torsdag 17 augusti 2023

BARNENS FRUKTSALLAD , 200 -300 g per/ person .

 

                    HEJSAN !


FRUKTSALLAD ,  GJORD PÅ OLIKA SORTERS FRUKTER

ÄR EN FEST .

VARIERA  och blanda äpplen, päron, melon, kiwi, bananer

carambole och...

BERÄKNA  200 - 300 g  /per person.

(Det  klassiska  till  fruktsallad är att lägga den i sockerlag .)

ÄNNU  godare och nyttigare  är att ta en  eller två  pressade

apelsiner .


SÅ HÄR GÖR DU :

SOCKERLAG :

1 del socker

2 delar vatten .

KOKA till en simmig lag .  Kyl den .

BÖRJA alltid tillagningen av fruktsalladen 

med att förbereda lag  och  pressad apelsin

så att Du snabbt kan hälla det över äpplen, 

päron och bananer som annars mörknar 

och ser tråkiga ut .


Du kan också ta hälften av sockerlagen och blanda 

med hälften av apelsinlagen .

LYCKA TILL !



MINUTGLASS , MIN JÄTTEGODA, 3-4 PERSONER . ( sommarlov)

 


                      HEJSAN !


VISSERLIGEN ÄR DET LITE  RUGGIT  OCH SMÅKALLT  UTE .

MEN VARFÖR INTE  GÖRA EN ÖVERRASKNING TILL BARNEN

SOM HAR SOMMARLOV !!  - JAA ! !

 GOTT OCH SNABBLAGAT !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl frysta bär - svarta vinbär,  hallon, 

jordgubbar och blåbär 

2 dl mild yoghurt 

2 msk florsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

MOSA  bären  i en  matberedare och

häll sedan ner yoghurt och florsocker.

De frysta bären gör att det blir 

glasskonsistens .

Lägg upp  glassen i portionsskålar 

och servera omedelbart .


HA EN TREVLIG DAG !

LYCKA TILL !

(matberedare / stavmixer)

onsdag 16 augusti 2023

MIN VACKRA KYCKLINGGRYTA , 4 PERSONER, (middag / matlåda) .

 


                     HEJSAN !


Den här rätten är mild i smaken utan att vara menlös

och vacker med alla färgerna .

Dessutom lättlagad - mat får bara vara krånglig 

när man har gott om tid .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor kyckling

4 medelstora morötter

4 små palsternackor

1 stor purjolök

5 dl hönsbuljong

4 dl matlagningsvin /vitt

salt

svart- och vitpeppar 

1 knippa persilja , klippt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA buljongen i en stor kastrull

Dela kycklingen i mindre bitar under 

tiden .

Häll vinet i kastrullen när buljongen är

klar och lägg ner kycklingköttet .

Låt sjuda ca 25 minuter .

2)  SKALA  och strimla under tiden 

morötterna och palsternackan, skär 

purjon i bitar .

3)  LÄGG morötterna , palsternackan och 

purjon i kastrullen och peta ner dem i buljongen .

Salta och peppra och låt puttra vidare i ca 20 min

tills allt är genomkokt och kycklingköttet lätt 

lossnar från benen .

4)  STRÖ över persiljan och servera med kokt potatis .

 

HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !

MIN GODA CURRYKYCKLING, 3 - 4 PERSONER , (middag / matlåda) .

 


                         HEJSAN !


GOTT; GOTT  och inte så brännande  hett i smaken .!


HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor kyckling

2 msk olja

3 gula lökar 

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

salt

2 - 3 msk curry

1 tsk timjan

2 lagerblad

1 msk tomatpure'

1 1/2 dl yoghurt naturell


Så HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR löken i tunna halva ringar och 

lägg dem i en gryta och häll på oljan .

Låt löken långsamt puttra tills den tagit

lite färg .

Skär paprikan i strimlor och låt puttra 

med löken .

2) STYCKA kycklingen i 8 delar, ta av 

skinnet och salta .

Låt kycklingbitarna fräsa i grytan och

pudra sedan över curry och fortsätt 

stekningen par minuter.

Fyll på med vatten så det just står över

kycklingen .

3)  KRYDDA  med timjan, lagerblad ,

tomatpure och vitlök .

Rör om och låt puttra under lock cirka

30 minuter .

BLANDA  ner yoghurten en kort stund 

före serveringen .

4)  Buljong- kokt ris passar fint till curry -

kycklingen .  Komplettera gärna med 

mango chutney och ananas i tärningar .

SMAKLIG  MÅLTID !

och 

LYCKA TILL !

tisdag 15 augusti 2023

MIN GODA KYCKLINGGRYTA , 4 PERSONER , (middag / matlåda) (4 timmar marinad)

 

                  HEJSAN  !


FÖRSTA GÅNGEN VI ÅT DEN HÄR  KYCKLINGEN HEMMA  

VAR DET ROLIGT ATT VARA KOCKA  ... MUMS !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 kyckling  eller  4  kycklingbröst

2 gröna paprikor

MARINAD :
1 dl soja

2 msk brun farin

2 tsk ingefära

2 finhackade lökar - gula

1/2 citron skuren i småbitar

2 finhackade vitlöksklyftor

2 dl köttbuljong

1 dl sherry 


SÅ HÄR GÖR DU :


1) TA AV skinnet  och dela kycklingen i småbitar .

Försök att file'a den så att de mesta av benen

 kommer bort .

2)  RÖR ihop marinaden i en bunke och lägg 

kycklingköttet att dra minst 4 timmar och gärna

ett dygn .

Rör om lite då och då .

3)  BRYN sedan kycklingen lätt i en aning olja

i en gryta eller stor traktörpanna / stekpanna .

Späd med marinaden men ta inte med hacket .

Låt småsjuda under lock cirka 30 minuter .

4)  SKÄR paprikorna i strimlor och låt puttra med 

de sista 10 minuterna  .

Gott med ris till  !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !





ÄPPELMARÄNG, 1 PERSON .

 


                          HEJSAN  !


DETTA ÄR EN NÄSTAN BORTGLÖMD EFTERRÄTT .

SMAKAR  SOM  EN  DRÖM  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 stort äpple  eller  2 små 

3 delar vatten 

1 del strösocker

1 äggvita 

2 msk  drygt , socker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  en  lag  på  vatten  och  socker - så mycket 

 att  det  beräknas  täcka  äppelklyftorna i kastrullen .

2)  SKALA  äpplet och skär det i fyra stora klyftor .

Ta bort det innersta av kärnhuset .

3)  LÄGG  klyftorna i den kokande lagen .

Låt sjuda tills äpplet är halvmjukt .

Ta upp det ur lagen omedelbart och lägg på ugnssäkert 

fat .

4)  VISPA äggvitan till hårt skum .

Vispa så ner sockret lite i taget .

5)  BRED  marängsmeten över äppelklyftorna och 

grädda i 150 grader ugn 10 - 15  minuter 

-  marängen ska bli guldfärgad .


PASSA PÅ NÄR DET ÄR SÄSONG 

och festa på alla fina färska bär som jordgubbar

med mjölk,  blåbär med mjölk , eller hallon med mjölk

och så lite socker ovanpå !


LYCKA TILL !

söndag 13 augusti 2023

MIN GRILLADE APELSINKYCKLING , 4 PERSONER . (lunch/ middag)

 


                        HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :


DET HÄR BEHÖVS :

1 kg kycklingben(drumsticks) 

 MARINAD :
saft av 1 apelsin

1 msk soja

1 msk vitvinsvinäger

2 msk matolja

1 msk riven färsk ingefära

1 tsk malen koriander

1 kryddmått malen nejlika

1 tsk salt

POTATIS  PÅ  SPETT :

ca 800 g stora  potatisar

matolja

salt

KORIANDERMAJONNÄS :

lättmajonnäs

hackad paprika

hackad färsk koriander


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR samman alla ingredienserna till marinaden .

Lägg ner kycklingbenen i marinaden och marinera 

dem i ca 2 timmar .

Vänd dem några gånger under tiden .

2)  BORSTA  potatisarna och skölj dem väl .

Skär dem i klyftor .

Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 2 - 3 minuter.

3)  TRÄ upp potatisklyftorna på blötlagda träspett.

Pensla dem med matolja .

4)  LÄGG  kycklingbenen på grillgaller och grilla

dem ganska högt upp ca 25 minuter , vänd dem 

ett par gånger under tiden och grilla tills de är 

genomgrillade .

5)  LÄGG  potatisspetten på grillgaller och grilla

dem ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk .

Vänd dem då och då .

Strö salt över potatisen .

6)  KRYDDA  lättmajonnäsen med lite hackad 

paprika och hackad färsk koriander.


SERVERA kycklingbenen tillsammans med

potatis, majonnäs, grönsaker och vitlöksbröd .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !