tisdag 24 oktober 2023

ULLAS CHOKLADKAKA .

 

                        HEJSAN !           

DEN här kakan gjorde alltid  ULLA  när vi skulle ha symöte !

Alla, ville ha denna saftiga görgoa kaka till kaffet, - Vi 6 tjejer !

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  kakao (drygt 1 dl)

3 dl mjölk

1 1/2 dl strösocker

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

3 ägg 

2 msk vaniljsocker

300 g vetemjöl (ca 5 dl)

2 tsk bakpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA upp kakao ,  mjölk  och socker  

under vispning och låt det kallna .

2)  RÖR  smör och socker poröst , tillsätt

äggen ett i sänder, vaniljsocker och sist 

chokladmjölken omväxlande med mjölet

blandat med bakpulvret .

3)  HÄLL smeten i smord , bröad/mjölad 

hålform, rymd ca 1 1/2 liter  och grädda 

kakan i 150 -175 grader ca 45 minuter , 

eller tills kakan känns torr .

Eventuellt kan den behövas stå längre.


LYCKA TILL ! 

Receptet fick jag av min allra bästa vän ,  ULLA .

SAKNAR DIG VARJE DAG ! 




måndag 23 oktober 2023

TONFISKSMÖRGÅS PÅ MITT VIS , 2 PORT , ( lunch eller lunchlåda) .

 

                      HEJSAN !


Den  här mackan  är  smaskens kan Du tro !

Jag brukar äta den till lunch , men Du kanske

vill ha den till frukost ? 

Gör vilket som passar Dig !

mm...! himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk majonnäs

1 msk hackad lök

1 tsk hackad kapris

1/2 tsk var:

osötad senap -sockerfri jättegod 

och citronjuice 

150 -200 g konserverad tonfisk 

1 äggvita

120 g vitt bröd

lite salt

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ GRILLVÄRME  :

BLANDA  lök, majonnäs, kapris, senap och citronjuice

i en skål .

DELA  tonfisken i mindre bitar och rör ner den .

VISPA  äggvitan och lite salt till hårt skum .

VÄND försiktigt ner äggvitan i tonfisksmeten .

FÖRDELA  tonfisksmeten på de fyra brödskivorna .

LÄGG smörgåsarna på en folieklädd plåt och grilla

dem tills de är " puffiga" .

HA gärna några småtomater till och kokt broccoli .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !



söndag 22 oktober 2023

FAMILJENS GODA , VALNÖTSLIMPA 1 LIMPA ,

 


                               HEJSAN  !


Ibland längtar man efter ett nytt och annorlunda bröd,

Här är receptet på ett mycket gott sådant .

DET HÄR BEHÖVS FÖR  1 LIMPA :

50 g jäst

5 dl ljummet vatten 

1/2 msk salt

100 g valnötter

1 liter rågsikt

ca 5 dl rågmjöl

UGN :  200  GRADER.


SÅ HÄR GÖR DU :

1) RÖR ut jästen i vattnet .

Tillsätt salt, nötter och rågsikt,

arbeta degen väl .

2)  BLANDA i  rågmjölet  litet  i  taget .

Låt degen jäsa i bunken  ca 30 minuter .

3)  TA UPP  degen på bakbordet och 

knåda den .

Forma degen till en rund limpa , som läggs 

på plåt med bakplåtspapper och får jäsa 

ytterligare  3  timmar .

4)  SKÄR  rutor i brödet med vass kniv och 

grädda det ca 50 minuter .

5)  LÅT limpan kallna  insvept i handdukar .

Limpan skärs kall i tunna skivor  och smakar

särskilt gott till ost .

mm...! 

Passar även till Julbordet !


LYCKA TILL !

torsdag 19 oktober 2023

KRONANS MUFFINS . FARMORS EXTRA GODA ; 10 - 12 STYCKEN .

 


                           HEJSAN ! 


I välkända Kronans Kaka, har man kokt potatis i smeten .

Det är det också i dessa muffins, som inte bara är saftiga 

som Kronans Kaka, utan också luftiga .

Det behövs inte mycket mandel - ändå är mandelsmaken fin . 

 Alltså inte alltför dyra kakor .  

Extra festliga blir de med lite smält  blockchoklad  och  mandelspån över .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 kokta kalla medelstora potatisar

50 g sötmandel

75 g mjukt smör eller margarin

1 1/2 dl strösocker

2 ägg

rivet skal av 1/2 citron

3/4 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  RIV potatisen på rivjärn, mal mandeln

( den  behöver inte skållas) .

2)  RÖR matfett och socker  poröst, tillsätt 

äggen ett i sänder och rör kraftigt .

3)  RÖR varsamt ner potatis , mandel, 

citronskal och mjölet blandat med bakpulvret.

4)  FYLL  mycket väl smorda muffinsformar 

till ca hälften och GRÄDDA muffinsen i 200 grader

tills de känns torra ,  ca 15 minuter .

10 - 12 stycken .

Har DU smält choklad , så ta bara -  1/2 -1 tesked choklad 

per muffins , och några spån över .

LYCKA TILL !



FARMOR ANNAS, ÄPPELGÖMMA .

 

                         HEJSAN !

DET ligger äppeltärningar både som fyllning inne i den här kakan 

och som ett täcke ovanpå .

Därför är också kakan extra saftig .

Äppelsmaken bryts fint av rivet citronskal i själva kaksmeten .


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin

1 1/2 dl strösocker

2 ägg

rivet skal av 1 citron

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

FYLLNING :

4 äpplen

ATT STRÖ ÖVER ;

hackad mandel

pärlsocker


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  RÖR matfett och socker poröst .

2)  TILLSÄTT äggen ett i sänder 

under kraftig vispning och citronskalet.

3)  BLANDA mjöl och bakpulver och 

rör ner det till sist .

4)  SKALA och skär äpplena i tärningar .

5)  BRED ca hälften av smeten i en smord 

och bröad rund form med löstagbar kant .

Lägg drygt hälften av äppeltärningarna 

ovanpå degen .

6)  TÄCK med resten av degen och lägg 

återstoden av äpplena över .

Strö på hackad mandel och pärlsocker .

7)  GRÄDDA  i 175 grader tills kakan känns

torr,  ca  40 minuter .


mm...!  Himla god kaka !

LYCKA TILL !



måndag 16 oktober 2023

FISKGRATÄNG MED PEPPARROTS - KESO , 4 PORTIONER . MIDDAG . 20 MIN i UGN .

 


                        HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

800 g fryst torskrygg 

1 liten grön squash 

2 små morötter

1 äpple 

1 tsk olivolja

salt

svartpeppar

1 liten burk naturell

keso 250 g

100 g yoghurt färskost

1 msk riven pepparrot

1 msk hackad gräslök


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  TINA fisken .  Sätt ugnen på 200 grader .

2)  SKÄR  squash i slantar .

Skala och skär morötter i slantar .

Skär äpplet i tunna skivor .

Lägg squash , morötter och äpple i en 

ugnsform .

Häll på olja och strö på salt och peppar .

3)  FÖRDELA  torskfile'erna  på grönsakerna .

Blanda ihop keso, färskost och pepparrot .

Smaka av med salt och peppar .

4)  FÖRDELA över fisken och strö på gräslök.

5)  SÄTT  in  i ugnen i ca 20 minuter .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !






MIN UGNSBAKADE LAX I PAKET , TILL 1 PERSON .

 


                HEJSAN  !


Förr  om åren när jag arbetade på Sahlgrenska Sjukhuset ,

hade jag lite då och då denna supergoda rätt, med mig till

min lunch . ;    mm... ! Himla gott  !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 portion,

150 g laxfile'

salt

vitpeppar

3 gröna sparrisar

1 morot

6 suggarsnaps

1 tsk pressad citron

2 skivor citron

1 msk grön pesto

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Strö på salt och peppar  på laxen .

2)  DELA  sparrisen .  

Skala och skiva moroten i stavar .

Vik ett bakplåtspapper  dubbelt och

lägg alla grönsaker i mitten .

Strö på salt och peppar och pressa lite

citron över .

Lägg på laxen och citronskivor .

3)  STÄNG  paketet och sätt in i ugnen 

i cirka  20 minuter .

4)  KLICKA  på pesto och servera i paketet .


SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !