lördag 26 augusti 2023

ÄDELOST - GRATINERADE GRÖNSAKER , 4 PORT .

 

                         HEJSAN !


SÅ HIMLA GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  blomkål

500 g  broccoli

300 g  morötter

150 g  sockerärter 

4 salladslökar

5 msk smör 

1 dl vetemjöl

7 dl standardmjölk

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

100 g  riven  ädelost 

2 dl riven  prästost,

gärna  vällagrad 

lite riven muskotnöt

GARNERING :

1 msk klippt krasse 

UGN  225  GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ANSA  alla grönsaker .

Dela  blomkål och broccoli  i små buketter .

Dela  morötterna i  mindre  bitar .

2)  KOKA  blomkål, broccoli, samt  morötter

i lättsaltat vatten  i  några  minuter .

Häll  av  vattnet  och  låt grönsakerna ånga av .

3)  KOKA  sockerärter och skivad salladslök 

ca 1 minut i lättsaltat vatten .

Fördela  grönsakerna  i  en  smord  ugnsform .

4)  SMÄLT  smöret i en  kastrull och vispa ner

mjölet .

Tillsätt mjölken  lite  i  taget  under fortsatt 

vispning  och låt såsen koka samman i ett par min.

Salta och peppra .  Tillsätt ädelost , riven ost och 

en liten nypa muskot .  Rör  om .

5)  HÄLL såsen över grönsakerna i formen .

Gratinera i nedre delen av ugnen 10 - 15 minuter.

6)  STRÖ över krasse  vid  servering .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !





fredag 25 augusti 2023

MINA SAFTIGA MOROTSLIMPOR , 2 ST . FRUKOSTLIMPOR ,

 


                  HEJSAN  !


SKIVADE MOROTSLIMPOR 

RÄCKER TILL MÅNGA  FRUKOSTAR .

mm...!

MORÖTTERNA  

i degen  gör  limporna  extra  saftiga och goda .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

5 dl fingervarm,  mjölk

1 1/2 tsk salt

2 msk rapsolja

1/2 dl  ljus sirap

125  g  morötter,  fint rivna

2 dl  havregryn

1/2 dl  solroskärnor

6 dl  vetemjöl

5 - 6 dl rågsikt 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt mjölken och blanda tills jästen

lösts upp .

Tillsätt salt, rapsolja, sirap, morötter

och havregryn .  Blanda ordentligt .

2)  TILLSÄTT  vetemjöl och rågsikt 

lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg och

knåda den i några minuter .

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3)  KNÅDA  igenom degen på ett mjölat

bakbord .

Dela den i två delar och forma dem till limpor.

4)  LÄGG  bröden i limpformar ca 1 1/2 liter 

klädda med bakplåtspapper .

Strö över lite vetemjöl och  skär snitt i ytan 

med en vass kniv .

5)  LÅT bröden jäsa  under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader .

6)  SÄTT in bröden längst ner i ugnen och sänk

samtidigt värmen till 200 grader .

Grädda limporna i ca 35 minuter .

Låt dem svalna i formarna .


LYCKA TILL !

POTATISGRATÄNG , 4 PORT .

    


                       HEJSAN  !


FINT BESÖK HÄROM  HELGEN  !

Då skulle jag göra en Potatisgratäng , mm... visst,

med önskemål  om inte för fet grädde i ? 

* matlagningsgrädde  15 % .

Då blev det såhär !


HÄR ÄR RECEPTET :

700 g potatis 

1 gul lök

1 - 2 vitlöksklyftor

* 2 1/2 dl  matlagningsgrädde 15 % 

salt,  peppar

SERVERING :

cocktailtomater

UGN  175 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och skiva  potatis och lök .

Varva  skivorna  i  en  smord  ugnssäker  form .

Pressa  ner  vitlök  i  grädden  och  smaka  av 

med  salt  och  peppar .

Häll  grädden  i  formen och  gratinera  mitt

i ugnen  tills  potatisen  är  genomstekt ,  ca 40 min.

Täck  mot  slutet  om  ytan  verkar  bli  för  mörk .

SERVERA  med gröna blad,  småtomater och gula vaxbönor .

+ något att dricka , ( för mig gäller i alla lägen ,vatten, vatten ,

bara vanligt vatten . )

Tack  .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !


Himla gott och lika krämig och underbar som 

den andra jag gör med fetare grädde !

 

i

2

TIPS !

 

TIPS !

GÖR PYTT PÅ ROTGRÖNSAKER !

Ett  alternativ till  pyttipanna  är  en  sund  rotsakspytt ,

på  t ex  rotselleri,  morötter,  kålrot,  rödlök,  paprika, 

äpple  och  purjolök  istället  för  potatis .

Stek  pytten  i  olivolja  eller  rapsolja  .

SERVERA  till  stekt  kött,  korv  eller fisk .

LYCKA TILL !

TACK !

torsdag 24 augusti 2023

KRONANS KAKA , 6 PERSONER .

 

                    HEJSAN ! 

Denna jättegoda kaka ,  gjorde min  farmor till efterrätt,  när 

vi hade ätit soppa  till middag  .

DETTA är en svensk  klassiker som stammar från det militära .

Potatisen gör kakan saftig och billig .


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g sötmandel  (ca 1 1/2 dl )

eventuellt 1 - 2 droppar mandelessens 

2 kokta kalla medelstora potatisar - utan skal

75 g smör eller margarin

1 1 /2  dl strösocker

2 ägg


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .  Mal mandeln med skal

och riv potatisen på rivjärnets grova sida .

Rör  det rumsvarma  matfettet mjukt och luftigt med

socker ,  rör  ner ett ägg i taget .

Blanda i mandel och mosad potatis .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen 40 - 50 minuter .

Låt kakan svalna innan den vänds  ut ur formen .


SERVERAS  ljummen , gärna med  vispgrädde  och bär 

som efterrätt ,  mm...himla gott !

eller kall som kaka till kaffet .


LYCKA TILL !

 

GAMMALDAGS " LÅDA " 4 PERSONER .

  


                          HEJSAN  !

Farmor gjorde det,  Mormor gjorde det ,

Mamma kanske också :

Gömde rester i en äggstanning 

Av bara hopvispade ägg, riven ost och 

mjölk, som gräddas i ugnen .

Allt från böcklingfileer  och skinkrester

till korv, kokta potatisar, olika grönsaker.

Eller inga grönsaker alls .

 Lätt som en plätt ! 

Rester från tidigare middagar  i veckan .


VARSÅGODA !

LYCKA TILL !




FARMOR ANNAS , PANNBIFFAR MED POTATISMOS , OCH ( LINGONSYLT ) GRÖNA ÄRTER , 4 PORT.(middag /lunchlåda).

 


                   HEJSAN !

Så himla gott !

Det var det bästa jag visste !

När jag var liten flicka .... !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g köttfärs

2 äggulor

1 tsk salt

2 - 3 kryddmått svartpeppar

1 - 2 dl grädde

2 msk flytande smör & raps

POTATISMOS:

600 g potatis

1 1/2 dl mjölk

salt å peppar 

1 msk flytande smör & raps

SERVERING :

250 g förvällda gröna ärter

+ persiljeblad 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ARBETA in grädden i färsen, lite i taget .

Tillsätt äggulor , salt och peppar.

Forma 8 biffar och lägg dem på vattensköljd

skärbräda .

Hetta upp smöret i en stekpanna och stek 

biffarna på svag värme , 3 - 4 minuter .

2)  POTATISMOS :

SKALA och skär potatisen i skivor .

Koka den mjuk i lättsaltat vatten .

Häll av vattnet .

Hetta upp mjölken och vispa ner den i 

potatisen till ett fluffigt mos , gärna med 

elvisp .

SMAKA AV med salt och peppar .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !