lördag 16 september 2023

MIN GODA UGNSBAKADE LAX MED KANTARELLSÅS ; 4 PORT . HELGMIDDAG ,

 

                           HEJSAN  !


SMAKA på denna supergoda laxrätt med  kantarellsås,

så himla gott !

Ha gärna bulgur eller kokt potatis till .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g  lax -file'

1 msk olivolja

salt och vitpeppar

KANTARELLSÅS ;

150 g frysta kantareller

1/2 rödlök

10 cm purjolök

1 msk smör

2 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

salt och vitpeppar

TILLBEHÖR ;
Hackad gräslök

1 kruka sallad

250 g cocktailtomater


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BÖRJA  med att tina de frysta kantarellerna ,

i rumstemperatur .

Sätt ugnen på 175 grader .

Lägg laxen i en smord ugnsfast form och ringla 

på olivolja.

Salta och peppra .

2)  UGNSBAKA laxen i mitten av ugnen i ca 25 min.

Skala och hacka rödlök och strimla purjolök.

Hetta upp en kastrull med smör och bryn lök och 

purjolök .   Tillsätt kantareller .

3)  HÄLL i grädde och smula i buljongtärning.

Smaka av med salt och peppar . 

Lägg den färdiga laxen på ett stort fat och häll 

kantarellsåsen över .

4)  TOPPA med hackad gräslök och servera med

sallad, tomater och kokt potatis eller bulgur .


SMAKLIG MÅLTID! 

ÄT SAKTA OCH NJUT ! LYCKA TILL !



OSTKAKA MED MANDLAR OCH BÄR . 4 PORT .

 

                      HEJSAN  ! 


Idag tänkte jag göra OSTKAKA till efterrätt !

Kanske är det fel  årstid , men maken är sugen .

Så nu blir det det idag !


HÄR ÄR RECEPTET :
250 g keso

3 dl vispgrädde

4 ägg

1 dl mandelspån

1 msk honung

smör

TILLBEHÖR :

Vispad grädde

Bär

Hackad mandel


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

Lägg keson i ett kaffefilter och 

låt rinna av en stund .

2)  VISPA  grädden lätt och blanda

med keso, ägg, mandelspån och 

honung .

3)  SMÖRA en ugnsfast form och

häll i kesosmeten .

Grädda mitt i ugnen i ca 50 - 60 min

eller  tills ostkakan stannat och fått fin

fin färg .

4 )  SKIVA upp ostkakan och servera

med vispad grädde, färska eller tinade bär 

och hackad  mandel .


HOPPAS DET SMAKAR  och  LYCKA TILL !

torsdag 14 september 2023

PLOMMONKAKA I FORM . 8 STORA BITAR .

 

               HEJSAN !


Just nu är plommonen som bäst och 

fantastiskt goda både som sylt och 

smaksättning i bakverk .

En snabb kaka som passar fint till

eftermiddagsfikat ,  

servera gärna med vaniljsås .


HÄR ÄR RECEPTET :

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

175 g rumsvarmt smör/margarin

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

3 ägg

2 tsk rivet citronskal

1/2 dl filmjölk

3 urkärnade plommon

& skurna i klyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker

och salt i en skål .

2)  VISPA  smör och farin- och strösocker till

en lätt och fluffig smet .

Vispa i äggen , ett i taget och blanda i citronskal.

3)  TILLSÄTT  hälften av mjölblandningen samt

filmjölken och rör om .

Blanda i resten av mjölet .

4)  KLICKA  i smeten i en smord och bröad 

springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper

i botten .

Jämna till med en slickepott .

Fördela plommonklyftorna ovanpå smeten .

5)  GRÄDDA  kakan mitt i ugnen i 30 min .

Täck den med aluminiumfolie och grädda i

ytterligare 35 min eller tills provstickan 

kommer ut torr .

6)  LÅT kakan svalna i formen .

Dra en kniv längs med kanterna i formen .

Sikta florsocker över kakan innan servering .


ÖNSKAR EN TREVLIG KAFFESTUND !



tisdag 12 september 2023

MIN GODA KORVRISOTTO , 4 PORT . ( lunchlåda)

 


          HEJSAN  !


Det här är gott , lätt och enkelt !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl ris

400 g korv

1 tsk flytande margarin / smör

1 purjolök

1 ask körsbärstomater  (125 g)

100 g sockerärter

10 färska champinjoner

1 kryddmått salt

1 kryddmått svartpeppar

1 msk soja 


SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset enligt anvisningarna på paketet .

Skär korven i halvcirklar och bryn den några 

minuter i smör/ margarinet .

Ta upp korven och låt den rinna av .

SKÖLJ och strimla purjolöken .

Dela tomaterna . Ansa och skär champinjonerna 

i bitar .

Fräs alla grönsaker lagom mjuka och blanda i korven.

Bottna med kokt ris och lägg korvröran över .

SERVERA med bröd, sallad och något att dricka .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



måndag 11 september 2023

PASTA - & RÄKSALLAD MED FIN LIME - SMAK , 4 PORT.

 


                 HEJSAN !


En riktigt god sallad ska man kunna njuta av 

när som helst ...

Som  den  här  till  exempel .

I lunchlådan , på  Buffe'n , framåt kvällskvisten ...

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g fullkornspasta,  t ex  skruvar 

500 g räkor, med skal

10 cm purjolök

2 tsk flytande margarin / smör

200 g broccoli

2 1/2  dl matlagningsgrädde

1 lime

salt å peppar

2 msk hackad dill


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen .

Skala räkorna .

Skär purjolöken i slantar .

Hetta upp fettet i en stekpanna och låt purjon fräsa ett

par minuter .

Skär broccolin i mindre buketter och förväll i lättsaltat

vatten tills den mjuknar , ca 5 minuter .

Låt den rinna av ordentligt .

2) BLANDA  ner grädde och broccoli i kastrullen med purjon .

Pressa i limesaft och låt allt bli varmt .

Smaka av med salt och peppar .

3)  VÄND ner  räkor och dill .

4)  SERVERA med hårt bröd , smör och något gott att dricka .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !




söndag 10 september 2023

MIN ÖRTDOFTANDE GRATÄNG , 4 port .

 


                   HEJSAN !


Den här gratängen är god ,  kan Ni tro !

Så Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :

6 potatisar

1 morot

1 palsternacka

1 bit rotselleri

1 tsk salt

1 kryddmått vitpeppar

1 tsk oregano

2 hackade vitlöksklyftor

2 dl riven ost 

1 dl matlagningsgrädde

1 1/2 dl mjölk - lätt 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .

Skala , skiva potatis och grönsaker tunt .

Koka dem i vatten i ca 5 minuter .

Häll av vattnet .  Rör i salt , peppar oregano,

vitlök och halva  mängden ost .

HÄLL alltihop i en ugnssäker form .

Blanda matlagningsgrädde och mjölk, häll å 

häll över .

Strö sedan över resten av osten .

GRATINERA i nedre delen av ugnen, 25 - 30 min .


SERVERA till kött , fågel eller fisk .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



lördag 9 september 2023

TIPS ! MUMSIGA MELLANMÅL .

 


         TIPS !


Två mellanmålspauser under dagen är inte så dumt !

Varva ner några minuter och ät något gott .

Det gör susen för både kropp och själ !


1) ÄPPLE -KESO :

Blanda 1/2 dl keso med 1 rivet äpple. 

Fördela på 1 skiva grovt knäckebröd

och pudra över kanel .


2)  BÄR -MUMS :

Tina och värm om Du vill ,

2 dl djupfrysta osockrade bär.

Servera med lite vanilj- yoghurt .


3)  PAPRIKA- MACKA :

Bred 1 skiva grovt knäckebröd 

med mager bredbar ost och toppa

med rikligt med röd paprika .

LYCKA TILL !

TACK !