fredag 18 augusti 2023

OMELETT MED SALAMI OCH OST . 1 PORT .(lunch) . mm...!

 


HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg

1 msk  vatten 

salt och peppar

1 msk smör

1/2 dl riven ost

4 skivor salami

1 - 2 salladsblad


SÅ HÄR GÖR DU :

1) RÖR ihop ägg med vatten, salt och peppar .

Hetta upp en stekpanna med smör och häll i 

äggsmeten .

2)  LÅT omeletten stelna och strö över osten .

Vik omeletten två gånger och fyll omeletten

med salamiskivor .

3)  DEKORERA med salladsblad och servera

direkt .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !


MIN , UNDERBART GODA , AVOKADOSALLAD MED MANGO OCH KRÄFTSTJÄRTAR , 4 PORT.(lunch)

 

                     HEJSAN !


SMAKA PÅ DEN HÄR DÅ !  mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

4 stora Romansalladsblad 

4 stora avokado

1 färsk mango

1 kruka färsk mynta

1 lime

1 msk olivolja

salt och svartpeppar

300 g kräftstjärtar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR  salladen och lägg i en skål .

Dela avokado och mango på hälften 

och kärna ur dem .

2)  SKÄR bort skalet på frukterna och 

dela dem i skivor .

Blanda med  salladen. Hacka myntan 

och riv limeskalet fint .

3)  BLANDA ner salladen och häll på

olja och limesaft .

Strö på salt och peppar .

4)  BLANDA ner kräftstjärtar och servera .


HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !

MIN GODA LUNCH , FETASALLAD MED GRÖN SPARRIS OCH SOJABÖNOR , 4 PORT .

  

                     HEJSAN  !


mm... SÅ HIMLA  GOTT !   NJUTER AV VARJE TUGGA !


HÄR ÄR RECEPTET  :

2 knippen grön sparris

2 dl frysta sojabönor

10 g blandad sallad

250 g fetaost 

1/2 rödlök

50 g pistagenötter

Clementin

Olivolja & balsamvinäger


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA upp vatten i en kastrull med lite salt .

Lägg i sparrisen och låt koka i ca 5 minuter eller

tills den är färdig , känn med en gaffel .

Skölj sojabönorna i ett durkslag med kallt vatten 

för att snabb tina dem .

2)  FÖRDELA sallad i fyra djupa tallrikar och lägg 

på sparris och sojabönor .

Skär fetaosten i mindre bitar och fördela på salladen .

Finhacka rödlök och strö över salladen .

Grovhacka paranötter och pistagenötter och toppa

salladen med paranötter och pistagenötter .

Skär klementinen i skivor och dekorera med .

3)  SERVERA salladen med en god olivolja och

en fin balsamvinäger .


SÅ HIMLA GOTT !  SMAKLIG MÅLTID !

MIN HELSTEKTA FLÄSKKARRE' MED RUCOLABULGUR, 4 PORT . (middag / lunchlåda )

 


                  HEJSAN  !

mm... himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
700 - 800 g  benfri  karre'

salt och svartpeppar

1 msk olivolja

1 msk torkade blandade örter

1 msk ketjap manis

1 vitlöksklyfta

RUCOLA - BULGUR

2 dl bulgur

70 g rucolasallad

50 g parmesanost

1/2 citron 

2 msk olivolja

salt och peppar

250 g cocktailtomater

TILLBEHÖR :
70 g rucolasallad och citronskivor


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

Lägg  kotletten på en ugnsfast plåt 

och salta och peppra .

2)  BLANDA olivolja, blandade örter

och ketjap manis.

Skala och finhacka vitlöksklyftan och

blanda ner .

Gnid in örtblandningen i köttet och 

ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 40 min.

3)  KOKA bulgur enligt anvisning på

förpackningen .

Mixa rucola med parmesanosten och vänd 

ner i bulgurn .

Riv skalet från citronen och pressa i saften.

4)  TILLSÄTT olivolja och smaka av med

salt och peppar.

Skölj och dela cocktailtomaterna och vänd 

ner dem i salladen .

5)  SERVERA  fläskkarren i skivor, tillsammans

med ruccolasallad och dekorera med en citronskiva.


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

torsdag 17 augusti 2023

BARNENS FRUKTSALLAD , 200 -300 g per/ person .

 

                    HEJSAN !


FRUKTSALLAD ,  GJORD PÅ OLIKA SORTERS FRUKTER

ÄR EN FEST .

VARIERA  och blanda äpplen, päron, melon, kiwi, bananer

carambole och...

BERÄKNA  200 - 300 g  /per person.

(Det  klassiska  till  fruktsallad är att lägga den i sockerlag .)

ÄNNU  godare och nyttigare  är att ta en  eller två  pressade

apelsiner .


SÅ HÄR GÖR DU :

SOCKERLAG :

1 del socker

2 delar vatten .

KOKA till en simmig lag .  Kyl den .

BÖRJA alltid tillagningen av fruktsalladen 

med att förbereda lag  och  pressad apelsin

så att Du snabbt kan hälla det över äpplen, 

päron och bananer som annars mörknar 

och ser tråkiga ut .


Du kan också ta hälften av sockerlagen och blanda 

med hälften av apelsinlagen .

LYCKA TILL !



MINUTGLASS , MIN JÄTTEGODA, 3-4 PERSONER . ( sommarlov)

 


                      HEJSAN !


VISSERLIGEN ÄR DET LITE  RUGGIT  OCH SMÅKALLT  UTE .

MEN VARFÖR INTE  GÖRA EN ÖVERRASKNING TILL BARNEN

SOM HAR SOMMARLOV !!  - JAA ! !

 GOTT OCH SNABBLAGAT !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl frysta bär - svarta vinbär,  hallon, 

jordgubbar och blåbär 

2 dl mild yoghurt 

2 msk florsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

MOSA  bären  i en  matberedare och

häll sedan ner yoghurt och florsocker.

De frysta bären gör att det blir 

glasskonsistens .

Lägg upp  glassen i portionsskålar 

och servera omedelbart .


HA EN TREVLIG DAG !

LYCKA TILL !

(matberedare / stavmixer)

onsdag 16 augusti 2023

MIN VACKRA KYCKLINGGRYTA , 4 PERSONER, (middag / matlåda) .

 


                     HEJSAN !


Den här rätten är mild i smaken utan att vara menlös

och vacker med alla färgerna .

Dessutom lättlagad - mat får bara vara krånglig 

när man har gott om tid .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor kyckling

4 medelstora morötter

4 små palsternackor

1 stor purjolök

5 dl hönsbuljong

4 dl matlagningsvin /vitt

salt

svart- och vitpeppar 

1 knippa persilja , klippt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA buljongen i en stor kastrull

Dela kycklingen i mindre bitar under 

tiden .

Häll vinet i kastrullen när buljongen är

klar och lägg ner kycklingköttet .

Låt sjuda ca 25 minuter .

2)  SKALA  och strimla under tiden 

morötterna och palsternackan, skär 

purjon i bitar .

3)  LÄGG morötterna , palsternackan och 

purjon i kastrullen och peta ner dem i buljongen .

Salta och peppra och låt puttra vidare i ca 20 min

tills allt är genomkokt och kycklingköttet lätt 

lossnar från benen .

4)  STRÖ över persiljan och servera med kokt potatis .

 

HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !