söndag 13 augusti 2023

MIN GRILLADE APELSINKYCKLING , 4 PERSONER . (lunch/ middag)

 


                        HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :


DET HÄR BEHÖVS :

1 kg kycklingben(drumsticks) 

 MARINAD :
saft av 1 apelsin

1 msk soja

1 msk vitvinsvinäger

2 msk matolja

1 msk riven färsk ingefära

1 tsk malen koriander

1 kryddmått malen nejlika

1 tsk salt

POTATIS  PÅ  SPETT :

ca 800 g stora  potatisar

matolja

salt

KORIANDERMAJONNÄS :

lättmajonnäs

hackad paprika

hackad färsk koriander


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR samman alla ingredienserna till marinaden .

Lägg ner kycklingbenen i marinaden och marinera 

dem i ca 2 timmar .

Vänd dem några gånger under tiden .

2)  BORSTA  potatisarna och skölj dem väl .

Skär dem i klyftor .

Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 2 - 3 minuter.

3)  TRÄ upp potatisklyftorna på blötlagda träspett.

Pensla dem med matolja .

4)  LÄGG  kycklingbenen på grillgaller och grilla

dem ganska högt upp ca 25 minuter , vänd dem 

ett par gånger under tiden och grilla tills de är 

genomgrillade .

5)  LÄGG  potatisspetten på grillgaller och grilla

dem ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk .

Vänd dem då och då .

Strö salt över potatisen .

6)  KRYDDA  lättmajonnäsen med lite hackad 

paprika och hackad färsk koriander.


SERVERA kycklingbenen tillsammans med

potatis, majonnäs, grönsaker och vitlöksbröd .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

NYBAKAT - BAGUETTER MED BASILIKA OCH TOMAT , 4 - 5 ST .

 


                     HEJSAN  !


Å ,  DE HÄR VAR RIKTIGT GODA !

VARSÅGODA  NI  OCKSÅ !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

50 g jäst

5  dl  ljummet  vatten

2  kryddmått  salt

ca  1  dl  marinerade  soltorkade 

 tomater

2  msk av  marinaden 

1  dl  hackad  färsk  basilika

ca  12 - 13 dl vetemjöl

1  msk  olivolja

1  tsk  flingsalt 

UGN : 200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR  ut  jästen i lite av vattnet .

Häll på  resten .

Tillsätt salt .

Hacka tomaterna och tillsätt dessa ,

marinaden och basilikan .

Rör ner vetemjölet och arbeta degen 

ordentligt !

Låt den jäsa ca 45 minuter .

2)  TA upp degen på bakbordet och

arbeta den ytterligare en kort stund .

Forma till 4 -5 vridna baguetter.

Låt dem jäsa  30 minuter på plåt .

Pensla med olivolja och strö över

flingsalt .

3)  GRÄDDA  bröden ca 25 minuter .


Gott till frukost eller att bjuda på !

mm..så goda !


LYCKA TILL !




MAKARONILÅDA , MED RÖKT SKINKA OCH BLADSPENAT , 4 PERS . (måndags- middag) .

 


                     HEJSAN  !


Idag blev jag så sugen på Makaronilåda , det var så längesen .

 Men då upptäckte jag att det fans rester i kylen , då blev det 

till att ta det till dagens middag  .

Stekta köttbullar, potatis, också stekta, kokt broccoli ,

ugnsbakad fläskfile .


HÄR ÄR MÅNDAGENS RECEPT :

KOKA ca 4 dl  makaroner .

SKÄR  150 g rökt skinka i tärningar.

HACKA  1 gul lök  och  och 75 g färsk spenat .

BLANDA  makaroner, skinka,  lök,  och  spenat 

i en smord  form .

VISPA  samman  3  ägg  och  4 dl  mjölk , 

smaksätt  med 1 tsk  oregano,  salt, och 

peppar .

HÄLL  äggröran  i  formen .

GRÄDDA  i  200  grader ca  30  minuter .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



lördag 12 augusti 2023

MIN KRISPIGA POTATISGRATÄNG . 2 PERS . (vegetarisk)

 

                     HEJSAN  !


SÅ HIMLA GO !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

1 msk olivolja

400 g  potatis

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

2 msk olivolja

2 msk sesamfrön


SÅ HÄR GÖR DU :
OLJA  en  ugnsfast  form  väl .

SKALA och skiva  potatisen  mycket tunt .

LÄGG  den  som  " tegeltak " på  formens  botten .

SALTA  och  peppra .

FORTSÄTT  med  ett  nytt  lager  potatis . 

PENSLA  det översta  lagret potatisskivor med olja .

MAL sesamfrön  strö  dem  över .

GRATINERA  i 200 grader i 35 minuter .

( såklart kan Du ha vad Du vill till gratängen , )                )


HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !

PUDDING PÅ FARMORS VIS . 3 PERS. (vegetarisk pudding)

 

                      HEJSAN  !


GAMMALDAGS  MAT !

Jag  kände  mig  som  min  farmor  

när  jag  gjorde  det  här  receptet .

Med  en  sallad  till   har  man  en 

hel  måltid .


HÄR ÄR RECEPTET :
3/4  dl basmatiris

1 1/2  dl  vatten

2  lagerblad

6  sviskon

1  dl pumpafrön

1  medelstor potatis

1  stor  morot

1  dl grädde

1/2  dl  smör

 1 tsk  salt

1/2  tsk  kryddpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  och  koka  riset  med  lagerbladen .

KOKA   sviskonen - svarta torkade plommon .

MIXA  pumpafrön .

SKALA  och  riv  potatis och  morot .

BLANDA  ner  alla  ingredienser  i  en  skål .

BRED  ut  hälften  av  smeten  i  en  ugnsform.

FÖRDELA  sviskonen  ovanpå,  smeta ut resten 

av  färsen  och  platta  till  den .

GRÄDDA  puddingen  i  200  grader  i  ca  30  min.

SERVERA  puddingen  med  sallad  och  kokta  grönsaker .


HOPPAS ATT DEN SMAKAR .

JÄTTEGOD  VEGETARISK  PUDDING .

LYCKA TILL !

fredag 11 augusti 2023

MINA NYTTIGA HAVREBAUGETTER , 4 ST .

 

                      HEJSAN !

Goda bröd som jäser ihop på plåten 

under gräddningen .


HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst

2 dl vatten, fingervarmt

2 dl mjölk, fingervarm

1 1/2 tsk salt

25 g smält smör

2 dl havregryn

2 dl grovt rågmjöl

6 - 7 dl vetemjöl special

GARNERING : Havregryn 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en bunke .

Tillsätt vatten och mjölk .

Blanda tills jästen lösts upp .

2)  TILLSÄTT salt, smör, havregryn

och rågmjöl .

Rör om ordentligt .

Tillsätt vetemjöl, lite i taget och 

blanda ihop allt till en smidig deg.

Knåda den kraftigt i några minuter

så att glutentrådarna blir starka.

3)  LÅT degen jäsa under bakduk

i 50 - 60 minuter.

4)  KNÅDA igenom degen på ett 

mjölat bakbord .

Dela den i 4 delar och forma dem 

till längder, ca 30 cm.

5)  LÄGG längderna bredvid varandra

med 2 - 3 cm mellanrum på en plåt

med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader .

6)  PENSLA bröden med vatten och strö 

över havregryn.

7)  GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 15 -20 min.

Låt dem svalna på plåten .

ALL LYCKA TILL !


MIN GODA ÄPPELKAKA MED MANDELMASSA & PINJENÖTTER, 8 - 10 BITAR .

 

                    HEJSAN  !

Denna  kaka  bakas  med  DINKELMJÖL .

Frasigt, sött, syrligt och 

alldeles  underbart  gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g  mandelmassa

150 g  smör , rumsvarmt

eller margarin

1 3/4 dl strösocker

3 ägg

2 1/2 dl siktat dinkelmjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 nypa salt


TOPPING :
2 - 3  äpplen i tunna skivor

t ex Ingrid Marie

1 msk mald kanel

2 msk strösocker

1/2 dl pinjenötter


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en springform 

eller en pajform (jag tog en pajform, för den vågiga kantens skull )

ca 24 cm i diameter .

2)  RIV mandelmassan fint .

3)  RÖR smöret vitt tillsammans med sockret 

i en bunke och tillsätt mandelmassan .

4)  TILLSÄTT  äggen, ett i taget och rör om .

5)  SIKTA ner dinkelmjöl, vaniljsocker, bakpulver

samt salt och rör om till en slät smet .

Bred ut smeten i formen .

6)  TOPPING :
FÖRDELA  äppelskivorna i smeten, pudra över

kanel samt socker.

Strö över pinjenötterna.

7)  GRÄDDA kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Känn med en sticka så att den är färdiggräddad .

Låt kakan svalna på ett galler .

8)  SERVERA den gärna med vaniljsås eller 

vispad  grädde .

Pinjenötter är en god topping på äppelkakan .


Hoppas Ni gillar kakan !

LYCKA TILL !