måndag 25 september 2023

PUTTES BLÅBÄRSKAKA MED ÄPPLE OCH BLÅBÄR , 10 BITAR,



               HEJSAN !


     PUTTE,  var en gång i tiden på samma matlagningskurs som jag.

     Och då gjorde han sin goda kaka ,  - som vi alla deltagare fick 

     receptet till .    


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

5 msk hett vatten 


FYLLNING :
2 äpplen

1 1/2  msk farinsocker

1 1/2  msk strösocker

2 dl blåbär


TILL FORMEN :

1 tsk flytande smör eller margarin

2 msk ströbröd


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .

VISPA  ägg och socker poröst .

Tillsätt  mjöl, blandat med bakpulver .

Häll slutligen i det heta vattnet under

omrörning .

SKALA och kärna ur äpplena och skär 

dem i tunna klyftor .

Blanda farinsocker och strösocker och 

vänd ner äpple - klyftorna .

SMÖRJ och bröa en form med avtagbar kant,

24 cm i diameter .

Häll smeten i formen och lägg på äpple - klyftorna.

GRÄDDA  kakan mitt i ugnen , ca 40 - 45 minuter .


LYCKA TILL !



lördag 23 september 2023

MIN , GODA OST- OCH SKINKPAJ MED BROCCOLI . 4 - 6 PERSONER .

 


               HEJSAN  !


Återigen gjorde jag denna supergoda Ost - och Skinkpaj 

med  Broccoli .  mm..!  himla go !

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g rumsvarmt smör/margarin

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl


FYLLNING :
300 g fryst broccoli

2 salladslökar 

300 g rökt skinka

2 dl riven stark ost

3 ägg

2 dl grädde

salt och svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

Tina broccolin något .  Nyp ihop smör, 

mandelmjöl, kokosmjöl och salt och 

forma till en smidig deg .

Låt vila i kylskåp i ca 15 minuter.

Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i

nedre delen av ugnen i ca 10 minuter .

2)  LÄGG  broccolin i pajskalet . Strimla sallads-

löken och skär den rökta skinkan i tärningar .

Lägg salladslök, skinka och ost över broccolin .

 Vispa ihop ägg , grädde, salt och peppar och häll 

smeten över pajskalet .

3)  GRÄDDA  pajen i mitten av ugnen i ca 25 min.


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL ! 






tisdag 19 september 2023

MIN DILLDOFTANDE FISKGRYTA , 4 PORT . Middag , mm...!

 


                 HEJSAN  !


DEN HÄR GRYTAN  GILLAR VI ,

VAD TYCKER DU ?

VARSÅGODA !

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

 400 g Torsk eller Hokifile'

200 g Laxfile'

1 fänkålsstånd 

2 potatisar

1 morot

10 cm purjolök

2 msk flytande smör/margarin

3 dl vatten

1 tärning  fiskbuljong

2 1/2 dl matlagningsgrädde

15 %

salt och peppar

1 knippa dill

SERVERING ;  Brytbröd


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR fisk file'erna i tärningar .

Skiva fänkålen .  Skala och tärna 

potatis och morot . Skiva purjolöken .

2)  HETTA  upp smöret i en stor kastrull

och låt rotfrukter och grönsaker fräsa ett

par minuter .

Tillsätt vatten och buljongtärning  och låt

grytan puttra på svag värme i 15 minuter .

3)  LÄGG i fisken och låt sjuda 5 - 8 min .

Rör i grädde och smaka av med salt å peppar.

Hacka dillen och strö den över grytan .

SERVERA med brytbröd till !


Ha en riktigt god middag ! 

LYCKA TILL  !



måndag 18 september 2023

DESSERT : FRUKTSALLAD MED YOGHURT , 1 PORT.

 


DESSERT :

1 dl turkisk yoghurt

10 % fett

2 dl blandad frukt 

blod -grape, 

päron, 

mango,

granatäpple,

och 

passionsfrukt 

1)  HÄLL upp yoghurt i en skål .

Toppa med frukt ,


LYCKA TILL !



HELSTEKT FLÄSKYTTERFILE' MED CURRYBLOMKÅL , 4 PORT, - HELGMIDDAG , och ÄVEN TILL NYÅRSAFTON !

    

                 HEJSAN  !


mm...Så gott kan Du tro ! 


HÄR ÄR RECEPTET :

700 g  fläsk -ytterfile'

salt och vitpeppar

2 msk mango chutney 

1 blomkålshuvud

1 msk smör/margarin

1 msk curry

salt och svartpeppar

1/2 kycklingbuljongtärning 

3 dl grädde

1 kruka färsk mynta

1 dl saltade cashewnötter


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på  200 grader .

Lägg fläsk - ytterfilen på en ugnsfast plåt

och krydda med  salt och vitpeppar .

Bred ut mango chutney på köttet och ugnsbaka

i mitten av ugnen i ca 30 minuter .

2)  LÅT köttet vila .  SKÄR  blomkålen i buketter

och hetta upp en stekpanna.

Bryn buketterna i smör och krydda med curry, salt

och peppar .

3)  SMULA över buljongtärningen och tillsätt grädden .

Låt puttra ca 3 - 4 minuter tills blomkålen känns mjuk .


SERVERA :

FÖRDELA grädd  kokt blomkål blomkål på fyra tallrikar

och skiva upp köttet .

Lägg köttet på tallrikarna och toppa med färsk mynta och 

cashewnötter.

Kokt potatis eller ris .

VARSÅGODA , SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !


DEN HÄR HAR JAG HAFT TILL NYÅRSAFTON .

OCH DU KAN TRO ATT DET BLEV LYCKAT !



lördag 16 september 2023

MIN GODA UGNSBAKADE LAX MED KANTARELLSÅS ; 4 PORT . HELGMIDDAG ,

 

                           HEJSAN  !


SMAKA på denna supergoda laxrätt med  kantarellsås,

så himla gott !

Ha gärna bulgur eller kokt potatis till .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g  lax -file'

1 msk olivolja

salt och vitpeppar

KANTARELLSÅS ;

150 g frysta kantareller

1/2 rödlök

10 cm purjolök

1 msk smör

2 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

salt och vitpeppar

TILLBEHÖR ;
Hackad gräslök

1 kruka sallad

250 g cocktailtomater


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BÖRJA  med att tina de frysta kantarellerna ,

i rumstemperatur .

Sätt ugnen på 175 grader .

Lägg laxen i en smord ugnsfast form och ringla 

på olivolja.

Salta och peppra .

2)  UGNSBAKA laxen i mitten av ugnen i ca 25 min.

Skala och hacka rödlök och strimla purjolök.

Hetta upp en kastrull med smör och bryn lök och 

purjolök .   Tillsätt kantareller .

3)  HÄLL i grädde och smula i buljongtärning.

Smaka av med salt och peppar . 

Lägg den färdiga laxen på ett stort fat och häll 

kantarellsåsen över .

4)  TOPPA med hackad gräslök och servera med

sallad, tomater och kokt potatis eller bulgur .


SMAKLIG MÅLTID! 

ÄT SAKTA OCH NJUT ! LYCKA TILL !



OSTKAKA MED MANDLAR OCH BÄR . 4 PORT .

 

                      HEJSAN  ! 


Idag tänkte jag göra OSTKAKA till efterrätt !

Kanske är det fel  årstid , men maken är sugen .

Så nu blir det det idag !


HÄR ÄR RECEPTET :
250 g keso

3 dl vispgrädde

4 ägg

1 dl mandelspån

1 msk honung

smör

TILLBEHÖR :

Vispad grädde

Bär

Hackad mandel


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

Lägg keson i ett kaffefilter och 

låt rinna av en stund .

2)  VISPA  grädden lätt och blanda

med keso, ägg, mandelspån och 

honung .

3)  SMÖRA en ugnsfast form och

häll i kesosmeten .

Grädda mitt i ugnen i ca 50 - 60 min

eller  tills ostkakan stannat och fått fin

fin färg .

4 )  SKIVA upp ostkakan och servera

med vispad grädde, färska eller tinade bär 

och hackad  mandel .


HOPPAS DET SMAKAR  och  LYCKA TILL !