torsdag 5 oktober 2023

LANDGÅNG MED STING . 4 PORT ,

 


          HEJSAN !


NUMERA  finns det många  kryddiga korvar 

i charkdisken , välj styrka till den här landgången 

efter tycke och smak 

Ett glas kallt öl är gott till .


HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor landgångsbröd 

150 g  Västerbottensost

3 chorizokorvar 

1 rödlök

1 1/2 dl kräm fraiche

1 -2 tsk fransk senap 

GARNERING ;

1/2 dl hackad persilja 

UGN 225 GRADER ,


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  LÄGG brödskivorna på plåt med bakpapper .

Riv osten och fördela den på brödskivorna .

Skär korven i slantar och lägg ovanpå osten .

Skär löken i tunna ringar och lägg hälften på 

bröden .

2)  RÖR  ihop kräm fraiche och fransk senap.

bred blandningen  över korven och ställ in  i 

ugn ca 15 minuter .

3)  GARNERING ;  Strö över hackad persilja 

och lägg på resterande rödlöksringar .

mm ...så gott !


LYCKA TILL !

och  

HOPPAS ATT DET SMAKAR !


HERR KANTARELLS KVÄLLSFRESTELSE, 4 PORT . LANDGÅNG .

 


                     HEJSAN  !


Jag tänkte göra en landgång med kantareller , 

nu när vi har plockat så otroligt mycket kantareller

 i skog och mark .

Ädelost är ljuvligt gott  tillsammans med 

bacon och kantareller på en  varm  landgång .

Vill DU hellre använda  annan svamp, så är

skogschampinjoner är ett bra alternativ .


HÄR  ÄR RECEPTET :

4 Skivor landgångsbröd

1 paket bacon, 140 g 

4 dl kantareller eller 

annan svamp 

150 g ädelost

1 päron

mangoldskott

eller persilja

UGN : 225 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG brödskivorna på plåt med bakpapper .

Skär baconet i strimlor.

Fräs strimlorna i stekpannan .

Skär svampen i bitar, ta undan några och stek 

för sig .

Lägg resten i pannan med baconet och stek tills

allt har fått lite färg .

2)  HACKA  eller smula ädelosten och blanda 

den med baconröran .

Lägg blandningen på brödskivorna .

Lägg stekta svampbitar ovanpå.

Ställ in i ugnen ca 10 minuter .

3)  SKÄR päronet i tunna klyftor och lägg på 

mackorna .

DEKORERA ;  med mangoldskott eller persilja .

mm...så gott !

ALL LYCKA TILL !

och  

HOPPAS ATT DET SMAKAR !




onsdag 4 oktober 2023

TIPS !

 


TIPS !


Om DU önskar skivade jordgubbar i perfekta skivor 

så kan DU använda en äggskärare .

TACK !

tisdag 3 oktober 2023

MINA GODA , KARDEMUMMA MUFFINS MED HALLON . 10 - 12 ST .

 

                              HEJSAN  !


MUFFINS med smak av kardemumma och hallon

passar perfekt till spontana fikagäster .


HÄR ÄR RECEPTET :

2  ägg 

1 1/2 dl Råsocker 

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

1/2 dl smör, ca 50 g smält

1 dl mjölk

2 dl hallon frysta eller färska


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt ,

eller dubbla pappersformar .

2) VISPA  ägg och råsocker pösigt .

3) BLANDA ihop de torra ingredienserna .

Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med

smält smör blandat med mjölk .

Blanda till en slät smet .

4)  VÄND försiktigt ner Hallonen .

Fördela smeten i formarna .

5)  GRÄDDA muffinsen mitt i ugnen 12 - 15 

minuter .

Låt dem svalna .


HOPPAS DET SMAKAR ,  LYCKA TILL ! 





DINKEL KNÄCKEBRÖD 12 ST .

 

                          HEJSAN  !


Detta är ett krispigt och gott knäckebröd

med massor av frön och god smak .

Till soppa och även till ostbrickan !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl fullkornsdinkel

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl gula linfrön 

( vanliga går också bra)

1/2 dl sesamfrön

2 kryddmått salt

2 kryddmått paprikapulver

1/2 dl neutral olja

2 dl vatten, ljummet

flingsalt


SÅ HÄR GÖR DU :
1) 

SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER .

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt .

2)

BLANDA ihop fullkornsdinkel och 

alla frön med salt och paprikapulver.

Blanda ner olja och vatten .

3)

BRED ut smeten över hela plåten så

jämnt som möjligt .

Strö över flingsalt (kan uteslutas) .

4)

GRÄDDA knäcket i nedre delen av 

ugnen i ca 15 minuter.

Ta ut plåten och skär brödet i ca 12 bitar .

Grädda knäcket i ytterligare 45 minuter

eller tills det är helt torrt .

I slutet av gräddningstiden kan man vända 

på bröden och grädda dem mitt i ugnen en

stund så blir de ännu krispigare och får en

lite mörkare smak .


LYCKA TILL !

måndag 2 oktober 2023

MINA KANEL - KNUTAR, 20 - 30 BULLAR . KANELBULLENS DAG 4 / 10 2023 .

 


                        HEJSAN !

KLASSISKA  KANEL -  KNUTAR GÖR  SUCCE ' 

PÅ VARJE KALAS .

MEN NU TÄNKTE JAG BAKA DEM TILL 

KANELBULLENS DAG  DEN  4 / 10 - 23 .


HÄR ÄR RECEPTET :

125 g smör / margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 kryddmått salt

1 dl strösocker

ca 13 dl vetemjöl, BERTE - QVARN 


FYLLNING :

150 g rumsvarmt  smör /margarin

20 g mald kanel

1 dl strösocker


PENSLING & GARNERING :

1 ägg

pärlsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT  SMÖRET och häll i mjölken ,

värm det till 37 grader .

2)   SMULA NER jästen i en bunke .

Tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst sig .

Tillsätt salt och strösocker.

3)  BLANDA I VETEMJÖLET  lite i taget och 

arbeta degen i 5 - 10 min med maskin eller 

dubbelt så lång tid för hand .

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter .

4)  FYLLNING :  VISPA Ingredienserna  till 

 en smet .

5) KNÅDA IGENOM degen och dela den 

i två delar .

Kavla ut dem till stora rektanglar . 

6)  BRED PÅ  fyllningen  och vik degen på längden .

Skär degen i remsor och snurra dem till knutar .

7)  PLACERA bullarna på plåtar med bakplåtspapper

och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter .

SÄTT UGNEN PÅ  250 GRADER .

8)  PENSLA bullarna med uppvispat ägg och strö 

över pärlsocker .

GRÄDDA bullarna mitt i ugnen i 8 - 10 minuter 

eller tills de fått fin färg .

Låt dem svalna .


LYCKA TILL !

HIMLA GODA !



MINA RUNDA DINKELBRÖD MED SESAMFRÖN , 2 RUNDA BRÖD .

 


                    HEJSAN  !


SAFTIGA bröd som är lika goda dagen efter .

mm...!  riktigt goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g  jäst

5 dl vatten 

2 tsk sirap 

2 msk olja

1 tsk flingsalt

6 dl  vetemjöl Special 

5 1/2 dl dinkelmjöl fullkorn 

1 dl dinkelflingor

GARNERING :

sesamfrö och valfri kross .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA  ner jästen i en degbunke .

Värm vattnet till 37 grader .

Lös upp jästen i lite  av vattnet.

Tillsätt resterande mängd vatten , sirap, 

olja, salt, nästan allt mjöl samt dinkelflingor.

2)  ARBETA  samman med kraftiga tag till 

en deg .

Om det behövs tillsätt mer mjöl ,  degen ska

släppa från degbunkens kanter .

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter .

3)  SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .

Dela degen i 2 lika stora delar och forma till 

två runda limpor.

Strö över det Du önskar garnera med .

Låt bröden jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter .

4)  SÄNK TEMPERATUREN TILL 225 GRADER, 

men sätt in bröden omgående i nedre delen av ugnen .

GRÄDDA  25 - 30 minuter .


LYCKA TILL ! 


TIPS !

Knacka på undersidan av brödet 

för att veta att det är klart .

Det ska låta ihåligt och luftigt.

TACK !