tisdag 10 oktober 2023

MIN GODA, POTATIS & SELLERISOPPA , 4 PORT . LUNCH / LUNCHLÅDA .

 


                  HEJSAN  ! 


NU är det verkligen Höst !

Då är det dags för en av mina många soppor !


HÄR ÄR RECEPTET :

SKALA  5 - 6 potatisar 

 och en bit,  ca 200 g rotselleri .

SKÄR dem i cm - stora bitar .

ANSA och strimla 1/2 purjolök .

FRÄS  grönsakerna i 1/2 msk smör

/ margarin i en kastrull ett par min .

TILLSÄTT 8 dl grönsaksbuljong av tärning .

LÅT det koka i 10 minuter .

MIXA soppan slät med mixerstav eller i 

matberedaren .

TILLSÄTT  1 dl grädde och smaka av med

salt och peppar .

LÅT det koka upp .

SERVERA  med ett gott bröd .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



lördag 7 oktober 2023

DANSKA WIENERBRÖD , Snabbt och lätt i långpanna ., 12 ST .

 


                      HEJSAN  !


DU gör dem snabbt och lätt i långpanna

med färdigköpt smördeg .

Choklad, mandelmassa och vaniljkräm 

- i de Danska wienerbröden sparar man

inte på godsakerna .

Njut dem nybakade - härligt frasiga och goda .


HÄR ÄR RECEPTET :
3 kylda smördegsplattor 

ca 75 g mandelmassa

VANILJKRÄM ;

1 1/2 påse kok - marsan -pulver

2 1/4 dl mjölk

1 1/2 msk strösocker

TILL PENSLING ;

1 ägg

CHOKLADGLASYR; 

1 dl florsocker

2 msk kakao

1 - 1-1 1/4 msk vatten 

UGN :  225  GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VANILJKRÄM ;

Gör Vaniljkrämen enligt anvisning på 

förpackningen .

Låt den svalna .

2)  RULLA ut en av smördegsplattorna

och lägg som botten i en liten långpanna.

Bred på ca hälften av vaniljkrämen .

Rulla ut de återstående två plattorna.

Bred på resten  av  vaniljkrämen på en av 

plattorna .

3)  LÄGG den andra plattan ovanpå .

Strö över riven mandelmassa .

4)  RULLA samman från kortsidan , så att 

det blir en kort tjock rulle .

Skär rullen i 12 bitar .

5)  STÄLL  bullbitarna i långpannan , på 

bakplåtspapper ,  placera dem tätt tillsammans.

Rulla eller vik in kanterna så att det blir en jämn 

kaka .

6)  PENSLING ;  PENSLA med lätt uppvispat ägg .

7)  GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter .

8)  CHOKLADGLASYR ;  RÖR ihop glasyren .

Spritsa glasyren på bullkakan när den har svalnat .

Spritsa chokladen på varje bulle , börja i mitten och 

ringla till en cirkel .

TREVLIGT PYSSEL !

och 

ALL LYCKA TILL !

fredag 6 oktober 2023

MIN KRYDDIGA FISKGRYTA , 2 PERSONER , Middag / Lunchlåda

 


                  HEJSAN  !


SÅ HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :

1/ 2  gul lök

1 vitlöksklyfta

1/ 2 msk olja

1 tsk garam masala

1/ 2 tsk ingefära -riven

1 krm salt

2 msk finhackade mandlar 

1 dl gröna ärtor

100 g broccolibuketter

2 dl vatten

200 g  sejfile

2 dl matyoghurt

Kokt  potatis  till .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA  lök och vitlök och fräs i olja 

tillsammans med kryddor och mandel .

Tillsätt grönsaker och vatten .

Sjud 5 minuter .

2)  LÄGG ner fisken,  skuren i munsbitar .

Sjud försiktigt ca 3 minuter .

Vänd ner yoghurt och hetta upp .

3)  SERVERA  med kokt potatis .

SMAKLIG MÅLTID ,

och 

LYCKA TILL !



torsdag 5 oktober 2023

LANDGÅNG MED STING . 4 PORT ,

 


          HEJSAN !


NUMERA  finns det många  kryddiga korvar 

i charkdisken , välj styrka till den här landgången 

efter tycke och smak 

Ett glas kallt öl är gott till .


HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor landgångsbröd 

150 g  Västerbottensost

3 chorizokorvar 

1 rödlök

1 1/2 dl kräm fraiche

1 -2 tsk fransk senap 

GARNERING ;

1/2 dl hackad persilja 

UGN 225 GRADER ,


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  LÄGG brödskivorna på plåt med bakpapper .

Riv osten och fördela den på brödskivorna .

Skär korven i slantar och lägg ovanpå osten .

Skär löken i tunna ringar och lägg hälften på 

bröden .

2)  RÖR  ihop kräm fraiche och fransk senap.

bred blandningen  över korven och ställ in  i 

ugn ca 15 minuter .

3)  GARNERING ;  Strö över hackad persilja 

och lägg på resterande rödlöksringar .

mm ...så gott !


LYCKA TILL !

och  

HOPPAS ATT DET SMAKAR !


HERR KANTARELLS KVÄLLSFRESTELSE, 4 PORT . LANDGÅNG .

 


                     HEJSAN  !


Jag tänkte göra en landgång med kantareller , 

nu när vi har plockat så otroligt mycket kantareller

 i skog och mark .

Ädelost är ljuvligt gott  tillsammans med 

bacon och kantareller på en  varm  landgång .

Vill DU hellre använda  annan svamp, så är

skogschampinjoner är ett bra alternativ .


HÄR  ÄR RECEPTET :

4 Skivor landgångsbröd

1 paket bacon, 140 g 

4 dl kantareller eller 

annan svamp 

150 g ädelost

1 päron

mangoldskott

eller persilja

UGN : 225 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG brödskivorna på plåt med bakpapper .

Skär baconet i strimlor.

Fräs strimlorna i stekpannan .

Skär svampen i bitar, ta undan några och stek 

för sig .

Lägg resten i pannan med baconet och stek tills

allt har fått lite färg .

2)  HACKA  eller smula ädelosten och blanda 

den med baconröran .

Lägg blandningen på brödskivorna .

Lägg stekta svampbitar ovanpå.

Ställ in i ugnen ca 10 minuter .

3)  SKÄR päronet i tunna klyftor och lägg på 

mackorna .

DEKORERA ;  med mangoldskott eller persilja .

mm...så gott !

ALL LYCKA TILL !

och  

HOPPAS ATT DET SMAKAR !




onsdag 4 oktober 2023

TIPS !

 


TIPS !


Om DU önskar skivade jordgubbar i perfekta skivor 

så kan DU använda en äggskärare .

TACK !

tisdag 3 oktober 2023

MINA GODA , KARDEMUMMA MUFFINS MED HALLON . 10 - 12 ST .

 

                              HEJSAN  !


MUFFINS med smak av kardemumma och hallon

passar perfekt till spontana fikagäster .


HÄR ÄR RECEPTET :

2  ägg 

1 1/2 dl Råsocker 

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

1/2 dl smör, ca 50 g smält

1 dl mjölk

2 dl hallon frysta eller färska


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt ,

eller dubbla pappersformar .

2) VISPA  ägg och råsocker pösigt .

3) BLANDA ihop de torra ingredienserna .

Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med

smält smör blandat med mjölk .

Blanda till en slät smet .

4)  VÄND försiktigt ner Hallonen .

Fördela smeten i formarna .

5)  GRÄDDA muffinsen mitt i ugnen 12 - 15 

minuter .

Låt dem svalna .


HOPPAS DET SMAKAR ,  LYCKA TILL !