fredag 11 augusti 2023

MINA NYTTIGA HAVREBAUGETTER , 4 ST .

 

                      HEJSAN !

Goda bröd som jäser ihop på plåten 

under gräddningen .


HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst

2 dl vatten, fingervarmt

2 dl mjölk, fingervarm

1 1/2 tsk salt

25 g smält smör

2 dl havregryn

2 dl grovt rågmjöl

6 - 7 dl vetemjöl special

GARNERING : Havregryn 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en bunke .

Tillsätt vatten och mjölk .

Blanda tills jästen lösts upp .

2)  TILLSÄTT salt, smör, havregryn

och rågmjöl .

Rör om ordentligt .

Tillsätt vetemjöl, lite i taget och 

blanda ihop allt till en smidig deg.

Knåda den kraftigt i några minuter

så att glutentrådarna blir starka.

3)  LÅT degen jäsa under bakduk

i 50 - 60 minuter.

4)  KNÅDA igenom degen på ett 

mjölat bakbord .

Dela den i 4 delar och forma dem 

till längder, ca 30 cm.

5)  LÄGG längderna bredvid varandra

med 2 - 3 cm mellanrum på en plåt

med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader .

6)  PENSLA bröden med vatten och strö 

över havregryn.

7)  GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 15 -20 min.

Låt dem svalna på plåten .

ALL LYCKA TILL !


MIN GODA ÄPPELKAKA MED MANDELMASSA & PINJENÖTTER, 8 - 10 BITAR .

 

                    HEJSAN  !

Denna  kaka  bakas  med  DINKELMJÖL .

Frasigt, sött, syrligt och 

alldeles  underbart  gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g  mandelmassa

150 g  smör , rumsvarmt

eller margarin

1 3/4 dl strösocker

3 ägg

2 1/2 dl siktat dinkelmjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 nypa salt


TOPPING :
2 - 3  äpplen i tunna skivor

t ex Ingrid Marie

1 msk mald kanel

2 msk strösocker

1/2 dl pinjenötter


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en springform 

eller en pajform (jag tog en pajform, för den vågiga kantens skull )

ca 24 cm i diameter .

2)  RIV mandelmassan fint .

3)  RÖR smöret vitt tillsammans med sockret 

i en bunke och tillsätt mandelmassan .

4)  TILLSÄTT  äggen, ett i taget och rör om .

5)  SIKTA ner dinkelmjöl, vaniljsocker, bakpulver

samt salt och rör om till en slät smet .

Bred ut smeten i formen .

6)  TOPPING :
FÖRDELA  äppelskivorna i smeten, pudra över

kanel samt socker.

Strö över pinjenötterna.

7)  GRÄDDA kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Känn med en sticka så att den är färdiggräddad .

Låt kakan svalna på ett galler .

8)  SERVERA den gärna med vaniljsås eller 

vispad  grädde .

Pinjenötter är en god topping på äppelkakan .


Hoppas Ni gillar kakan !

LYCKA TILL !


                

torsdag 10 augusti 2023

KALL -JÄSTA VALLMORUTOR , ca 8 ST.

 

                    HEJSAN  !


SAFTIGA och JÄTTEGODA !

Med Grahamsmjöl och Rågsikt

i degen .

Jag skulle bara prova för att se 

hur det blev ?

Jag blev glatt överraskad ?


SÅ VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

4 dl rumsvarmt vatten

1 1/2 tsk salt

1 msk honung

2 dl grahamsmjöl

8 dl rågsikt

GARNERING, 

blå vallmofrön


SÅ HÄR GÖR DU :

1) PÅ KVÄLLEN :

Smula ner jästen i en bunke .  Tillsätt vatten 

och rör om tills jästen lösts upp .

2)  TILLSÄTT  salt, honung,  grahamsmjöl 

och rågsikt, lite i taget .

Rör ihop allt till en smidig deg  och knåda den 

i några minuter .

3)  TRYCK  ut degen i en långpanna ,

25 x 30 cm klädd med bakplåtspapper.

Skär degen i rutor , ca 8 st .

Täck degen med plastfolie .

Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 20 min.

Ställ in formen i kylskåpet över natten .

4)  PÅ MORGONEN :

TA FRAM brödet och pensla det med vatten .

Strö över vallmofrön .

Sätt ugnen på 250 grader .

5)  GRÄDDA  brödet längst ner i ugnen i 15 - 18 min.

Låt brödet svalna i formen .


LYCKA TILL !

mm...himla goda !

måndag 7 augusti 2023

CHOKLADFORM MED HALLON , 12 ST 30 MIN .

 


                      HEJSAN !


De här  är  inte  dumma !

Särskilt  när  jag  är  gottsugen - chokladsugen .

mm...!     Men såklart kan Du ha kakorna även 

till bjudning .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl flytande smör / margarin

2 dl strösocker

5 msk kakao

 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

2 ägg

3 dl hallon


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen  på  175  grader .

Blanda  smöret  med  socker kakao, 

vaniljsocker och vetemjöl.

TILLSÄTT äggen .  Rör samman .

Fördela  smeten i 12 osmorda formar.

Lägg 3-4 hallon i varje form .

GRÄDDA  mitt i ugnen ca 20 min .

De ska vara lite kladdiga i mitten .

Låt dem svalna .

VARSÅGODA ....mm...!

LYCKA TILL !



söndag 6 augusti 2023

MINA GROVA SMÅFRALLOR , CA 12 ST .

 

                              HEJSAN !


Dessa enkla  småfrallor behöver några  timmars jäsning 

för att utveckla  mer  smak .

Så himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

5 dl vatten, kallt

2 tsk salt

2 msk honung, flytande

1/2 dl linfrö

3 dl grovt rågmjöl

4 msk smör/margarin

rumsvarmt

1 dl grahamsmjöl

1 dl rågflingor

ca 4 dl vetemjöl

GARNERING:

Krossade linfrö

rågflingor


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en bunke .

Tillsätt vatten och rör ut jästen .

2)  BLANDA ner salt, honung, linfrön

smör och rågmjöl, grahamsmjöl, rågflingor

och till sist vetemjölet .

3)  ARBETA degen i maskin i ca 5 min 

eller 10 min för hand .

Låt degen jäsa i rumstemperatur i minst

 2 - 3 timmar.

4)  FORMA  frallor på en plåt med bakplåtspapper 

och låt dem jäsa ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på  250 grader .

5)  PENSLA bröden med vatten och toppa dem med

linfrön samt rågflingor .

6)  GRÄDDA bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt dem svalna på ett galler under en bakduk .


LYCKA TILL MED BAKNINGEN !


torsdag 3 augusti 2023

VILTGRYTA MED SVAMP & LINSER , 4 PERSONER . mm...Himla gott !

 


                   HEJSAN  !

Om Du inte har ätit Renskav  ännu , så måste Du 

göra det nu !!

mm....SÅ GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g renskav 

1 finhackad gul lök

100 g champinjoner

100 g kantareller ( gå ut i skog å mark)

2 msk smör

1 burk krossade tomater

5 dl vatten eller viltbuljong

1 tsk torkad timjan

2 tsk fruktsocker

1/2 tsk kanel

morötter i bitar

1 liten purjolök i skivor

2 dl röda linser

salt å peppar

1 msk hackad persilja


TILL SERVERING :

Vinbärs eller Rönnbärs-  gele .


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS  lök och svamp lite lätt i smör .

Tillsätt Renskav , krossade  tomater,

vatten eller buljong, timjan, fruktsocker'

och kanel . Låt koka samman  10 min .

VÄND  ner morot, purjo och  linser och

låt koka tills linserna är mjuka ca 15 min.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt

lite mer fruktsocker .

TOPPA med persilja .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !

onsdag 2 augusti 2023

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA MED BACON . 4 PERSONER .

 


                    HEJSAN ! 

Detta  är en  middagsklassiker :

Krämig potatis - och purjolökssoppa 

Mixa  om Du  vill ha  en slät soppa -


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g potatis

1 purjolök

2 schalottenlökar

2 msk smör

8 dl vatten

3 msk grönsaksfond

3 dl vispgrädde

salt å peppar

1/2 dl hackad persilja

STRÖSSEL :
140 g tärnat bacon

1/2 dl pumpakärnor 

1/2 dl hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKALA och tärna potatisen -

Skölj och skiva purjolöken .

Skala och hacka löken .

Fräs potatis och lök i smör i en gryta .

2)   TILLSÄTT  vatten och fond och 

koka i ca 15 minuter tills potatisen är mjuk .

Häll i  grädde och koka upp .

Smaka av med salt och peppar och rör i persilja .

3)  STEK baconet knaprigt .

Låt rinna av på hushållspapper .

Blanda bacon med pumpakärnor och persilja

och strö över soppan vid servering .

Vill Du ha  bröd till så går det alldeles utmärkt !


SMAKLIG MÅLTID  å LYCKA TILL !