med 400 g färs.
KRYDDA med salt, peppar och (1 msk kapris .)
STEK biffarna i lite smör . KOKA pastan .
SERVERA med hackad tomat och gurka + blad.
SMAKLIG MÅLTID !
HEJSAN !
IDAG ÄR DET SOPPA -DAG !
Varje torsdag äter vi någon form
av soppa .
( detta är en lättgjord soppa som tål att transporteras i termos
eller värmas om DU brukar ta med lunch till jobbet )
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g blomkålsbuketter
1/2 liten skivad gul lök
2 1/2 dl vatten
1 tsk bordsmargarin eller smör
1 tsk vetemjöl
1/2 grönsaksbuljongtärning
30 g strimlad kokt eller rökt skinka
hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG blomkål och lök i en kastrull .
TILLSÄTT vattnet och låt grönsaker
koka på svag värme under lock tills
de känns mjuka, 8 - 10 minuter.
FINFÖRDELA grönsakerna i mat -
beredare eller genom att vispa kraftigt
med t ex elvisp .
OM matberedare används, tillsätt smör/
margarin , mjöl och buljongtärning
samtidigt som grönsakerna finfördelas.
SMÄLT annars smör/margarinet i en
kastrull och rör ner mjölet .
SPÄD med grönsakspure'n och tillsätt
buljongtärningen .
LÅT soppan koka på svag värme 3-5 min.
RÖR ner strimlad skinka och strö över
persiljan strax innan soppan ska serveras
SERVERA med ett gott bröd .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
HEJSAN !
Det här är brödkakor med runt hål i mitten ,
så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
75 g jäst
100 g smör / margarin
7 1/2 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1 ägg
1 msk salt
1 msk fin stött kummin
ca 1 050 g matbrödsmjöl
av fyra sädesslag
Till pensling :
varmt vatten .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen , Smält smöret och häll på mjölken .
Värm till 37 grader (fingervarmt) .
Lös upp jästen i degspadet .
RÖR ner sirap, ägg, salt och kummin.
Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig .
Låt jäsa , ca 1 timme.
ARBETA degen väl på bakbordet .
Dela den i 8 delar och kavla ut till runda kakor .
Lägg på plåtar , med bakplåtspapper .
Ta ut ett hål i mitten på varje kaka , med en "äpple pip"
Nagga och låt jäsa , ca 30 minuter .
GRÄDDA i 250 grader , ca 10 minuter.
Pensla med varmt vatten .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
Ibland finns det ingen lust att äta gröt eller flingor
då får det bli en macka och svart kaffe ,
BRED 1 skiva fiberrikt bröd med lättmargarin .
LÄGG på 2 skivor rökt skinka och 1 skivad tomat .
BRED 1 skiva fiber knäckebröd med leverpastej
och lägg på skivad gurka .
SERVERA med 1 glas apelsinjuice + 1 kopp
te eller kaffe .
(istället för skinka , kan DU ta ett kokt ägg)
HOPPAS DET SMAKAR