fredag 12 maj 2023

FRÖ - KNÄCKE , MED FLINGSALT & SESAMFRÖN , 1 PLÅT.

 


                       HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl majsmjöl

1 dl mandelmjöl

1/2 dl linfrön

4 msk sesamfrön,

blanda vita & svarta 

1/2 tsk salt

2 msk olivolja

1 1/2 dl vatten , kokhett 

TOPPING :

2 msk vita sesamfrön 

2 tsk svarta sesamfrön

1 msk flingsalt

 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT  UGNEN PÅ 150 GRADER .

Blanda de torra ingredienserna i en bunke .

2)  TILLSÄTT olja och vatten och rör ihop

till en deg .

Tryck eller kavla ut degen mellan 2 bakplåts-

papper .

3)  DRA av det övre pappret och strö över

sesamfrön, vallmofrön ,  och flingsalt .

4)  GRÄDDA  knäckebrödet mitt i ugnen 

i 45 - 50 minuter . 

Ta ut plåten efter 20 minuter och sporra eller

skär ut bitar, sätt sedan in plåten igen och 

grädda klart .

Du kan också bryta knäckebrödet i bitar efter

att det gräddats  klart .

BRÖDET passar fint till FETAOSTRÖRA 


SOM FÖLJER HÄR :

Detta är en FETAOSTRÖRA  som passar till det mesta 

och är ett uppskattat tillbehör till dessa kex.  

(Du  kan också ha det som tillbehör på kräftkalaset)

Eller andra kalas !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g FETAOST 

4 msk kräm fraiche

1 vitlöksklyfta, pressad

3 msk olivolja

1 dl färsk basilika ,  bladen

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  FETAOSTEN  och  lägg  den i 

en skål eller i en matberedare .

2)  TILLSÄTT övriga ingredienser och mixa 

till en slät kräm i matberedaren eller med

en stavmixer .


HOPPAS DET SMAKAR ,  LYCKA TILL !



MINA GODA CHOKLADBOLLAR CA 20 - 25 ST .

 


                          HEJSAN  !


Idag var jag riktigt gottsugen  ,  hittade mitt gamla recept 

på dessa Chokladbollar .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör / margarin

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 - 3 msk bryggkaffe

3 - 4 msk kakao

3 dl havregryn

3/4 dl kokosflingor 

och kokosflingor att rulla i

Tyvärr  var kokosflingorna slut !

Så jag tog mandelflarn  1/2 dl , som jag 

malde i mandelkvarnen , och blandade               

med 1/2 dl kokosflingor och 1/2 dl pärlsocker .

MAN TAR VAD MAN HAR ! !


SÅ HÄR GÖR DU :

Blanda smör, socker, bryggkaffe, kakao, havregryn,

kokosflingor, rör ihop blir det för torrt ,  ta lite - 

ca 1 msk vatten . ...

Rulla på  och rulla i pärlsocker blandningen .


VARSÅGODA ! och LYCKA TILL !





MIN GODA SMOOTHIE MED FRUSNA BJÖRNBÄR , 1 PORT, (mellanmål) .

  


                    HEJSAN  !


Den här är riktigt god , nu när det är så varmt !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl naturell lättyoghurt

 ( jag väljer gärna lätt-produkt - det svalkar mer , tycker jag 

- det blir så jolmigt annars)

mixas med 1 dl lättmjölk

1 liten banan  och

1 dl frusna björnbär 

Servera i ett högt glas .


LYCKA TILL !

torsdag 11 maj 2023

 


             




MIN GODA RISOTTO MED BACON , 4 PORT. mm... himla gott !

 


                 HEJSAN !


Till Risotto med bacon ,  har jag ärter, majs och paprika .

Tomater basilikablad, gröna blad och baguette .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 schalottenlökar

hackade

140 g bacon strimlat

1 msk smör & rapsolja 

4 dl hönsbuljong

av tärning

1 dl torrt vitt vin eller vatten

2 dl avorioris

2 kryddmått svartpeppar

4 dl ärter, majs och paprika (fryst)

1 msk färsk basilika, hackad

2 dl riven parmesanost 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FRÄS lök och bacon i smör & rapsolja i en gryta 

tills löken är genomskinlig .

2)  TILLSÄTT buljong och vin / vatten .

Låt det koka upp .   Rör ner riset och krydda med 

svartpeppar .  Låt riset sjuda på svag värme , 

25 - 30 minuter .  Rör om .

3)  TILLSÄTT  de frysta grönsakerna och basilikan .

Sjud  5 minuter till så att allt blir genomvarmt.

4)  RÖR ner parmesanosten .

Servera i portionsskålar med lite extra svartpeppar ,

sallad , cocktailtomater, basilika och baguette .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

tisdag 9 maj 2023

RÅGRUTOR MED FLINGOR & FRÖN , CA 18 ST .

          HEJSAN  !


ATT baka bröd i långpanna  är smidigt och gott .

DE  Rustika rågrutorna är toppade med rågflingor

och  flingsalt .

VÄL värda att baka .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl kallt vatten

50 g rumsvarmt smör / margarin

2 dl rågflingor

2 msk krossade linfrön

2 tsk salt

2 msk mörk sirap

2 tsk anis

ca 10 - 11 dl rågsikt

GARNERING :
rågflingor , flingsalt,


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt vattnet och rör ut jästen .

2)  TILLSÄTT övriga ingredienser och arbeta degen 

kraftigt i maskin i ca 5 min eller dubbla tiden för hand .

3)  LÅT degen jäsa under bakduk i 2 timmar.

4)  FÖRDELA degen i en långpanna ca 26 x 38 cm ,

med bakplåtspapper.

Strö över rågflingor och flingsalt .

5)  SKÄR degen i rutor och nagga den med en gaffel .

6)  LÅT brödet jäsa under bakduk i ca 45 minuter .

Sätt ugnen på 225 grader .

7)  GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 20 - 25 min .

Låt det svalna på galler under en bakduk .


mm...LYCKA TILL !
















MINA KÄCKA KALL-JÄSTA FRUKOSTFRALLOR MED LIN - & SOLROSFRÖN , 8 ST.

 


                          HEJSAN  !


DE här frallorna ska DU sätta degen till kvällen innan .

BAKA ut dem , lägg på bakpappersklädd plåt , ställ 

in i kylen till nästa morgon .

På morgonen slår DU på ugnen och när ugnen är klar 

 sätter  DU in bröden .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

3 dl filmjölk

1 msk linfrö

1/2 dl solrosfrön

1 msk flytande honung

1 tsk salt

1 dl rågmjöl + 1/2 dl till utbakningen 

4 dl vetemjöl

GARNERING :

solrosfrön 


SÅ HÄR GÖR DU :
1) PÅ KVÄLLEN :

Smula jästen i en bunke och lös upp den med filmjölken .

2)  TILLSÄTT LINFRÖN,  solrosfrön, honung och salt .

Arbeta in 1 dl rågmjöl och vetemjölet .

Degen är väldigt kladdig , men arbeta INTE in mer mjöl.

Använd 1/2 dl rågmjöl till att forma 8 st frallor .

( eventuellt med 2 matskedar ,om det är för kladdigt )

3)  LÄGG FRALLORNA på ett bakplåtspapper och ställ 

in dem i kylskåpet att jäsa över natten med en bakduk över.

4)  PÅ MORGONEN :  Sätt ugnen på 250 grader .

Ställ fram bröden i rumstemperatur medan ugnen blir varm .

5)  PENSLA FRALLORNA  med vatten och strö på solrosfröna .

6)  GRÄDDA FRALLORNA mitt i ugnen i ca 10 minuter .


Dessa frallor gjorde jag ofta 

när jag arbetade sent på SUS .

Väldigt Käckt !


LYCKA TILL !