söndag 16 juli 2023

TIPS !

 

TIPS !


För  att  barnens  såpbubblor  ska  bli  extra  stora

och  hållbara  slå  några  droppar  matolja  i 

såpblandningen .


Å ,  vad  kul !

TACK !

MORMORS , RECEPT PÅ GAMMALDAGS SOCKERKAKA , 1940 - talet .

  

               HEJSAN ! 


MAMMA , talade om för mig en gång i tiden,

att mormor , gjorde en sån god  sockerkaka 

med bara 3 ingredienser ? ? !

Kan det stämma undrade jag?

Baka den så får Du smaka , sa Mamma .


HÄR ÄR RECEPTET  :

3 ägg 

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  Ägg och socker  vispas  poröst , 

mjöl vispas i .

2)  Gräddas i 175  grader,  tills den 

är  klar,  ska släppa  från  formen .

3)  Nu  är  den  klar  !


Inte dum alls !  Barnen  gillar den  och vi med !

VARSÅGODA !

LYCKA TILL !





lördag 15 juli 2023

TACOPAJ MED TILLBEHÖR . 4 - 6 PORTIONER .

 

                     HEJSAN  !


mm ......  Himla  god !


VARSÅGODA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

100 g smör  / margarin

1 1 /2  dl  kruskakli

1 1/2  dl  lantbrödsmjöl


FYLLNING :
1  msk  smör / margarin

600 g färs

1 gul lök

1 paket tacokrydda

1 dl vatten

3 tomater

1 ägg

2 dl kräm fraiche

4 msk majonnäs

salt och svartpeppar

2 dl riven ost


TILLBEHÖR :

Hackade tomater, majs, peperoni, 

finhackad rödlök och  gräddfil 


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 200 grader .

Blanda smör, kruskakli och 

lantbrödsmjöl .

TRYCK  ut degen i en pajform 

och förgrädda pajskalet i  nedre 

delen av ugnen i 10 minuter .

HETTA  upp  en  stekpanna  med

smör  och  bryn  färsen i  några  minuter .

Skala  och  finhacka löken  och låt 

steka  med  färsen .

STRÖ  på  tacokrydda  och  tillsätt 

vatten .

Låt  koka  några  minuter  och  fördela

färsen  i  pajformen .

Hacka  tomaterna  och  lägg  över färsen .

BLANDA  ägg , kräm fraiche, majonnäs,

salt och peppar .

Häll äggsmeten  i  formen och  toppa  med

riven  ost .

GRÄDDA  pajen  i mitten  av  ugnen i 20 min.


SERVERA PAJEN  med  tomater,  majs,  

peperoni, rödlök och  gräddfil .

SÅ HIMLA GOTT !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




onsdag 12 juli 2023

MINA LYXIGA , KANELBULLAR MED VANILJKRÄMS TOPP . 42 BULLAR .

 


                        HEJSAN  !

TIPS !

Smält inte smöret när Du bakar vetebullar , utan tillsätt det rumsvarmt i bitar .

Det rumsvarma smöret gör degen stabilare och håller bättre kvar luften i degen,

vilket ger ett luftigare vetebröd .                  /  TACK !                                                      


KLICKA lite   vaniljkräm  i  kanelbullarna -   är  extra  gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

4 1/2 dl mjölk,  37 grader

1 dl  strösocker

1 ägg

11 - 12 1/2  dl vetemjöl

150  g  smör /margarin

rumsvarmt

1/2 tsk salt


FYLLNING  1:

200 g smör

1 dl strösocker 

1 msk kanel


FYLLNING 2 : & PENSLING

1 uppvispat ägg

1 dl vaniljkräm (färdiggjord på  marsan - pulver)


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  ner jästen i en skål  eller i en degblandare .

Tillsätt mjölk och  rör  om tills jästen lösts  upp .

2)  TILLSÄTT  socker, ägg,  och  halva  mjölmängden .

Klicka  ner  det  rumsvarma  smöret  och  blanda  om .

Tillsätt  resten  av  mjölet,*  lite åt  gången  och arbeta 

till  en  smidig  deg . (DU kanske inte behöver allt *.)

Tillsätt saltet  i  slutet av  knådningen .

Låt degen  jäsa övertäckt på varm och dragfri plats 

ca 1 timme .

3)  FYLLNING 1:

BLANDA  rumsvarmt  smör  med  socker  och  kanel .

4)  TA UPP  degen på  lätt  mjölat  bakbord .

Dela  degen  i  2  bitar  och  kavla  ut  varje  bit  till  

platta  ca  30 x 45  cm .

Fördela  fyllningen  på  degplattorna .

Rulla  ihop  degen  från  långsidan.

Skär  rullarna  i  bitar  och  lägg  dem i  bullformar

på  plåtar .

Låt  jäsa  på  varm  och  dragfri  plats  ca  40  minuter.

Sätt  ugnen  på  225  grader .

5)  FYLLNING  2 :

PENSLA  bullarna  med  uppvispat  ägg  .

Spritsa  ner en  klick  vaniljkräm  i  varje  bulle,  strö 

över  pärlsocker .

GRÄDDA  strax  under  mitten  i  ugnen ca  8  minuter.

Låt  bullarna  svalna .

LYCKA TILL !

HA EN TREVLIG FIKASTUND !


söndag 9 juli 2023

TIPS !

 

TIPS !

   MIN  NYA  SUPERGODA  FRUKOST :    

    

  Minst  1  gång  i  veckan  äter  jag   Makrill i  tomatsås ,

  Då  rör  jag  ihop  en  burk  makrill  i  tomatsås  med  en 

halv  hackad  lök  och  några  droppar  citronsaft   med  kokta  ägg .

*****      

Förr  hade  jag  alltid  en  trave burkar,  med  makrill  i  tomatsås  hemma .

 Det är  nyttig  och  billig  mat  och jättebra för  hjärtat .

LYCKA  TILL !

TACK !

torsdag 6 juli 2023

HASTKAKA MED BÄR , 8 - 10 bitar .

 


                    HEJSAN  !


VISST  kan  det  hända  snabbt  ibland  att  någon  ringer

och säger  att jag  är  på  väg  till  Dig , - sätt på  pannan !

DÅ  kommer  denna  kaka  väl  till  pass !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

3 dl  vetemjöl

2 dl strösocker

1 1/2 tsk bakpulver

2 ägg

3/4 dl mjölk

FYLLNING :

2 - 3 dl blandade frysta bär 

UGN : 200 grader .


SÅ  HÄR  GÖR  DU :

1)  SMÄLT SMÖRET .

Ta kastrullen från  värmen .

Rör i resten av ingredienserna 

förutom bären .

2)  BRED ut smeten i en smord 

och bröad form , ca 24 cm i diameter ,

helst  med  löstagbar  botten /kant .

Strö på bären .

3)  GRÄDDA i nedre  delen ugnen  30 - 35 min .

SERVERA MED EN KLICK VISPAD GRÄDDE !

LYCKA TILL !

PASTASÅS MED SKALDJUR , 1 PERSON. LUNCH / MIDDAG .

 


                     HEJSAN !


Det här måste DU smaka !

Så himla gott , njut!


HÄR ÄR RECEPTET :

1 - 2  dl krossade eller passerade tomater

1 msk klippt dill

eventuellt , 1  pressad vitlöksklyfta

1 dl skalade räkor

1 dl krabbmix  eller  musslor

2 msk matlagningsgrädde

salt, peppar  och  kryddor efter smak 

TILL SERVERING :
1 1/2  dl kokt  pasta,  grönsallad, dill och citronklyftor.


SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM  tomaterna  och  blanda  ner  dill  och  eventuellt 

1 vitlök, låt det bli  riktigt hett .

VÄND  ner  skaldjur  och  grädde ,  hetta  upp  men  koka

inte .

SMAKA  av  med  kryddor . 

SERVERA  den  varma  såsen  till  nykokt  pasta .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !