tisdag 4 juli 2023

SOMMARSOPPA MED SPENAT , 4 PORT ca 15 min. LUNCH /MIDDAG.

 


                       HEJSAN  !


IBLAND KAN DET KÄNNAS SOM OM MAN VILL ÄTA 

NÅGOT ANNAT  TILL  MIDDAG,-  ÄN  DET VANLIGA 

IDAG HAR JAG GJORT DENNA SOMMARSOPPA ,

INGET KNORR ALLS !  BARA JÄTTEGOTT ! !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl mjölk

5 dl + 1 dl vatten

2  grönsaksbuljongtärningar

1 paket frysta sommargrönsaker ,  600 g

4 msk vetemjöl

1 dl grädde

1 tsk salt

2 kryddmått  peppar

1 påse babyspenat, ca 65 g

1 dl hackad bladpersilja

TILLBEHÖR :

Bröd 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  upp  mjölk ,  5 dl vatten och  buljongtärningar .

2)  HÄLL  i  grönsakerna  och  koka  upp .

3)  BLANDA  mjöl,  grädde  och  1  dl vatten ,  och  rör 

ner i soppan när  den  kokar.

Låt soppan  sjuda i  5  minuter .

Rör  om  då  och  då .

Smaka  av  med  peppar  och  salt .

4)   TILLSÄTT  sköljd  spenat  och strö över persilja.

SERVERA  med  ett  gott  bröd .


SMAKLIG  MÅLTID !

OMBYTE FÖRNÖJER !

måndag 3 juli 2023

TIPS !

     

                   TIPS  !


NÄR  jag  bakar  plättar  eller  pannkakor  använder 

 jag  Rågsikt  istället  för  vetemjöl .

Det  blir  nyttigare  och  lika  gott .

******

BÄSTA  TIPSET  FÖR  PAJDEG :

När jag  lagar  paj ,  tillsätter  jag  vichyvatten 

 istället  för  vanligt vatten  i  pajdegen .

Då  blir  den  extra  porös  och  god .

TACK !

torsdag 29 juni 2023

DOLMAR MED LINGON OCH POTATIS , 2 PORT , (Från min farmors kokbok .)

 


                     HEJSAN  !


KÅLDOLMAR  behöver inte vara gjorda av  vitkål ,

det går bra med savoykål eller varför inte spetskål .


HÄR ÄR RECEPTET :
6 blad av savoykål eller spetskål

250 g nötfärs

1/2 gul lök

1/2 dl kokt ris

1/2 dl buljong

1/2 tsk salt

2 kryddmått svartpeppar

TILL PENSLING :

buljong och soja

TILL SERVERING :

kokt potatis -

valfri mängd ,

1 msk rårörda lingon


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  KOKA kålbladen i lite lättsaltat vatten

ett par minuter .

Låt rinna av väl .

2)  BLANDA alla ingredienserna till färsen .

Smaka av .

Fördela färsen på bladen .

Vik in kanterna och rulla ihop till  dolmar .

3)  LÄGG dem i en lätt oljad ugnsform .

Pensla med en blandning av buljong och soja.

4)  STEK i ugn 200 grader  ca  20 minuter .

Pensla ett par gånger till .

5)  SERVERA  med potatis, sky och rårörda

lingon .  Ha gärna mörkt hårt bröd och smör till .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




tisdag 27 juni 2023

FÄRSBIFF MED EGEN BARBECUESÅS , 2 personer .

 

                      HEJSAN  !


Nu var det ett tag sen vi åt det här ,  men nu är det dags idag .

Himla gott !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 liten gul lök

1/2 vitlöksklyfta

1 msk ströbröd

2 msk vatten

1 litet ägg

1/2 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

250 g nötfärs

1 msk smör till stekning

1 squash

1 paprika

1 tomat

2 salladslökar

1 msk olja


BBQ-SÅS :

2  msk chilisås

1/2 msk flytande honung

1/2 msk rödvinsvinäger

1 msk rapsolja

1 tsk kinesisk soja

1/2 vitlöksklyfta

1/2 tsk malen koriander

1 krm rökt paprikapulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA löken, riv vitlöken .

Blanda med ströbröd, vatten, ägg

salt och peppar .

Låt stå i 5 minuter.

Blanda med nötfärsen .

Forma 4 biffar och stek i smör/margarin.

2)  DELA grönsakerna i bitar.

Stek squash och paprika snabbt i oljan .

Vänd ner tomat och salladslök, låt steka 

med hastigt, salta och peppra .

3) BBQ-SÅS :

BLANDA ingredienserna , smaka av med 

salt och peppar .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !




måndag 26 juni 2023

BARNENS GOA PINNGLASS SNABBT, 15 ST .

 

                        HEJSAN  !


IDAG  ska  jag  göra  pinnglass  !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

5  dl  vaniljvisp

15  glasspinnar

eller

plastskedar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KLÄ  en  djup  form  ca  10 x20 x 6 cm med plastfilm .

2  VISPA  Vaniljvispen  styv  och häll i  den  i formen .

Jämna  till  ytan .  

Stick ner  glasspinnarna  med  jämna mellanrum .

3)   STÄLL  in  den  i  frysen ett par timmar .

Ta ut den och skär den i bitar ca 4 x 4 cm med en glass-

pinne i  mitten .paketet 

4)  EVENTUELLT KAN DU  lyfta upp hela "glasspaketet "

ur  formen ,  då  är det lättare  att skära .

5)  ANVÄND en varm kniv .


LYCKA TILL !





söndag 25 juni 2023

MIN GOA SPENATPAJ MED LAX OCH INGEFÄRA , 4 PORT.

 

                          HEJSAN  !


DEN HÄR PAJEN ÄR RIKTIGT GOD .

DEN BLEV TILL AV LITE AV VARJE ,

DUTTAR,  AV DET MESTA .


HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :
2 st ,  150 g  kokt kall  potatis

1/ 2 dl flytande smör/ margarin

1 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

FYLLNING :

2 paket, 250 g fryst bladspenat

150 g kallrökt lax

2 ägg

2 dl mjölk

1 dl riven ost 17%

1 tsk färsk riven ingefära

1 /2 tsk salt

vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

1)  RIV potatisen fint .  

Blanda alla ingredienser till degen .

Klä en pajform med degen .

2)  FÖRGRÄDDA  pajskalet ca 10 min .

3)  TINA  spenaten och skär den grovt .

Om Du använder färsk spenat ,  koka 

den någon minut  och låt rinna av .

Fördela  spenaten i pajskalet .

4)  LÄGG  tunna laxskivor som ett

täcke över .

5)  VISPA ihop ägg, mjölk, ost, ingefära ,

salt och peppar .

Häll det över pajen .

6)  GRÄDDA mitt i ugnen i ca 30 min .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


lördag 24 juni 2023

GOA MAJSPLÄTTAR MED KOKOSMJÖLK , 3 - 4 pers . ( Barnfavorit på nyttigt vis .)

 


                   HEJSAN  !


Pannkakor,  plättar  eller våfflor ?

ibland  är  det  lätt  att  längta

efter  förnyelse  .

mm...himla gott!

TESTA   DET  HÄR  !   


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl vetemjöl

2 kryddmått salt

4 dl kokosmjölk

2 ägg

3 dl majs

1 - 2 msk  söt chilisås 

fett att steka i 


TILLBEHÖR :

1/2 kruka färsk koriander

11/2 dl tjock yoghurt ( 10 % fett)

söt chilisås 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA vetemjöl och salt i en bunke.

Tillsätt  kokosmjölk och ägg och  vispa till

en slät smet .

Häll  i  majs och  söt  chilisås och stek plättar

i medelvarm  stekpanna .

2)  HACKA  koriander och  rör i  yoghurten .

Servera till  plättarna  tillsammans med  en

klick söt chilisås .

RECEPTET KOMMER FRÅN....

EN BARN  &  MAMMAGRUPP i  GÖTEBORG ,

DÄR BARNEN VILLE HA DETTA TILL LUNCH... !


LYCKA TILL !