fredag 21 april 2023

MINA GODA PÄRON - & KARDEMUMMARUTOR Ca 24 bitar . mm...!

 

                          HEJSAN  !


HELGENS  KAFFEKAKA  !

Nu var det längesen  !

enkel , men ändå festlig .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 burk konserverade päron , ca 800 g

2 ägg 

2 3/4 dl strösocker 

2 tsk bakpulver 

2 tsk vaniljsocker

5 dl vanligt vetemjöl

100 g smör,  smält

1 dl mjölk

1 dl sockerlag (juice från päronburken)


GARNERING :

1 - 2 tsk stötta kardemummakärnor

10 hackade sötmandlar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ  200 GRADER .

Skär päronen i smala klyftor och låt dem rinna av i ett durkslag .

Häll sockerlagen i ett glas .

2)  VISPA ägg och socker pösigt i en bunke .

Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en bakbunke .

Rör ner mjölblandningen , smör, mjölk och sockerlag i äggsmeten .

Vispa ihop allt till en slät smet .

3) HÄLL SMETEN i en långpanna ca 26 x 30 cm , 

klädd med  bakplåtspapper .

4)  LÄGG ut päronbitarna på smeten .

Strö över kardemumma och sötmandel .

5)  GRÄDDA KAKAN mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Låt kakan svalna i formen innan DU skär den i rutor .

SERVERA  gärna rutorna med en klick vispad grädde

eller  vaniljsås .


TREVLIG  HELG !




DAGENS LUNCH ; VANILJYOGHURT MED BLÅBÄR ELLER JORDGUBBAR - FRYSTA /TINADE, 1 PERSON .

 

                   HEJSAN !


Idag blir det den godaste yoghurten av dem alla !


HÄR ÄR RECEPTET :

BLANDA  2 dl grekisk yoghurt med 1/2 msk vaniljpulver .

SERVERA  med  2 msk hela linfrö  och 

1/2 dl hackad mandel+ 1/2 - 1 dl , Mauds musli.

TOPPA  med frysta eller färska 

blåbär eller småjordgubbar ca 1 dl .


HOPPAS DET SMAKAR !



torsdag 20 april 2023

KLIPPTA POTATISFRALLOR, 30 ST .Saftiga och mm....jättegoda !

                 HEJSAN !

KLIPP DEGEN I BITAR MED EN SAX  SÅ 

FÅR VARJE FRALLA SIN EGEN FORM 


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vatten

50 g smör/margarin

2 dl havregryn

50 g jäst

3 dl fingervarm  mjölk

2 tsk salt

250 g rå potatis, riven

1/2 dl ljus sirap

13 - 14 dl vetemjöl special 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) KOKA UPP vattnet och tillsätt

smör och havregryn .

Blanda  ihop det till en gröt 

och låt det svalna .

2)  SMULA NER  jästen i en bunke 

och  och  lös  upp  den i mjölken .

Tillsätt gröten, salt, potatis, sirap och

vetemjöl special , lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg  och 

knåda den kraftigt i några minuter ,

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma .

3)  KNÅDA IGENOM  degen på ett mjölat 

bakbord.

Strö lite vetemjöl över ytan .

Klipp ca 30 bitar av degen med en sax .

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

4)  LÅT DEGEN jäsa under bakduk i 30 min.

SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .

5)  GRÄDDA BRÖDEN mitt i ugnen i  9 - 12 min .

Låt dem svalna på galler .


LYCKA TILL !



MORMORS GODA TEKAKOR , 12 STYCKEN , NYBAKAT TILL FRUKOST ! mm...så goda , lättbakade .

 


                      HEJSAN  !

BAKA   ett snabbt och gott bröd på morgonkvisten 

när resten av familjen fortfarande sover .

DE vaknar garanterat när doften av nybakat sprider sig .

DET blir ett härligt och mjukt bröd som nästan smälter 

i munnen .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör

4 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt

2 msk strösocker(går åt i jäsningen)

ca 11 dl vetemjöl - special


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SMÄLT SMÖRET  i en kastrull ,  häll i mjölken och värm 

blandningen till 37 grader .

Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen .

2)  TILLSÄTT SALT , socker och  vetemjöl ,  lite i taget .

( spara mjöl till utbakningen )

Blanda  till  en  smidig  deg .

3)  HÄLL UPP  lite  varmt  vatten  i  diskhon  och  ställ

degbunken  i  vattnet .

Låt  degen  jäsa  övertäckt  i  10  minuter .

4)  SÄTT UGNEN PÅ  250 GRADER  .

5)  TA  UPP  DEGEN  på  mjölat  och  arbeta  den  smidig .

Dela  degen  i  12 delar  och  forma  dem  till  tekakor .

Lägg  dem  på  en  bakplåtspappersklädd  plåt  och  nagga

tekakorna  med  en  gaffel .

6)  LÅT BRÖDEN JÄSA  under  bakduk  i  10  minuter .

(utan vatten)

7)  GRÄDDA DEM  i  nedre  delen  av  ugnen i  6 - 8 min .

SERVERA , när de svalnat något , med smör, och ost + blad  !

och kaffe ,  mm... Himla gott !


LYCKA  TILL !



onsdag 19 april 2023

LINSSOPPA, MED POTATIS OCH PERSILJA / KIKÄRTER , 1 - 2 personer . lunch / middag .

 


                       HEJSAN ! 

mm....så himla gott  !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 potatisar  eller  1 förpackning  kikärter 

1 bit purjolök

1/2 dl röda linser

1 tsk olja

2 1/2 dl grönsaksbuljong

1 msk hackad persilja

1 msk hackad timjan eller

1 tsk torkad timjan

2 msk råriven morot

salt 


SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisen och skär den i klyftor.

Häll av spadet och skölj i sil .

SKIVA purjolöken .

FRÄS potatisen i oljan .

FYLL på med linser och buljong + kikärter

LÅT puttra 10 minuter .

TILLSÄTT purjolök och låt puttra 

ytterligare  några  minuter .

STRÖ över örtkryddor och salt .

SERVERA med rivna morötter.


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

måndag 17 april 2023

mm...MIN VITA CHOKLAD - KLADDKAKA MED JORDNÖTTER . CA 14 BITAR .

 

                     HEJSAN  !


SÅ  RUSKIGT GOD !


HÄR ÄR RECEPTET ;
150  g  smör/ margarin

1 dl jordnötssmör

200 g finhackad vit choklad 

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl rostade salta jordnötter 


1 1/2 liters smord form  eller  fyra mindre formar .


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret tillsammans med jordnötssmöret .

TILLSÄTT den vita chokladen och ta bort kastrullen

från värmen .

BLANDA  till  en  slät  smet .

RÖR  i  socker  och  ägg, gärna med en tät visp för 

bästa resultat .

SIST vänder DU ner mjölet och blandar väl .

LÄGG ett bakplåtspapper på en springforms botten ,

spänn fast ringen över .

HÄLL i smeten , strö jordnötterna över och grädda kakan

i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller

15 minuter för de mindre formarna .

LÅT SVALNA .


SERVERA GÄRNA MED  SORBE' GLASS 


LYCKA TILL !

KYCKLINGGRYTA , 6 PORT.

 


                  HEJSAN  !


Kalla,  vinter- vår dagar ,  passar det bra med

en  mustig , värmande gryta !

mm...så himla god !


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor Kyckling 

2 Morötter

200 g färsk Svamp

15 Schalottenlökar 

6 dl Rödvin

1 tärning Hönsbuljong

1 tärning Svampbuljong

3 Lagerblad

3 Vitlöksklyftor

150 g Rökt Sidfläsk

1 Purjolök

Färsk Persilja

Salt och Peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

DELA kycklingen i mindre bitar .

BRYN kycklingbitarna i smör i en 

stekpanna och lägg sedan i grytan .

SLANTA  morötter , hacka svamparna 

och skär löken i små klyftor .

BRYN i stekpannan och töm över i grytan.

SLÅ på vin , buljong och lagerblad och låt

sjuda i cirka 15 minuter .

SKÄR fläsket i små kuber och stek i panna .

HÄLL ner i grytan tillsammans med stekflottet 

 och koka ytterligare 5 minuter .

RED av grytan med  lite maizena . Salta å peppra .

STRÖ hackad purjolök och persilja över grytan 

och servera med en stor sallad och kokt potatis .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !