onsdag 2 augusti 2023

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA MED BACON . 4 PERSONER .

 


                    HEJSAN ! 

Detta  är en  middagsklassiker :

Krämig potatis - och purjolökssoppa 

Mixa  om Du  vill ha  en slät soppa -


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g potatis

1 purjolök

2 schalottenlökar

2 msk smör

8 dl vatten

3 msk grönsaksfond

3 dl vispgrädde

salt å peppar

1/2 dl hackad persilja

STRÖSSEL :
140 g tärnat bacon

1/2 dl pumpakärnor 

1/2 dl hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKALA och tärna potatisen -

Skölj och skiva purjolöken .

Skala och hacka löken .

Fräs potatis och lök i smör i en gryta .

2)   TILLSÄTT  vatten och fond och 

koka i ca 15 minuter tills potatisen är mjuk .

Häll i  grädde och koka upp .

Smaka av med salt och peppar och rör i persilja .

3)  STEK baconet knaprigt .

Låt rinna av på hushållspapper .

Blanda bacon med pumpakärnor och persilja

och strö över soppan vid servering .

Vill Du ha  bröd till så går det alldeles utmärkt !


SMAKLIG MÅLTID  å LYCKA TILL !



lördag 29 juli 2023

BLÅBÄRSKAKA MED HAVRE - CRUNCH 14 BITAR .

 


                        HEJSAN  !


Bjud  in  på  kaffe  och  en mjukisfavorit .

Låt  mig  fresta  med  blåbärskaka  med

havretäcke .

HEMBAKAT ÄR LJUVLIGT !


HÄR ÄR RECEPTET :

50  g smör /margarin

1 dl mjölk

1 ägg

3/4 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

2 1/2 dl frysta blåbär

HAVRE -KRUNCH :

1 msk hela kardemummakärnor

100 g smör

2 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

GARNERING :
florsocker

TILLBEHÖR :

vispgrädde


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175  grader .

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten 

av en springform , ca 25 cm i diameter 

och smörj kanten .

2)  HAVRE KRUNCH :

Mortla kardemumman eller mixa i en 

kryddmixer.

Smält smöret och rör i havregryn , mjöl ,

kardemumma och socker . Ställ åt sidan .

3)  SMÄLT smöret , tillsätt mjölken och

ställ åt  sidan .

4)  VISPA ägg och socker vitt och fluffigt .

Blanda de torra ingredienserna och sikta

ner i smeten .

Rör i mjölk - och smörblandningen och rör

till en jämn smet .

5)  HÄLL smeten i formen och fördela 2 dl

 av de frysta blåbären ovanpå,strö på smulorna

och toppa sedan med resten av blåbären .

6)  GRÄDDA i mitten av ugnen i 35 - 40 min ,

tills smulorna blivit gyllene och fått fin färg .

Pudra över florsocker vid servering och bjud 

gärna lite vispad grädde till .


LYCKA TILL !



fredag 28 juli 2023

MIN GODA MJUKA PEPPARKAKA MED KARDEMUMMA, OCH FÄRSKA BÄR , t ex Hallon , jordgubbar .

 


                     HEJSAN  !


Denna goda pepparkaka har jag gjort många gånger 

men inte med hallon och jordgubbar och vispad grädde ,

förrän alldeles nyligen .



HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör / margarin 

2 ägg

3 dl strösocker

1 1/2 dl gräddfil

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel, malen

1 tsk ingefära , malen

1 tsk nejlika, malen 

1 1/2 tsk kardemumma , malen 

smör

ströbröd


SERVERING :
färska bär, t ex  hallon, jordgubbar , röda vinbär

lättvispad  grädde .


SÅ HÄR GÖR DU :

1) Smält smöret.

2) Vispa  ägg och socker pösigt .

Rör ner gräddfil och smör .

3)  Blanda mjölet med bikarbonat och kryddor.

Rör ner kryddblandningen i äggsmeten och rör 

tills den är slät .

4)  Häll smeten i en smord och bröad/ mjölad form .

som rymmer 2 liter .

5)  Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter .

6)  Låt kakan svalna något innan DU tar den ur formen .

Låt den svalna helt och servera med de bär Du gillar

och lättvispad  grädde .


Lägg kakan på ett fint fat , med delade jordgubbar 

runtom på fatet och hela hallon .

ovanpå kan DU ha röda vinbär i klasar och delade

 jordgubbar med ett eller två gröna blad .


LYCKA TILL !



tisdag 25 juli 2023

HEMBAKADE POLARKAKOR , CA 12 STORA .

 


                 HEJSAN !


JÄTTEGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl mjölk

1/2 dl ljus sirap

50 g jäst

6 dl rågsikt

6 dl vetemjöl  (gärna special,)

2 tsk salt

100 g rumsvarmt smör / margarin

 

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  LJUMMA  mjölken till 37 grader.

2)  SMULA  jästen i en bunke och rör 

ut med mjölken .

3)  TILLSÄTT  sirap,  rågsikt,  vetemjöl,

salt och det rumsvarma smöret och arbeta

degen i ca 10 minuter i maskin,  eller

dubbelt  för hand .

Degen ska precis gå att ta på utan att fastna

på fingrarna .

4)  TÄCK  bunken och låt jäsa 30 minuter .

5)  SÄTT  ugnen på 250 grader .

6)  TIPPA  upp degen på lätt mjölat bakbord

och knåda ihop .

Kavla ut ca 1 cm tjock  och stansa ut rundlar 

på ca 15 cm i diameter .

Jag använde en ren innerkruka ,

7)  JAG  körde ett varv med kruskaveln också,

men det är inte nödvändigt , för jag pickar dem 

precis innan de ska in i ugnen .

8)  LÄGG  på  plåtar med bakplåtspapper och 

pudra med lite rågsikt .

9)  PICKA bröden noga rätt igenom och baka 

mitt i ugnen i ca  4 - 6  minuter  tills de fått fin 

färg .   -   Brödkakorna  blev så fina ,riktigt bra färg 

10)  LÅT svalna på galler under bakduk .

BRÖDKAKORNA  blev så fina, med riktigt fin färg 

och så goda med bara smör på ....mm !

LYCKA TILL !


KLASSISKT TILL KAFFET ...SOCKERSÖTA DRÖMMAR , 50 ST .

 


                      HEJSAN  !


Många  är det som frågat om  sockersöta drömmar ,

Favoriten som vi alltid återkommer till ,  oavsett hur

många andra småkakor vi får i recept .

Så idag tänkte jag bjuda på Sockersöta  Drömmar .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör / margarin

2 3/4 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 dl neutral matolja, t ex rapsolja

1 tsk hjorthornssalt

ca 5 dl vetemjöl


DEKORATION :

1 msk strösocker

1 droppe röd hushållsfärg

UGN :  150  grader.


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR  smör, socker och vaniljsocker

vitt och poröst .

Tillsätt oljan under omrörning .

Blanda hjorthornssalt med 1 dl av 

mjölet,  rör ner detta i smeten .

Arbeta raskt in resten av mjölet .

2)  DELA  degen  i  två  lika  stora  delar .

Rulla  ut  till  tjocka  längder, 25 lika stora bitar .

Rulla till bollar .  

Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta

till dem  lite.

3) DEKORATION :
1  msk  strösocker

1  droppe röd  hushållsfärg

4)  GRÄDDA  mitt i ugnen  15 - 20 minuter .

mm...så himla goa !


TREVLIG  KAFFESTUND ,  LYCKA TILL !



söndag 23 juli 2023

POPULÄRA FAVORITER FRÅN FÖRR .... HAVREKAKOR , CA 45 ST .

 

                    HEJSAN !


VI har en stark småkaka tradition i Sverige .

Vi vill gärna  ha  en  kaka  till  kaffet .

Och  småkakor  är  hållbara  och  lätta att

förvara .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

1 1/2 dl strösocker

7 dl  havregryn

1 msk  vetemjöl

1/2  tsk  hjorthornssalt

 UGN : 200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  smör och socker i en skål .

2)  BLANDA  havregryn, mjöl och 

hjorthorns - salt  och  tillsätt i  smör-

och  sockermassan .  Knåda  ihop .

3)  FORMA  till  små  bollar  och lägg

ganska  glest  på  bakpappersklädda plåtar .

4)  GRÄDDA  kakorna  8 - 10 minuter mitt

i ugnen .

Låt kakorna svalna på plåtarna .

LYCKA TILL !   

TREVLIG  FIKASTUND !

lördag 22 juli 2023

RÖKT FISK MED GURK - SALSA OCH KRÄM FRAICHE , 4 PORT. TID 5 MIN.

 

                            HEJSAN  !

 Det  här  är  riktigt gott , kan  jag  lova !

Till  våran  tjejträff  !

En  av  tjejerna  hade gjort  denna  rätt

ett antal gånger,  så vi andra hakade på .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g rökt fisk , t ex  makrill eller sik

GURK -SALSA :

1/2 finhackad  gurka 

1 äpple ,  ur kärnat ,  finhackat

3 msk färsk pepparrot

skalad och riven  eller

på  burk / tub

10  rädisor,  i  halvor

2 dl hackad  persilja

1 citron , rivet skal.

2 msk pressad citron

salt

peppar


SMAKSATT KRÄM FRAICHE

2 dl kräm  fraiche

1 msk senap

1 msk  kapris, hackad

salt å peppar

SERVERING 

färskpotatis 


SÅ HÄR GÖR DU :

BRYT  fisken i stora bitar 

och lägg på ett stort fat 

eller tallrikar.

BLANDA  alla  ingredienser

till salsan och till  den smaksatta

kräm fraichen 

SERVERA  gärna  med  färskpotatis .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !-