HEJSAN !
Idag såg jag dem , de små fina vackra nässlorna ,
väldigt mörkt gröna !
Jag var ute och stavade 30 minuter runt 8 snåret ,
före frukost ...
alltså, ingen sax eller plastpåse med !
TACK !
En sida med dom bästa recepten på internet.
HEJSAN !
Idag såg jag dem , de små fina vackra nässlorna ,
väldigt mörkt gröna !
Jag var ute och stavade 30 minuter runt 8 snåret ,
före frukost ...
alltså, ingen sax eller plastpåse med !
TACK !
HEJSAN !
SÅ HIMLA GOD ! VI ÅT MED HJÄRTANS LUST !
BÅDE STORA OCH SMÅ .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 skinn- och benfria kycklingbröst a'125 g
1 - 1 1/2 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
1 1/4 dl lättyoghurt naturell
4 msk parmesanost
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
2) LÄGG kycklingbrösten i en ugnssäker form .
Salta och peppra . Täck formen med aluminiumfolie .
3) STEK kycklingen i ugnen ca 20 minuter .
Blanda yoghurt och 3 msk av osten. Ta folien av formen.
4) BRED ost - blandningen på kycklingbrösten .
Strö över resten av osten .
5) GRATINERA i ugnen tills kycklingköttet är genom-
stekt och ytan fått färg , ytterligare 10 - 15 minuter .
6) SERVERA med inlagd gurka och en grönsallad .
SMAKLIG MÅLTID
LYCKA TILL !
HEJSAN !
EN riktigt god vän till mig lagade denna rätt
och alla blev så imponerade att
det var både enkelt och jätte gott .
Grundreceptet är till 2 personer .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g tinad fiskfile' t ex torsk
eller annan vit fisk
100 g palsternacka
50 g purjolök
100 g fänkål
2 tsk smör/margarin
saften av 1/2 citron
1 tsk salladskrydda
rivet skal av 1/2 citron
1 msk var av ; dill och persilja
salt , peppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
1) STRIMLA grönsakerna fint och stek dem i matfett .
2) LÄGG fiskfilee'rna i en gryta och salta.
3) TÄCK med grönsaksröran och häll på någon msk
vatten .
4) SÄTT på ett lock och sjud i 15 - 20 minuter .
Garnera med citronskal och det kryddgröna .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
HEJSAN !
HÄR kommer en " lätt att göra rätt "
som inte tar lång tid att göra .
Vi gillar den , riktigt bra till lunch !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g morötter
200 g broccoli
80 g okokt pasta
t ex snäckor
vatten, salt
OSTSÅS :
4 tsk smör / margarin
knappt 3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
100 g riven ost med smak
salt å peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SKALA och skiva morötterna . Koka dem
knappt mjuka i lättsaltat vatten ca 5 min .
2) KOKA broccoli och pasta enligt respektive
förpackningsanvisningar .
3) LÅT grönsaker och pasta rinna av väl .
Lägg allt i en ugnssäker form .
Sätt ugnen på 250 grader .
4) SMÄLT smöret/ margarinet i en kastrull .
Rör ner mjölet och späd med mjölken .
Låt såsen koka på svag värme 3 - 5 minuter .
Dra kastrullen från värmen och rör ner osten.
5) SMAKSÄTT med salt och peppar .
6) HÄLL såsen i formen och gratinera rätten
i ugnen tills den är genomvarm och ytan fått
fin färg 8 - 10 minuter .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
HEJSAN !
OM DU har morötter hemma , tycker jag att Du ska satsa
på denna goda gratäng
Så enkel att göra , det Du behöver göra är att skala potatis,
morötter och lök och riven ost på det och in i ugnen .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g morötter
300 g potatis
50 g gul lök
1/2 dl hackad persilja
200 g ost
1 1/2 - 2 tsk salt
2 kryddmått svartpeppar
1 1/4 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
2) SKALA morötter , potatis, och lök .
3) FINHACKA löken, riv morötter, potatis
den och ost på den grova sidan på rivjärnet .
Varva grönsaker och ost i en ugnssäker form ,
ett lager ost överst .
4) SALTA och peppra mellan lagren .
Häll på mjölken .
Gratinera i ugnen tills blivit mjuka grönsakerna
och ytan har fått fin färg , ca 40 min.
5) SERVERA med en grönsallad och eventuellt
25 g rökt skinka per person .
mm...himla gott !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
HEJSAN !
DEN här äppelpajen är en av mina absoluta favoriter .
MED tanke på näringskvaliteten fungerar den lika bra
som mellanmål eller som dessert .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 små äpplen
1 msk malen kanel
1 dl havregryn
1 dl hackade hasselnötter
2 msk kokosolja
1 msk flytande honung
2 dl kesella
1 tsk vaniljpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
Skala och tärna äpplena fint
och lägg dem i en pajform .
2) STRÖ över kanel .
Rör ihop havregryn, nötter, kokosolja
och honung till en smulig massa och
fördela över äpplena .
GRÄDDA i ugn i 20 - 25 minuter, se till
att nötterna inte bränns .
3) SERVERA med kesella smaksatt med
vaniljpulver .
LYCKA TILL !
mm! Smarrigt !
HEJSAN !
NÄSSLORNA brukar ha hunnit titta fram .
MEN inget är som vanligt, så det blir nog
en bit in i maj-månad innan de tittar fram .
NÄSSLORNA är den perfekta klorofyll-och
vitaminstinna vårprimören för denna paj .
Ett underbart Vårtecken !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJSKAL :
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
125 g kallt smör /margarin
2 msk kallt vatten
1 tsk salt
FYLLNING :
Ca 2 liter färska nässlor
2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
200 g vällagrad prästost
3 ägg
2 dl kräm fraiche
1 dl mjölk
salt å peppar
Smör till fräsning .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) BLANDA ihop mjöl och smör till en smulig massa
med händerna eller i en matberedare .
Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg .
Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm
i diameter .
Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen eller frysen
i en halvtimme .
2) SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER;
3) GRÄDDA pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, eller
tills det fått färg . Sänk ugnstemperaturen till 175 grader .
4) SKÖLJ Nässlorna noga . Koka upp vatten i en kastrull
och förväll nässlorna ett par minuter .
Låt rinna av väl och hacka sedan grovt .
5) SKALA och finhacka vitlöken och löken
(om purjolök används, dela den längs med, skölj noga och fin-
strimla den sedan ). Fräs vitlöken och löken i smör i en stekpanna
tills de mjuknat men inte fått färg .
Rör ner nässlorna och fräs vidare tills all vätska avdunstat .
Smaka av med salt och peppar .
6) RIV OSTEN .
7) VISPA samman ägg , kräm fraiche och mjölk i en bunke .
Rör ner nässelfräset och hälften av osten .
Fördela fyllningen i pajskalet och strö över resten av osten .
8) GRÄDDA pajen i mitten av ugnen ca 30 - 40 minuter eller tills
äggstanningen stannat och pajen fått fin färg .
mm...!
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !