onsdag 31 maj 2023

TANT ANNAS MJUKA MANDELKAKA ,

 

                 HEJSAN !


TANT ANNA , en rar liten tant jag känner 

bjuder alltid på denna kaka ,

när det ska vara något riktigt gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg 

2 dl socker

150 g smält smör/margarin

100 g sötmandel

3- 4 bittermandlar

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

UGN :  175 Grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT på ugnen  .

Smörj och bröa en form , 1 1/2 liter 

2) SKÅLLA , skala och mal mandeln .

3)  VISPA ägg och socker pösigt .

Blanda ner det avsvalnade smöret 

och mandeln .

4)  BLANDA vetemjöl och bakpulver.

Rör ner det snabbt i äggsmeten .

5)  HÄLL smeten i formen och grädda 

kakan i 45 minuter.

Pröva med en sticka .


Himla go !

LYCKA TILL !




tisdag 30 maj 2023

MIN FÄNKÅLSSALLAD MED FETAOST , 4 PORT.

 


                HEJSAN !


mm...himla god ! 

Smaka NI också !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 fänkål

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

svartpeppar från kvarn

färsk timjan

1 rödlök

70 g rucolasallad

200 g fetaost


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .  Strimla fänkålen .

Blanda olja, vitlöksklyftor, salt, peppar å timjan .

2)  LÄGG fänkålen i en långpanna och häll oljan över.

Rosta i ugn ca 15 minuter .

3)  SKALA  löken och skär den i klyftor.

Lägg löken tillsammans med fänkålen i ugnen och

fortsätt att rosta ca 5 minuter.

4)  BLANDA fänkål, rödlök, rucolasallad,  smula

ner fetaosten och vänd runt .

Klar att bjuda !


LYCKA TILL !


                    

måndag 29 maj 2023

HALLONSÅS , TILL GLASS ....mm...!

 


HEJSAN  !


VARFÖR inte göra sin egna Hallonsås , det är så enkelt !

HALLON  är läckra och näringsrika och ett nyttigt 

alternativ till sötsaker .


HÄR ÄR RECEPTET :

450 g hallon

1 msk fruktsocker

1 tsk citronjuice


SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG alla ingredienser i en

matberedare och mixa .

SILA blandningen genom en 

finmaskig sil ned i en skål och

pressa ut saften ur fruktköttet.(med en matsked)

SERVERA såsen till glass eller 

andra efterrätter,

****

(eller en  misslyckad kaka)

som blir som ny!

LYCKA TILL !


MIN GODA SMULPAJ PÅ ÄPPLE OCH APRIKOSER ....4 - 6 PORT . TILL KAFFESTUNDEN .

 


                     HEJSAN !

Det är så himla käckt att göra en paj 

och  det tar inte lång tid !

SERVERA gärna med vaniljsås till .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl äppeljuice

6 äpplen,  skalade, urkärnade och hackade

280 g sockerfri aprikossylt

55 g smör/margarin

115 g  havregryn

2 msk havrekli


SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM ugnen till 175 grader .

KOKA upp äppeljuicen i en kastrull.

TILLSÄTT äpplena och låt sjuda under 

lock tills vätskan ångats bort .

MOSA äpplena , tillsätt sylten och bred 

ut detta i en ugnssäker form . 

ARBETA ihop smör, havrekli och havregryn 

till en smulig deg .

SMULA ned blandningen över frukten och

GRÄDDA i ca 30 minuter .


LYCKA TILL !

söndag 28 maj 2023

MJUK KAKA MED KOKOSVANILJKRÄM , ca 12 BITAR.

 


                    HEJSAN  !

Detta är en luftig kaka,  med en  krämig  vaniljfyllning  i mitten .

Kanske  att bjuda  till eftermiddagskaffet !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl kallt vatten

VANILJKRÄM :

150 g smör/margarin

1  1/2 dl vispgrädde

2 msk vaniljsocker

2 tsk maizenastärkelse

2 msk riven kokos


TILL FORMEN :

smör 

riven kokos

GARNERING :

florsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

VISPA  ägg och socker pösigt i en bunke .

2)  BLANDA  bakpulver, vaniljsocker och mjöl 

i en annan skål .

Rör ner mjölblandningen och vattnet i äggsmeten .

3)  HÄLL smeten i en smord och riven kokos form 

 ca  23 - 24 cm i diameter .

4)  GRÄDDA kakan längst ner i ugnen i 35 - 40 min.

Låt den svalna i formen . Stjälp upp kakan på en tallrik 

och låt den kallna helt .


5)  VANILJKRÄMEN :

SMÄLT smöret i en kastrull .

Tillsätt grädde,  vaniljsocker och maizena .

Låt allt puttra på svag värme under vispning tills krämen 

tjocknar .

Låt den svalna .  Rör ner kokos i krämen .

6)  DELA kakan till 2 bottnar .

Bred ut krämen på den understa bottnen och lägg försiktigt

över den andra .

Täck kakan med formen och låt den stå i kylen i några 

timmar,  så att krämen stelnar .

7)  PUDRA rikligt med florsocker över kakan före servering .


ALL LYCKA TILL !



lördag 27 maj 2023

KYCKLING MED ROSTADE GRÖNSAKER , 4 PORT . mm...! LÄTT & HÄLSOSAMT ! (middag )


                 HEJSAN !


mm...Jättegott kan Du tro !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kycklinglårfile'

200 g potatis

200 g morötter

300 g palsternacka

1 gul lök

2 msk kycklingfond

4 msk olivolja

100 g fetaost

2 dl lätt kräm fraiche

salt och peppar

Franska kryddor ( kryddblandning)


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i stavar.

Skala och dela löken i klyftor .

2)  BLANDA olivolja och kycklingfond i en skål .

Tillsätt kyckling, rotfrukter och lök .  Blanda om .

3) LÄGG över kyckling och grönsaker på bakplåtspapper

i en långpanna, rosta i ugn 30 - 40 minuter .

Strö över tärnad fetaost de sista 5 minuterna .

4)  KRYDDA med lite salt samt peppar efter smak .

5) SERVERA med en kall sås på lätt kräm fraiche blandat 

med lite kycklingfond och franska örter- kryddor .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

LAXFYLLD STRÖMMING , MED KOKT POTATIS . 4 PORT.

 


                           HEJSAN !


DET HÄR ÄR DET GODASTE JAG NÅGONSIN HAR LAGAT TROR JAG  ? ! 

SÅ VARSÅGODA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g strömmingsfile'er

svartpeppar

100 g kallrökt lax

2 dillkvistar , finhackad

1/2 msk smör/margarin flytande

10 medelstora potatisar  (600 g)

2 stora broccoli

4 msk senap


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN  PÅ 225  GRADER  :

Skölj strömmingen och klipp bort ryggfenan 

om det behövs .

Lägg fisken på en skärbräda med köttsidan 

uppåt  peppra .

Lägg en bit lax på hälften av file'erna och 

strö över dill .

Lägg resten av file'erna  ovanpå så de 

ligger dubbelt .

Pensla en ugnsfast form med smör och lägg

fisken i den .

Stek i mitten av ugnen i ca 10 minuter .


SERVERA fisken med kokt potatis , broccoli och senap .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !