onsdag 16 augusti 2023

MIN VACKRA KYCKLINGGRYTA , 4 PERSONER, (middag / matlåda) .

 


                     HEJSAN !


Den här rätten är mild i smaken utan att vara menlös

och vacker med alla färgerna .

Dessutom lättlagad - mat får bara vara krånglig 

när man har gott om tid .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor kyckling

4 medelstora morötter

4 små palsternackor

1 stor purjolök

5 dl hönsbuljong

4 dl matlagningsvin /vitt

salt

svart- och vitpeppar 

1 knippa persilja , klippt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA buljongen i en stor kastrull

Dela kycklingen i mindre bitar under 

tiden .

Häll vinet i kastrullen när buljongen är

klar och lägg ner kycklingköttet .

Låt sjuda ca 25 minuter .

2)  SKALA  och strimla under tiden 

morötterna och palsternackan, skär 

purjon i bitar .

3)  LÄGG morötterna , palsternackan och 

purjon i kastrullen och peta ner dem i buljongen .

Salta och peppra och låt puttra vidare i ca 20 min

tills allt är genomkokt och kycklingköttet lätt 

lossnar från benen .

4)  STRÖ över persiljan och servera med kokt potatis .

 

HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !

MIN GODA CURRYKYCKLING, 3 - 4 PERSONER , (middag / matlåda) .

 


                         HEJSAN !


GOTT; GOTT  och inte så brännande  hett i smaken .!


HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor kyckling

2 msk olja

3 gula lökar 

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

salt

2 - 3 msk curry

1 tsk timjan

2 lagerblad

1 msk tomatpure'

1 1/2 dl yoghurt naturell


Så HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR löken i tunna halva ringar och 

lägg dem i en gryta och häll på oljan .

Låt löken långsamt puttra tills den tagit

lite färg .

Skär paprikan i strimlor och låt puttra 

med löken .

2) STYCKA kycklingen i 8 delar, ta av 

skinnet och salta .

Låt kycklingbitarna fräsa i grytan och

pudra sedan över curry och fortsätt 

stekningen par minuter.

Fyll på med vatten så det just står över

kycklingen .

3)  KRYDDA  med timjan, lagerblad ,

tomatpure och vitlök .

Rör om och låt puttra under lock cirka

30 minuter .

BLANDA  ner yoghurten en kort stund 

före serveringen .

4)  Buljong- kokt ris passar fint till curry -

kycklingen .  Komplettera gärna med 

mango chutney och ananas i tärningar .

SMAKLIG  MÅLTID !

och 

LYCKA TILL !

tisdag 15 augusti 2023

MIN GODA KYCKLINGGRYTA , 4 PERSONER , (middag / matlåda) (4 timmar marinad)

 

                  HEJSAN  !


FÖRSTA GÅNGEN VI ÅT DEN HÄR  KYCKLINGEN HEMMA  

VAR DET ROLIGT ATT VARA KOCKA  ... MUMS !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 kyckling  eller  4  kycklingbröst

2 gröna paprikor

MARINAD :
1 dl soja

2 msk brun farin

2 tsk ingefära

2 finhackade lökar - gula

1/2 citron skuren i småbitar

2 finhackade vitlöksklyftor

2 dl köttbuljong

1 dl sherry 


SÅ HÄR GÖR DU :


1) TA AV skinnet  och dela kycklingen i småbitar .

Försök att file'a den så att de mesta av benen

 kommer bort .

2)  RÖR ihop marinaden i en bunke och lägg 

kycklingköttet att dra minst 4 timmar och gärna

ett dygn .

Rör om lite då och då .

3)  BRYN sedan kycklingen lätt i en aning olja

i en gryta eller stor traktörpanna / stekpanna .

Späd med marinaden men ta inte med hacket .

Låt småsjuda under lock cirka 30 minuter .

4)  SKÄR paprikorna i strimlor och låt puttra med 

de sista 10 minuterna  .

Gott med ris till  !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !





ÄPPELMARÄNG, 1 PERSON .

 


                          HEJSAN  !


DETTA ÄR EN NÄSTAN BORTGLÖMD EFTERRÄTT .

SMAKAR  SOM  EN  DRÖM  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 stort äpple  eller  2 små 

3 delar vatten 

1 del strösocker

1 äggvita 

2 msk  drygt , socker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  en  lag  på  vatten  och  socker - så mycket 

 att  det  beräknas  täcka  äppelklyftorna i kastrullen .

2)  SKALA  äpplet och skär det i fyra stora klyftor .

Ta bort det innersta av kärnhuset .

3)  LÄGG  klyftorna i den kokande lagen .

Låt sjuda tills äpplet är halvmjukt .

Ta upp det ur lagen omedelbart och lägg på ugnssäkert 

fat .

4)  VISPA äggvitan till hårt skum .

Vispa så ner sockret lite i taget .

5)  BRED  marängsmeten över äppelklyftorna och 

grädda i 150 grader ugn 10 - 15  minuter 

-  marängen ska bli guldfärgad .


PASSA PÅ NÄR DET ÄR SÄSONG 

och festa på alla fina färska bär som jordgubbar

med mjölk,  blåbär med mjölk , eller hallon med mjölk

och så lite socker ovanpå !


LYCKA TILL !

söndag 13 augusti 2023

MIN GRILLADE APELSINKYCKLING , 4 PERSONER . (lunch/ middag)

 


                        HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :


DET HÄR BEHÖVS :

1 kg kycklingben(drumsticks) 

 MARINAD :
saft av 1 apelsin

1 msk soja

1 msk vitvinsvinäger

2 msk matolja

1 msk riven färsk ingefära

1 tsk malen koriander

1 kryddmått malen nejlika

1 tsk salt

POTATIS  PÅ  SPETT :

ca 800 g stora  potatisar

matolja

salt

KORIANDERMAJONNÄS :

lättmajonnäs

hackad paprika

hackad färsk koriander


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR samman alla ingredienserna till marinaden .

Lägg ner kycklingbenen i marinaden och marinera 

dem i ca 2 timmar .

Vänd dem några gånger under tiden .

2)  BORSTA  potatisarna och skölj dem väl .

Skär dem i klyftor .

Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 2 - 3 minuter.

3)  TRÄ upp potatisklyftorna på blötlagda träspett.

Pensla dem med matolja .

4)  LÄGG  kycklingbenen på grillgaller och grilla

dem ganska högt upp ca 25 minuter , vänd dem 

ett par gånger under tiden och grilla tills de är 

genomgrillade .

5)  LÄGG  potatisspetten på grillgaller och grilla

dem ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk .

Vänd dem då och då .

Strö salt över potatisen .

6)  KRYDDA  lättmajonnäsen med lite hackad 

paprika och hackad färsk koriander.


SERVERA kycklingbenen tillsammans med

potatis, majonnäs, grönsaker och vitlöksbröd .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

NYBAKAT - BAGUETTER MED BASILIKA OCH TOMAT , 4 - 5 ST .

 


                     HEJSAN  !


Å ,  DE HÄR VAR RIKTIGT GODA !

VARSÅGODA  NI  OCKSÅ !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

50 g jäst

5  dl  ljummet  vatten

2  kryddmått  salt

ca  1  dl  marinerade  soltorkade 

 tomater

2  msk av  marinaden 

1  dl  hackad  färsk  basilika

ca  12 - 13 dl vetemjöl

1  msk  olivolja

1  tsk  flingsalt 

UGN : 200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR  ut  jästen i lite av vattnet .

Häll på  resten .

Tillsätt salt .

Hacka tomaterna och tillsätt dessa ,

marinaden och basilikan .

Rör ner vetemjölet och arbeta degen 

ordentligt !

Låt den jäsa ca 45 minuter .

2)  TA upp degen på bakbordet och

arbeta den ytterligare en kort stund .

Forma till 4 -5 vridna baguetter.

Låt dem jäsa  30 minuter på plåt .

Pensla med olivolja och strö över

flingsalt .

3)  GRÄDDA  bröden ca 25 minuter .


Gott till frukost eller att bjuda på !

mm..så goda !


LYCKA TILL !




MAKARONILÅDA , MED RÖKT SKINKA OCH BLADSPENAT , 4 PERS . (måndags- middag) .

 


                     HEJSAN  !


Idag blev jag så sugen på Makaronilåda , det var så längesen .

 Men då upptäckte jag att det fans rester i kylen , då blev det 

till att ta det till dagens middag  .

Stekta köttbullar, potatis, också stekta, kokt broccoli ,

ugnsbakad fläskfile .


HÄR ÄR MÅNDAGENS RECEPT :

KOKA ca 4 dl  makaroner .

SKÄR  150 g rökt skinka i tärningar.

HACKA  1 gul lök  och  och 75 g färsk spenat .

BLANDA  makaroner, skinka,  lök,  och  spenat 

i en smord  form .

VISPA  samman  3  ägg  och  4 dl  mjölk , 

smaksätt  med 1 tsk  oregano,  salt, och 

peppar .

HÄLL  äggröran  i  formen .

GRÄDDA  i  200  grader ca  30  minuter .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !