måndag 7 augusti 2023

CHOKLADFORM MED HALLON , 12 ST 30 MIN .

 


                      HEJSAN !


De här  är  inte  dumma !

Särskilt  när  jag  är  gottsugen - chokladsugen .

mm...!     Men såklart kan Du ha kakorna även 

till bjudning .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl flytande smör / margarin

2 dl strösocker

5 msk kakao

 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

2 ägg

3 dl hallon


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen  på  175  grader .

Blanda  smöret  med  socker kakao, 

vaniljsocker och vetemjöl.

TILLSÄTT äggen .  Rör samman .

Fördela  smeten i 12 osmorda formar.

Lägg 3-4 hallon i varje form .

GRÄDDA  mitt i ugnen ca 20 min .

De ska vara lite kladdiga i mitten .

Låt dem svalna .

VARSÅGODA ....mm...!

LYCKA TILL !



söndag 6 augusti 2023

MINA GROVA SMÅFRALLOR , CA 12 ST .

 

                              HEJSAN !


Dessa enkla  småfrallor behöver några  timmars jäsning 

för att utveckla  mer  smak .

Så himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

5 dl vatten, kallt

2 tsk salt

2 msk honung, flytande

1/2 dl linfrö

3 dl grovt rågmjöl

4 msk smör/margarin

rumsvarmt

1 dl grahamsmjöl

1 dl rågflingor

ca 4 dl vetemjöl

GARNERING:

Krossade linfrö

rågflingor


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en bunke .

Tillsätt vatten och rör ut jästen .

2)  BLANDA ner salt, honung, linfrön

smör och rågmjöl, grahamsmjöl, rågflingor

och till sist vetemjölet .

3)  ARBETA degen i maskin i ca 5 min 

eller 10 min för hand .

Låt degen jäsa i rumstemperatur i minst

 2 - 3 timmar.

4)  FORMA  frallor på en plåt med bakplåtspapper 

och låt dem jäsa ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på  250 grader .

5)  PENSLA bröden med vatten och toppa dem med

linfrön samt rågflingor .

6)  GRÄDDA bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt dem svalna på ett galler under en bakduk .


LYCKA TILL MED BAKNINGEN !


torsdag 3 augusti 2023

VILTGRYTA MED SVAMP & LINSER , 4 PERSONER . mm...Himla gott !

 


                   HEJSAN  !

Om Du inte har ätit Renskav  ännu , så måste Du 

göra det nu !!

mm....SÅ GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g renskav 

1 finhackad gul lök

100 g champinjoner

100 g kantareller ( gå ut i skog å mark)

2 msk smör

1 burk krossade tomater

5 dl vatten eller viltbuljong

1 tsk torkad timjan

2 tsk fruktsocker

1/2 tsk kanel

morötter i bitar

1 liten purjolök i skivor

2 dl röda linser

salt å peppar

1 msk hackad persilja


TILL SERVERING :

Vinbärs eller Rönnbärs-  gele .


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS  lök och svamp lite lätt i smör .

Tillsätt Renskav , krossade  tomater,

vatten eller buljong, timjan, fruktsocker'

och kanel . Låt koka samman  10 min .

VÄND  ner morot, purjo och  linser och

låt koka tills linserna är mjuka ca 15 min.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt

lite mer fruktsocker .

TOPPA med persilja .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !

onsdag 2 augusti 2023

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA MED BACON . 4 PERSONER .

 


                    HEJSAN ! 

Detta  är en  middagsklassiker :

Krämig potatis - och purjolökssoppa 

Mixa  om Du  vill ha  en slät soppa -


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g potatis

1 purjolök

2 schalottenlökar

2 msk smör

8 dl vatten

3 msk grönsaksfond

3 dl vispgrädde

salt å peppar

1/2 dl hackad persilja

STRÖSSEL :
140 g tärnat bacon

1/2 dl pumpakärnor 

1/2 dl hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKALA och tärna potatisen -

Skölj och skiva purjolöken .

Skala och hacka löken .

Fräs potatis och lök i smör i en gryta .

2)   TILLSÄTT  vatten och fond och 

koka i ca 15 minuter tills potatisen är mjuk .

Häll i  grädde och koka upp .

Smaka av med salt och peppar och rör i persilja .

3)  STEK baconet knaprigt .

Låt rinna av på hushållspapper .

Blanda bacon med pumpakärnor och persilja

och strö över soppan vid servering .

Vill Du ha  bröd till så går det alldeles utmärkt !


SMAKLIG MÅLTID  å LYCKA TILL !



lördag 29 juli 2023

BLÅBÄRSKAKA MED HAVRE - CRUNCH 14 BITAR .

 


                        HEJSAN  !


Bjud  in  på  kaffe  och  en mjukisfavorit .

Låt  mig  fresta  med  blåbärskaka  med

havretäcke .

HEMBAKAT ÄR LJUVLIGT !


HÄR ÄR RECEPTET :

50  g smör /margarin

1 dl mjölk

1 ägg

3/4 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

2 1/2 dl frysta blåbär

HAVRE -KRUNCH :

1 msk hela kardemummakärnor

100 g smör

2 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

GARNERING :
florsocker

TILLBEHÖR :

vispgrädde


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175  grader .

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten 

av en springform , ca 25 cm i diameter 

och smörj kanten .

2)  HAVRE KRUNCH :

Mortla kardemumman eller mixa i en 

kryddmixer.

Smält smöret och rör i havregryn , mjöl ,

kardemumma och socker . Ställ åt sidan .

3)  SMÄLT smöret , tillsätt mjölken och

ställ åt  sidan .

4)  VISPA ägg och socker vitt och fluffigt .

Blanda de torra ingredienserna och sikta

ner i smeten .

Rör i mjölk - och smörblandningen och rör

till en jämn smet .

5)  HÄLL smeten i formen och fördela 2 dl

 av de frysta blåbären ovanpå,strö på smulorna

och toppa sedan med resten av blåbären .

6)  GRÄDDA i mitten av ugnen i 35 - 40 min ,

tills smulorna blivit gyllene och fått fin färg .

Pudra över florsocker vid servering och bjud 

gärna lite vispad grädde till .


LYCKA TILL !



fredag 28 juli 2023

MIN GODA MJUKA PEPPARKAKA MED KARDEMUMMA, OCH FÄRSKA BÄR , t ex Hallon , jordgubbar .

 


                     HEJSAN  !


Denna goda pepparkaka har jag gjort många gånger 

men inte med hallon och jordgubbar och vispad grädde ,

förrän alldeles nyligen .



HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör / margarin 

2 ägg

3 dl strösocker

1 1/2 dl gräddfil

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel, malen

1 tsk ingefära , malen

1 tsk nejlika, malen 

1 1/2 tsk kardemumma , malen 

smör

ströbröd


SERVERING :
färska bär, t ex  hallon, jordgubbar , röda vinbär

lättvispad  grädde .


SÅ HÄR GÖR DU :

1) Smält smöret.

2) Vispa  ägg och socker pösigt .

Rör ner gräddfil och smör .

3)  Blanda mjölet med bikarbonat och kryddor.

Rör ner kryddblandningen i äggsmeten och rör 

tills den är slät .

4)  Häll smeten i en smord och bröad/ mjölad form .

som rymmer 2 liter .

5)  Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter .

6)  Låt kakan svalna något innan DU tar den ur formen .

Låt den svalna helt och servera med de bär Du gillar

och lättvispad  grädde .


Lägg kakan på ett fint fat , med delade jordgubbar 

runtom på fatet och hela hallon .

ovanpå kan DU ha röda vinbär i klasar och delade

 jordgubbar med ett eller två gröna blad .


LYCKA TILL !



tisdag 25 juli 2023

HEMBAKADE POLARKAKOR , CA 12 STORA .

 


                 HEJSAN !


JÄTTEGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl mjölk

1/2 dl ljus sirap

50 g jäst

6 dl rågsikt

6 dl vetemjöl  (gärna special,)

2 tsk salt

100 g rumsvarmt smör / margarin

 

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  LJUMMA  mjölken till 37 grader.

2)  SMULA  jästen i en bunke och rör 

ut med mjölken .

3)  TILLSÄTT  sirap,  rågsikt,  vetemjöl,

salt och det rumsvarma smöret och arbeta

degen i ca 10 minuter i maskin,  eller

dubbelt  för hand .

Degen ska precis gå att ta på utan att fastna

på fingrarna .

4)  TÄCK  bunken och låt jäsa 30 minuter .

5)  SÄTT  ugnen på 250 grader .

6)  TIPPA  upp degen på lätt mjölat bakbord

och knåda ihop .

Kavla ut ca 1 cm tjock  och stansa ut rundlar 

på ca 15 cm i diameter .

Jag använde en ren innerkruka ,

7)  JAG  körde ett varv med kruskaveln också,

men det är inte nödvändigt , för jag pickar dem 

precis innan de ska in i ugnen .

8)  LÄGG  på  plåtar med bakplåtspapper och 

pudra med lite rågsikt .

9)  PICKA bröden noga rätt igenom och baka 

mitt i ugnen i ca  4 - 6  minuter  tills de fått fin 

färg .   -   Brödkakorna  blev så fina ,riktigt bra färg 

10)  LÅT svalna på galler under bakduk .

BRÖDKAKORNA  blev så fina, med riktigt fin färg 

och så goda med bara smör på ....mm !

LYCKA TILL !