tisdag 9 maj 2023

RÅGRUTOR MED FLINGOR & FRÖN , CA 18 ST .

          HEJSAN  !


ATT baka bröd i långpanna  är smidigt och gott .

DE  Rustika rågrutorna är toppade med rågflingor

och  flingsalt .

VÄL värda att baka .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl kallt vatten

50 g rumsvarmt smör / margarin

2 dl rågflingor

2 msk krossade linfrön

2 tsk salt

2 msk mörk sirap

2 tsk anis

ca 10 - 11 dl rågsikt

GARNERING :
rågflingor , flingsalt,


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt vattnet och rör ut jästen .

2)  TILLSÄTT övriga ingredienser och arbeta degen 

kraftigt i maskin i ca 5 min eller dubbla tiden för hand .

3)  LÅT degen jäsa under bakduk i 2 timmar.

4)  FÖRDELA degen i en långpanna ca 26 x 38 cm ,

med bakplåtspapper.

Strö över rågflingor och flingsalt .

5)  SKÄR degen i rutor och nagga den med en gaffel .

6)  LÅT brödet jäsa under bakduk i ca 45 minuter .

Sätt ugnen på 225 grader .

7)  GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 20 - 25 min .

Låt det svalna på galler under en bakduk .


mm...LYCKA TILL !
















MINA KÄCKA KALL-JÄSTA FRUKOSTFRALLOR MED LIN - & SOLROSFRÖN , 8 ST.

 


                          HEJSAN  !


DE här frallorna ska DU sätta degen till kvällen innan .

BAKA ut dem , lägg på bakpappersklädd plåt , ställ 

in i kylen till nästa morgon .

På morgonen slår DU på ugnen och när ugnen är klar 

 sätter  DU in bröden .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

3 dl filmjölk

1 msk linfrö

1/2 dl solrosfrön

1 msk flytande honung

1 tsk salt

1 dl rågmjöl + 1/2 dl till utbakningen 

4 dl vetemjöl

GARNERING :

solrosfrön 


SÅ HÄR GÖR DU :
1) PÅ KVÄLLEN :

Smula jästen i en bunke och lös upp den med filmjölken .

2)  TILLSÄTT LINFRÖN,  solrosfrön, honung och salt .

Arbeta in 1 dl rågmjöl och vetemjölet .

Degen är väldigt kladdig , men arbeta INTE in mer mjöl.

Använd 1/2 dl rågmjöl till att forma 8 st frallor .

( eventuellt med 2 matskedar ,om det är för kladdigt )

3)  LÄGG FRALLORNA på ett bakplåtspapper och ställ 

in dem i kylskåpet att jäsa över natten med en bakduk över.

4)  PÅ MORGONEN :  Sätt ugnen på 250 grader .

Ställ fram bröden i rumstemperatur medan ugnen blir varm .

5)  PENSLA FRALLORNA  med vatten och strö på solrosfröna .

6)  GRÄDDA FRALLORNA mitt i ugnen i ca 10 minuter .


Dessa frallor gjorde jag ofta 

när jag arbetade sent på SUS .

Väldigt Käckt !


LYCKA TILL !


måndag 8 maj 2023

GAMMALDAGS FRUKTSALLAD , 4 PORTIONER , mm...Jättegott !

 


                        HEJSAN !

Det här är fruktsalladen jag minns som barn,

när jag bodde hos min kära farmor .

Det var något speciellt som hände , 

det var födelsedags- efterrätt !

Farmor ville alltid ha vispad grädde till !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 små apelsiner

1 litet äpple

1 litet päron

1/2 medelstor banan 

20 små vindruvor

LAG :

1 dl vatten

1 msk pressad citron


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR frukten i småbitar .

HALVERA druvorna och tag 

bort kärnorna .

LÄGG allt i en serveringsskål .

BLANDA alla ingredienserna 

till Lagen och slå den över 

fruktsalladen .

LÅT fruktsalladen stå kallt 

före servering .

VISPA grädden och lägg upp i 

en skål .


VARSÅGODA  och LYCKA TILL !



söndag 7 maj 2023

STUVAD POTATIS ; MED KÖTTBULLAR ELLER STEKT KORV ... inte dumt alls ! 2 PORT .(lunch/middag /matlåda )

                       


                              HEJSAN ! 


SMAKA PÅ DET  HÄR .....mm....så gott !

Dessutom enkelt att göra  och oftast finns 

råvarorna hemma !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g tärnad rå potatis

2 1/2  dl  lättmjölk

2 msk vetemjöl

salt , peppar 

hackad gräslök eller persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÅT potatisen koka i lättmjölken ca 10 minuter .

2)  DOFTA  över mjölet .

3)  SALTA och peppra .

4)  LÅT  stuvningen tjockna och rör försiktigt ner

hackat kryddgrönt .

SERVERA med tomater och gröna blad .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

lördag 6 maj 2023

NÄSSLOR .....

  



HEJSAN !


Idag såg jag dem ,  de små fina vackra nässlorna ,

väldigt mörkt gröna !

Jag var ute och stavade 30 minuter runt 8 snåret ,

före frukost ...

alltså,  ingen sax eller plastpåse med  !


TACK !

fredag 5 maj 2023

MIN , OST- PANERADE KYCKLING , (lunch/middag) 4 PORT.

 


                    HEJSAN  !


SÅ HIMLA GOD !  VI ÅT MED HJÄRTANS LUST !

BÅDE STORA OCH SMÅ .

HÄR ÄR RECEPTET :

4 skinn- och benfria kycklingbröst  a'125 g

1 - 1 1/2  tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 1/4  dl lättyoghurt naturell

4 msk parmesanost 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .

2) LÄGG kycklingbrösten i en ugnssäker form .

Salta och peppra .  Täck formen med aluminiumfolie .

3)  STEK kycklingen i ugnen ca 20 minuter .

Blanda yoghurt och 3 msk av osten. Ta folien av formen.

4) BRED  ost - blandningen på kycklingbrösten .

Strö över resten av osten .

5)  GRATINERA i ugnen tills kycklingköttet är genom-

stekt och ytan fått färg , ytterligare 10 - 15 minuter .

6)  SERVERA  med inlagd gurka och en grönsallad .


SMAKLIG MÅLTID 

LYCKA TILL !



torsdag 4 maj 2023

HUSMORS FISKGRYTA ; 2 PORT , (middag) .

 


                     HEJSAN ! 


EN riktigt god vän till mig lagade denna rätt 

och alla blev så imponerade att

det var både enkelt och jätte gott .

Grundreceptet är till 2 personer .


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g tinad fiskfile' t ex  torsk 

eller annan vit fisk

100 g palsternacka

50 g purjolök

100 g fänkål

2 tsk smör/margarin

saften av 1/2 citron

1 tsk salladskrydda

rivet skal av 1/2 citron

1 msk var av ; dill och persilja

salt , peppar.


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  STRIMLA  grönsakerna fint och stek dem i matfett .

2)  LÄGG fiskfilee'rna i en gryta och salta.

3)  TÄCK   med  grönsaksröran och häll på någon msk 

vatten .

4) SÄTT på ett lock och sjud i 15 - 20 minuter .

Garnera med citronskal och det kryddgröna .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !