torsdag 7 september 2023

KASSLER PÅ ROTFRUKTSBÄDD , 4 PORT . (lunchlåda) .

 

                          HEJSAN  !


Grovt   riven  potatis  och  rotselleri  blir  krämigt  

och  fint när det gratineras .

Sparris och  parmesanost på  toppen ger  festkänsla !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g potatis och rotselleri

2 1/2 dl matlagningsgrädde 15%

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

400 g kassler

200 g djupfryst grön sparris

15 g parmesanost

UGN :  200 GRADER .

 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKALA  och riv potatis och rotselleri .

Lägg det rivna i en smord, ugnssäker form 

och häll över grädde .

Krydda med salt och peppar .

GRATINERA mitt i ugnen ca 20 minuter .

2)  SKÄR  kasslern i skivor och lägg dem

ovanpå gratängen .

Gratinera  ytterligare 10 minuter .

3)  FÖRVÄLL  sparrisen enligt anvisning 

på förpackningen .

Lägg den ovanpå kasslern och riv grovt

eller hyvla över parmesan .


HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL ! 



tisdag 5 september 2023

KORV MED GRÖNSAKSTÄCKE , 4 port . (lunch / middag / lunchlåda ) .

 


                    HEJSAN !


Så himla gott ,   Varsågoda att smaka!


HÄR ÄR RECEPTET  :

1 stånd broccoli

1 gul paprika

1 röd paprika

1 dl vatten

1/2 buljongtärning

400 g korv 

1/2 - 1 tsk grönpeppar i lag 

1/2 - 1 dl riven ost 

SÅ HÄR GÖR DU :

ANSA  och skär paprikorna i skivor 

och broccoli i mindre buketter.

KOKA  grönsakerna knappt mjuka 

ca 2 minuter i vattnet och buljong-

tärningen .

SKIVA  korven och lägg den på ett

ugnssäkert fat .

FÖRDELA  grönsakerna över korven .

STRÖ över grönpepparkornen  och slutligen 

lite riven ost .

GRATINERA i 250 grader  ca 5 minuter .


POTATISMOS,  PASTA ,  ELLER  RIS,  ÄR GOTT  TILL !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


söndag 3 september 2023

LAXKOTLETTER MED AVOKADOSÅS , 4 PORT . mm...!

 


                             HEJSAN !


Vi har haft denna rätt vid bemärkelsedagar,

eller vid bjudningar , men visst kan Ni äta 

den när som helst !


HÄR ÄR RECEPTET :
4 laxkotletter

smör / margarin

salt

nymalen svartpeppar

AVOKADOSÅS :

2 avokador

2 schalottenlökar

6 - 9 persiljestjälkar

2 msk kräm fraiche

2 msk nypressad citronsaft

1 tsk strösocker

salt nymalen vitpeppar

TILLBEHÖR :

kokt potatis

citronklyftor

grönsallad 

och cocktailtomater 


SÅ HÄR GÖR DU :

BÖRJA  med  såsen .

Dela avokadon .

Ta bort kärnan och gröp ur köttet 

med en sked .

Mixa det tillsammans med lök, 

persilja, kräm fraiche, saft och 

socker .

Smaka av med salt och peppar .

PETA bort skinnet runt om 

laxskivan med en vass kniv .

Stek kotletterna vackert gul -

bruna och färdiga i stekpanna .

Salta och peppra .


TILLBEHÖR :

kokt potatis, citronklyftor, grönsallad,

och cocktailtomater .


SMAKLIG MÅLTID 

och 

LYCKA TILL !


lördag 2 september 2023

FINSKA PINNAR , 50 ST.

 

                      HEJSAN !


SMÅTT och GOTT  till  KAFFET  !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör eller margarin

4 msk strösocker

3 - 6 bittermandlar

4 - 41/2 dl vetemjöl

GARNERING :
1 äggvita 

pärlsocker

hackad sötmandel .


SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfettet mjukt .

Tillsätt sockret och den skållade, skalade

och malda mandeln .

Rör ner mjölet och arbeta ihop till en fin deg .

Slå in degen i i folie och låt den vila på kall plats 

minst 1 timme .

RULLA ut degen till fingertjocka längder .

Lägg dessa tätt intill varandra .

Pensla med den lätt uppvispade äggvitan.

Strö på pärlsocker och hackad mandel .

SKÄR längderna i 4 cm långa bitar och lägg

dem på bakpappersklädd plåt .

GRÄDDA i 200 grader ca 10 minuter .

LYCKA TILL !


LÄTTA HAVREKAKOR MED NÖTTER CA 30 st .

 


                    HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör / margarin

4 dl havregryn

1 1 /2 dl strösocker

2 äggvitor 

30 st hasselnötskärnor 

SÅ HÄR GÖR DU :

Smält matfettet .

Blanda havregryn och socker och 

häll över det avsvalnade matfettet .

Blanda väl .

Vispa vitorna till hårt skum och vänd

försiktigt ner dem i smeten .

Klicka ut kakorna på bakpappersklädd

plåt .

Tryck ner en nötkärna i mitten .

GRÄDDA i 175 grader ca 7 minuter.


LYCKA TILL !

ADELSNÄSFORMAR ca 25 ST .

 

                     HEJSAN  !


ÄR  små  mandelformar fyllda  med  en  god chokladkräm 

passar  både  på  kaffebordet  och  som  dessert  efter en 

god middag .

Vispad grädde smakar gott till .

VARSÅGODA ,


HÄR ÄR RECEPTET :

FORMAR ,

150 g smör / margarin

3/4 dl strösocker

3 bittermandlar

50 g sötmandel

3 dl vetemjöl

KRÄM :
2 msk vatten

2 msk socker

1 äggula

50 g mjukt smör

50 g mörk blockchoklad 

smält i 2 msk starkt kaffe,

1/2 tsk vaniljsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

 RÖR smör och socker.

Mal mandeln och tillsätt den 

tillsammans med mjölet .

 ARBETA degen smidig och tryck 

ut den i väl smorda veckade formar .

Grädda kakorna tills de är ljusgula,

12- 15 minuter i 175 grader varm ugn.

 Stjälp  upp dem , när de svalnat något .

 FYLL formarna med krämen och 

SERVERA  med vispad grädde .

Koka vatten och socker till krämen 

i 2 - 3 minuter.

Låt svalna lite och tillsätt gulan .

Vispa krämen tjock och pösig , klicka

i smöret under vispning .

TILLSÄTT den smälta chokladen och

vaniljsockret .

LYCKA TILL ! 



fredag 1 september 2023

ANITA - KAKA .

          

                  HEJSAN  !


DETTA är en lätt och luftig och mycket god nötkaka .

Kakan är självskriven på alla kalas .

Det var min allra bästa vän som gjorde denna kaka

och  hon hette -ANITA , därav namnet .


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl hasselnötskärnor

1 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM kärnorna utbredda på plåt i ugnen ca 5 min i 200 grader .

Smaken blir så mycket finare , men passa noga, så de inte bränns .

Kärnorna ska bara bli lätt rostade och är färdiga när skalen börjar 

spricka .

Mal kärnorna och blanda med mjöl och bakpulver .

Vispa ägg och strösocker  riktigt pösigt .

Vänd försiktigt ner  nöt-mjöls - blandningen i äggsmeten och slå 

massan i en välsmord och bröad form .

GRÄDDA  i  175 grader  ca 40 minuter .

Låt kakan stabilisera sig 5 min , innan den stjälps upp .

Sikta lite florsocker över vid serveringen .


LYCKA TILL !