lördag 28 oktober 2023

MIN GODA FISKGRATÄNG , 2 PORT . MIDDAG, (lunchlåda) .

 

                   HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g torsk eller kolja 

1 1/2 dl tomatjuice 

2 tsk pressad citronsaft

1 kryddmått salt

1/2 kryddmått vit eller 

svartpeppar 

1 tsk maizenamjöl 

75 g kokt potatis

1 msk lättmjölk

1 msk riven ost 


SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 225 grader .

LÄGG  fisken i en kastrull .

Häll på tomatjuice,  citronsaft , salt och peppar .

Låt det koka på svag värme under lock, 5 - 8 min

för färsk fisk och ca 10 min för fryst fisk .

Ta upp fisken och lägg den i en ugnsfast form .

2)  BLANDA  maizenamjölet med lite kallt vatten .

Rör ner det i tomatsåsen .

Låt den koka upp .

Häll såsen över fisken i formen .

3)  MOSA  potatisen och blanda den med mjölken .

Smaksätt moset med salt och peppar och klicka ut 

det i formen .

4)  STRÖ osten över tomatsåsen .

5)  GRATINERA rätten i ugnen 8 - 10 minuter .

SERVERA   med  100 g kokta haricots verts .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


POTATISGRATÄNG MED , SALLADSLÖK - PURJOLÖK , 4 PERSONER . (lmiddag / lunchlåda)

 


                   HEJSAN !


Gratängen ska vara med purjolök ,

men jag hade inte det hemma , så 

jag tog det som fanns , - Salladslök .

mm..så himla gott det blev !

Jag skriver receptet med Salladslök.


HÄR ÄR RECEPTET :
1 - 2 salladslökar, det vita och det gröna

2 msk smör

900 g potatis

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1 tsk salt

1 dl riven lagrad ost 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Ansa och skölj salladslöken noga .

Skiva tunt .

Fräs i smöret ca 5 minuter tills den 

mjuknar .

SKALA och skiva potatisen i 3 - 4 mm

tjocka skivor .

Lägg i en ugnsform ca 20 x 25 cm och

blanda med salladslöken .

KOKA  upp grädde, mjölk och salt i en

kastrull och häll över formen .

Toppa med osten och ställ in i mitten av 

ugnen ca 40 minuter .

Täck eventuellt med folie mot slutet .

GÖRA GOTT !


SMAKLIG MÅLTID !


fredag 27 oktober 2023

KOKT SPÄTTAFILE', 4 PORT .

 


                      HEJSAN  !


FÖR det  mesta brukar vi nästan alltid ha stekt fisk ,

men nu blev den kokt !

Varför har jag inte gjort det tidigare ?

Så himla gott !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 - 600 g rödspättafile'

2 tsk salt

120 g strimlad purjolök

2 1/2 dl fiskbuljong

(1 liten tärning)


SÅ HÄR GÖR DU :

RULLA ihop fisk file'erna och lägg dem i en låg kastrull .

Salta.  

HÄLL på buljongen och lägg ner purjon .

LÅT sjuda under lock ca 7 minuter.


SERVERA  med kokt potatis och en kall

örtkryddad lättfil - sås .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

torsdag 26 oktober 2023

VÄRD ATT PRÖVA ÄR GODA MARMELADKAKAN , MED GROVHACKADE CHERRYOCH..BÄR OCH ... .

 


                       HEJSAN  !


EN DAG NÄR BARNEN VAR SMÅ , FRÅGADE  ÄLDSTE  SONEN
OM VI KUNDE BAKA NÅGOT ?

JA, VAD SKULLE DET VARA ? UNDRADE JAG .

- VI KAN VÄL BAKA DEN KAKAN SOM " INTE ÄR DUM ALLS " ?!

SOM DU SA...MAMMA ! !  EN GÅNG FÖR LÄNGESEN .

SÅ BLEV DET !

VARSÅGODA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl filmjölk

2 msk apelsinmarmelad

1 påse (75 g ) cherrybär

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

100 g smält smör 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VISPA ägg och strösocker pösigt

och tillsätt filmjölk, marmelad och

grovhackade cherrybär .

2)  BLANDA vetemjöl och bakpulver

och vänd ner det i smeten .

3)  TILLSÄTT det smälta smöret .

Häll smeten i en smord och mjölad

1 1/2- liters form .

4)  SÄTT in i 200 graders varm ugn 

i 30 minuter .

Stjälp upp kakan och låt den svalna .


LYCKA TILL !

onsdag 25 oktober 2023

PLOMMONKAKA - EFTERRÄTTSKAKA , 2 PORT.

 


                HEJSAN !


DEN här kakan gör vi till efterrätt emellanåt , - himla go !

Med lite vispad grädde till !

Och enkel att göra .


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g färskost - keso

2 ägg

1 1/2 dl lättmjölk

4 stora katrinplommon

sötningsmedel 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Hacka plommonen fint och blanda

med mjölk och färskost .

Vispa ägg och sötningsmedel poröst .

Blanda försiktigt och grädda 20 - 25 

min .

Vispad grädde bara 1/2 - 3/4 dl .


LYCKA TILL !




tisdag 24 oktober 2023

ULLAS CHOKLADKAKA .

 

                        HEJSAN !           

DEN här kakan gjorde alltid  ULLA  när vi skulle ha symöte !

Alla, ville ha denna saftiga görgoa kaka till kaffet, - Vi 6 tjejer !

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  kakao (drygt 1 dl)

3 dl mjölk

1 1/2 dl strösocker

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

3 ägg 

2 msk vaniljsocker

300 g vetemjöl (ca 5 dl)

2 tsk bakpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA upp kakao ,  mjölk  och socker  

under vispning och låt det kallna .

2)  RÖR  smör och socker poröst , tillsätt

äggen ett i sänder, vaniljsocker och sist 

chokladmjölken omväxlande med mjölet

blandat med bakpulvret .

3)  HÄLL smeten i smord , bröad/mjölad 

hålform, rymd ca 1 1/2 liter  och grädda 

kakan i 150 -175 grader ca 45 minuter , 

eller tills kakan känns torr .

Eventuellt kan den behövas stå längre.


LYCKA TILL ! 

Receptet fick jag av min allra bästa vän ,  ULLA .

SAKNAR DIG VARJE DAG ! 




måndag 23 oktober 2023

TONFISKSMÖRGÅS PÅ MITT VIS , 2 PORT , ( lunch eller lunchlåda) .

 

                      HEJSAN !


Den  här mackan  är  smaskens kan Du tro !

Jag brukar äta den till lunch , men Du kanske

vill ha den till frukost ? 

Gör vilket som passar Dig !

mm...! himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk majonnäs

1 msk hackad lök

1 tsk hackad kapris

1/2 tsk var:

osötad senap -sockerfri jättegod 

och citronjuice 

150 -200 g konserverad tonfisk 

1 äggvita

120 g vitt bröd

lite salt

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ GRILLVÄRME  :

BLANDA  lök, majonnäs, kapris, senap och citronjuice

i en skål .

DELA  tonfisken i mindre bitar och rör ner den .

VISPA  äggvitan och lite salt till hårt skum .

VÄND försiktigt ner äggvitan i tonfisksmeten .

FÖRDELA  tonfisksmeten på de fyra brödskivorna .

LÄGG smörgåsarna på en folieklädd plåt och grilla

dem tills de är " puffiga" .

HA gärna några småtomater till och kokt broccoli .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !