tisdag 3 oktober 2023

MINA GODA , KARDEMUMMA MUFFINS MED HALLON . 10 - 12 ST .

 

                              HEJSAN  !


MUFFINS med smak av kardemumma och hallon

passar perfekt till spontana fikagäster .


HÄR ÄR RECEPTET :

2  ägg 

1 1/2 dl Råsocker 

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

1/2 dl smör, ca 50 g smält

1 dl mjölk

2 dl hallon frysta eller färska


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt ,

eller dubbla pappersformar .

2) VISPA  ägg och råsocker pösigt .

3) BLANDA ihop de torra ingredienserna .

Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med

smält smör blandat med mjölk .

Blanda till en slät smet .

4)  VÄND försiktigt ner Hallonen .

Fördela smeten i formarna .

5)  GRÄDDA muffinsen mitt i ugnen 12 - 15 

minuter .

Låt dem svalna .


HOPPAS DET SMAKAR ,  LYCKA TILL ! 





DINKEL KNÄCKEBRÖD 12 ST .

 

                          HEJSAN  !


Detta är ett krispigt och gott knäckebröd

med massor av frön och god smak .

Till soppa och även till ostbrickan !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl fullkornsdinkel

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl gula linfrön 

( vanliga går också bra)

1/2 dl sesamfrön

2 kryddmått salt

2 kryddmått paprikapulver

1/2 dl neutral olja

2 dl vatten, ljummet

flingsalt


SÅ HÄR GÖR DU :
1) 

SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER .

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt .

2)

BLANDA ihop fullkornsdinkel och 

alla frön med salt och paprikapulver.

Blanda ner olja och vatten .

3)

BRED ut smeten över hela plåten så

jämnt som möjligt .

Strö över flingsalt (kan uteslutas) .

4)

GRÄDDA knäcket i nedre delen av 

ugnen i ca 15 minuter.

Ta ut plåten och skär brödet i ca 12 bitar .

Grädda knäcket i ytterligare 45 minuter

eller tills det är helt torrt .

I slutet av gräddningstiden kan man vända 

på bröden och grädda dem mitt i ugnen en

stund så blir de ännu krispigare och får en

lite mörkare smak .


LYCKA TILL !

måndag 2 oktober 2023

MINA KANEL - KNUTAR, 20 - 30 BULLAR . KANELBULLENS DAG 4 / 10 2023 .

 


                        HEJSAN !

KLASSISKA  KANEL -  KNUTAR GÖR  SUCCE ' 

PÅ VARJE KALAS .

MEN NU TÄNKTE JAG BAKA DEM TILL 

KANELBULLENS DAG  DEN  4 / 10 - 23 .


HÄR ÄR RECEPTET :

125 g smör / margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 kryddmått salt

1 dl strösocker

ca 13 dl vetemjöl, BERTE - QVARN 


FYLLNING :

150 g rumsvarmt  smör /margarin

20 g mald kanel

1 dl strösocker


PENSLING & GARNERING :

1 ägg

pärlsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT  SMÖRET och häll i mjölken ,

värm det till 37 grader .

2)   SMULA NER jästen i en bunke .

Tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst sig .

Tillsätt salt och strösocker.

3)  BLANDA I VETEMJÖLET  lite i taget och 

arbeta degen i 5 - 10 min med maskin eller 

dubbelt så lång tid för hand .

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter .

4)  FYLLNING :  VISPA Ingredienserna  till 

 en smet .

5) KNÅDA IGENOM degen och dela den 

i två delar .

Kavla ut dem till stora rektanglar . 

6)  BRED PÅ  fyllningen  och vik degen på längden .

Skär degen i remsor och snurra dem till knutar .

7)  PLACERA bullarna på plåtar med bakplåtspapper

och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter .

SÄTT UGNEN PÅ  250 GRADER .

8)  PENSLA bullarna med uppvispat ägg och strö 

över pärlsocker .

GRÄDDA bullarna mitt i ugnen i 8 - 10 minuter 

eller tills de fått fin färg .

Låt dem svalna .


LYCKA TILL !

HIMLA GODA !



MINA RUNDA DINKELBRÖD MED SESAMFRÖN , 2 RUNDA BRÖD .

 


                    HEJSAN  !


SAFTIGA bröd som är lika goda dagen efter .

mm...!  riktigt goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g  jäst

5 dl vatten 

2 tsk sirap 

2 msk olja

1 tsk flingsalt

6 dl  vetemjöl Special 

5 1/2 dl dinkelmjöl fullkorn 

1 dl dinkelflingor

GARNERING :

sesamfrö och valfri kross .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA  ner jästen i en degbunke .

Värm vattnet till 37 grader .

Lös upp jästen i lite  av vattnet.

Tillsätt resterande mängd vatten , sirap, 

olja, salt, nästan allt mjöl samt dinkelflingor.

2)  ARBETA  samman med kraftiga tag till 

en deg .

Om det behövs tillsätt mer mjöl ,  degen ska

släppa från degbunkens kanter .

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter .

3)  SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .

Dela degen i 2 lika stora delar och forma till 

två runda limpor.

Strö över det Du önskar garnera med .

Låt bröden jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter .

4)  SÄNK TEMPERATUREN TILL 225 GRADER, 

men sätt in bröden omgående i nedre delen av ugnen .

GRÄDDA  25 - 30 minuter .


LYCKA TILL ! 


TIPS !

Knacka på undersidan av brödet 

för att veta att det är klart .

Det ska låta ihåligt och luftigt.

TACK !





lördag 30 september 2023

MIN GODA MOROTSSOPPA MED INGEFÄRA OCH APELSIN , 4 PORT, LUNCH ,

 

                          HEJSAN !


GURKMEJA som är i soppan , gör att soppan 

får extra fin färg .


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g morötter

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör/margarin 

till stekning 

1 msk riven färsk ingefära

rivet skal och pressad saft

av 1 apelsin

1 tsk gurkmeja 

1 msk hackad färsk timjan

l liter grönsaksbuljong av

2 grönsaksbuljongtärningar 

salt och peppar

GARNERING ;
12 räkor med skal

80 g svart kaviar

ärtskott .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SKALA  och tärna morötterna .

Skala och finhacka schalottenlök

och vitlök .

2)  FRÄS lök och vitlök glansigt 

i en kastrull med smör .

Tillsätt ingefära,  apelsinskal, 

apelsinsaft,  gurkmeja och timjan

och låt det bli varmt .

3)  TILLSÄTT buljong och morötter 

och låt det sjuda i ca 20 minuter .

Häll av och spara  buljongen .

Mixa till en slät röra .

Späd med buljongen till önskad

konsistens .

Smaka av med salt och peppar .


4)  VID SERVERING :
 FÖRDELA soppan i skålar  och

toppa med skalade räkor , kaviar och ärtskott .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL ! 



VÄRMANDE SOPPA MED KYCKLING OCH ROTFRUKTER , 4 PERS , 45 MIN .

 


                    HEJSAN !


Idag var det ruggigt inne och ute !

Så då blir det soppa till lunch !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g  kycklinglår  -file

2 gula lökar

500 g blandade rotfrukter, 

t ex , palsternacka, rotselleri, 

morot , 1 burk krossade tomater

ca 400 ml

100 g fryst tinad avrunnen spenat 

1 -1 1/2 liter kycklingbuljong 

salt å peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SKÄR  ner kycklingen i mindre bitar .

Skala och hacka löken .

Skala och tärna rotfrukterna .

2)  FRÄS  alltsammans  i  lite  olja eller 

smör/margarin  i en gryta som  rymmer

ca 5 liter . 

Låt fräsa till fin färg , ca 10 minuter .

3)  HÄLL på buljong och krossade tomater.

Låt sjuda tills kycklingen är tillagad och grön-

sakerna mjuka ca 35 minuter .

4)   VÄND ner spenaten mot slutet och låt 

soppan koka upp .

Smaka av med salt och peppar och ...


SERVERA ;

Vill Du ge soppan lite extra smak så tillsätt

gärna torkad timjan .

Veckans godaste vardagssoppa !


SMAKLIG MÅLTID !

onsdag 27 september 2023

PASTAGRATÄNG MED BROCCOLI, PAPRIKA + SOLTORKADE TOMATER , 4 PERSONER , Middag / Lunchlåda .

 


                     HEJSAN !


HÄRLIGT  krämig pastagratäng med broccoli ,

paprika och soltorkade tomater .

Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :

16 cannelloni-rör 

500 g broccoli

1 - 2 röda paprikor

5 bitar soltorkad tomat 

2 schalottenlökar 

1 vitlöksklyfta

1 dl kräm fraiche

3 dl matlagningsgrädde

1 påse babyspenat

1 dl vitt vin /vatten

100 g riven ost 

GARNERING :

paprika 

spenat .

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

2)  SKÄR broccolin i bitar , kör 

i matberedare till smulor .

Lägg i kokande vatten några minuter, sila av .

Blanda med fint tärnad paprika, tärnad 

soltorkad tomat , fint hackad schalottenlök

och hackad vitlök .

Tillsätt kräm fraiche .

3)  LÄGG  fyllningen i spritspåse och tryck 

ut i cannelloni - rören , lägg i smord ugnsform .

4)  KOKA  upp matlagningsgrädde, fint hackad 

spenat och vin, rör i osten så den smälter .

Häll över ostsåsen och gratinera i ugn ca 25 min .

5)  TÄRNA paprika och blanda med fint skuren

babyspenat .

Toppa gratängen med detta .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !