söndag 9 juli 2023

TIPS !

 

TIPS !

   MIN  NYA  SUPERGODA  FRUKOST :    

    

  Minst  1  gång  i  veckan  äter  jag   Makrill i  tomatsås ,

  Då  rör  jag  ihop  en  burk  makrill  i  tomatsås  med  en 

halv  hackad  lök  och  några  droppar  citronsaft   med  kokta  ägg .

*****      

Förr  hade  jag  alltid  en  trave burkar,  med  makrill  i  tomatsås  hemma .

 Det är  nyttig  och  billig  mat  och jättebra för  hjärtat .

LYCKA  TILL !

TACK !

torsdag 6 juli 2023

HASTKAKA MED BÄR , 8 - 10 bitar .

 


                    HEJSAN  !


VISST  kan  det  hända  snabbt  ibland  att  någon  ringer

och säger  att jag  är  på  väg  till  Dig , - sätt på  pannan !

DÅ  kommer  denna  kaka  väl  till  pass !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

3 dl  vetemjöl

2 dl strösocker

1 1/2 tsk bakpulver

2 ägg

3/4 dl mjölk

FYLLNING :

2 - 3 dl blandade frysta bär 

UGN : 200 grader .


SÅ  HÄR  GÖR  DU :

1)  SMÄLT SMÖRET .

Ta kastrullen från  värmen .

Rör i resten av ingredienserna 

förutom bären .

2)  BRED ut smeten i en smord 

och bröad form , ca 24 cm i diameter ,

helst  med  löstagbar  botten /kant .

Strö på bären .

3)  GRÄDDA i nedre  delen ugnen  30 - 35 min .

SERVERA MED EN KLICK VISPAD GRÄDDE !

LYCKA TILL !

PASTASÅS MED SKALDJUR , 1 PERSON. LUNCH / MIDDAG .

 


                     HEJSAN !


Det här måste DU smaka !

Så himla gott , njut!


HÄR ÄR RECEPTET :

1 - 2  dl krossade eller passerade tomater

1 msk klippt dill

eventuellt , 1  pressad vitlöksklyfta

1 dl skalade räkor

1 dl krabbmix  eller  musslor

2 msk matlagningsgrädde

salt, peppar  och  kryddor efter smak 

TILL SERVERING :
1 1/2  dl kokt  pasta,  grönsallad, dill och citronklyftor.


SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM  tomaterna  och  blanda  ner  dill  och  eventuellt 

1 vitlök, låt det bli  riktigt hett .

VÄND  ner  skaldjur  och  grädde ,  hetta  upp  men  koka

inte .

SMAKA  av  med  kryddor . 

SERVERA  den  varma  såsen  till  nykokt  pasta .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !


tisdag 4 juli 2023

SOMMARSOPPA MED SPENAT , 4 PORT ca 15 min. LUNCH /MIDDAG.

 


                       HEJSAN  !


IBLAND KAN DET KÄNNAS SOM OM MAN VILL ÄTA 

NÅGOT ANNAT  TILL  MIDDAG,-  ÄN  DET VANLIGA 

IDAG HAR JAG GJORT DENNA SOMMARSOPPA ,

INGET KNORR ALLS !  BARA JÄTTEGOTT ! !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl mjölk

5 dl + 1 dl vatten

2  grönsaksbuljongtärningar

1 paket frysta sommargrönsaker ,  600 g

4 msk vetemjöl

1 dl grädde

1 tsk salt

2 kryddmått  peppar

1 påse babyspenat, ca 65 g

1 dl hackad bladpersilja

TILLBEHÖR :

Bröd 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  upp  mjölk ,  5 dl vatten och  buljongtärningar .

2)  HÄLL  i  grönsakerna  och  koka  upp .

3)  BLANDA  mjöl,  grädde  och  1  dl vatten ,  och  rör 

ner i soppan när  den  kokar.

Låt soppan  sjuda i  5  minuter .

Rör  om  då  och  då .

Smaka  av  med  peppar  och  salt .

4)   TILLSÄTT  sköljd  spenat  och strö över persilja.

SERVERA  med  ett  gott  bröd .


SMAKLIG  MÅLTID !

OMBYTE FÖRNÖJER !

måndag 3 juli 2023

TIPS !

     

                   TIPS  !


NÄR  jag  bakar  plättar  eller  pannkakor  använder 

 jag  Rågsikt  istället  för  vetemjöl .

Det  blir  nyttigare  och  lika  gott .

******

BÄSTA  TIPSET  FÖR  PAJDEG :

När jag  lagar  paj ,  tillsätter  jag  vichyvatten 

 istället  för  vanligt vatten  i  pajdegen .

Då  blir  den  extra  porös  och  god .

TACK !

torsdag 29 juni 2023

DOLMAR MED LINGON OCH POTATIS , 2 PORT , (Från min farmors kokbok .)

 


                     HEJSAN  !


KÅLDOLMAR  behöver inte vara gjorda av  vitkål ,

det går bra med savoykål eller varför inte spetskål .


HÄR ÄR RECEPTET :
6 blad av savoykål eller spetskål

250 g nötfärs

1/2 gul lök

1/2 dl kokt ris

1/2 dl buljong

1/2 tsk salt

2 kryddmått svartpeppar

TILL PENSLING :

buljong och soja

TILL SERVERING :

kokt potatis -

valfri mängd ,

1 msk rårörda lingon


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  KOKA kålbladen i lite lättsaltat vatten

ett par minuter .

Låt rinna av väl .

2)  BLANDA alla ingredienserna till färsen .

Smaka av .

Fördela färsen på bladen .

Vik in kanterna och rulla ihop till  dolmar .

3)  LÄGG dem i en lätt oljad ugnsform .

Pensla med en blandning av buljong och soja.

4)  STEK i ugn 200 grader  ca  20 minuter .

Pensla ett par gånger till .

5)  SERVERA  med potatis, sky och rårörda

lingon .  Ha gärna mörkt hårt bröd och smör till .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




tisdag 27 juni 2023

FÄRSBIFF MED EGEN BARBECUESÅS , 2 personer .

 

                      HEJSAN  !


Nu var det ett tag sen vi åt det här ,  men nu är det dags idag .

Himla gott !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 liten gul lök

1/2 vitlöksklyfta

1 msk ströbröd

2 msk vatten

1 litet ägg

1/2 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

250 g nötfärs

1 msk smör till stekning

1 squash

1 paprika

1 tomat

2 salladslökar

1 msk olja


BBQ-SÅS :

2  msk chilisås

1/2 msk flytande honung

1/2 msk rödvinsvinäger

1 msk rapsolja

1 tsk kinesisk soja

1/2 vitlöksklyfta

1/2 tsk malen koriander

1 krm rökt paprikapulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA löken, riv vitlöken .

Blanda med ströbröd, vatten, ägg

salt och peppar .

Låt stå i 5 minuter.

Blanda med nötfärsen .

Forma 4 biffar och stek i smör/margarin.

2)  DELA grönsakerna i bitar.

Stek squash och paprika snabbt i oljan .

Vänd ner tomat och salladslök, låt steka 

med hastigt, salta och peppra .

3) BBQ-SÅS :

BLANDA ingredienserna , smaka av med 

salt och peppar .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !