tisdag 31 oktober 2023

MIN JÄTTEGODA HAVSGRYTA FRÅN SMÖGEN .... mm...så gott !

 


HEJSAN !


DET HÄR BEHÖVS :

4 hg torsk

1 purjolök

2 msk smör/margarin

1 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar 

1/2 dl chilisås

1 msk pressad citron

1 burk musslor

5 hg oskalade räkor


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SKÄR fisken i bitar .  Ansa och strimla purjolöken .

Fräs den i smör och strö över mjölet .

2)  LÄGG i fisken samt tillsätt grädde, salt, peppar, 

chilisås och citronsaft .

Låt fisken koka på svag värme, ca 6 - 8 minuter .

3)   SKALA  räkorna  och blanda ner dem tillsammans

med musslorna (utan spad ) i grytan .

Låt allt bli genomvarmt med inte koka .

7)  SERVERA  grytan med kokt ris eller potatis .


VARSÅGODA ,  SMAKLIG MÅLTID !

MINA RÅG OCH LINGON - BRÄCK , 24 RUTOR .

 


                      HEJSAN ! 


Att  baka  bullar  med  lingonsylt ,  får  en  lätt  syrlig  smak  ,

och  blir  dessutom  mycket  saftigt .

Jag  brukar  baka  bullar i  långpanna , då  jag  sparar en  massa                      

 tid ,  eftersom man  slipper  stå  och  rulla  varje  bulle var  för sig .

Dessutom  jäses  detta  bröd  endast 1  gång  på plåten .

KANON !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

50 g smör /margarin

8 dl vatten

2 tsk salt

5 dl tågflingor

1/2 - 3/4 dl lingonsylt 

16 - 18 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

UGNSTEMPERATUR : 225 grader .

1)  SMÄLT smöret i en kastrull, tillsätt vattnet 

och låt degvätskan få ett uppkok .

2)   MÄT  upp  rågflingorna i en bunke .

Häll över det varma degspadet , tillsätt saltet 

och rör om .

Låt blandningen stå och svalna  tills den är 

fingervarm .

( på detta sätt slipper man koka rågflingorna )

3)   TILLSÄTT  jästen i mindre bitar och rör om 

tills den har löst sig .

Arbeta därefter in vetemjölet ,  degen skall bli blank 

och smidig i konsistensen .

4)   KLÄ en långpanna med bakplåtspapper.

Skulle någon kant på långpannan bli synlig går det bra

att pensla på med lite olja .

Häll upp degen på långpannan  och tryck ut den jämt 

med hjälp av mjölade  händer .

5)  SKÄR med mjölad kniv, lätt ut 24 rutor  4 x 6 cm .

Täck långpannan med en handduk och låt jäsa till 

dubbel storlek , ca 30 minuter .

 Sätt ugnen på 225 grader .

6)  GRÄDDA i mitten av ugnen 15 - 20 minuter.

Då brödet är klart, stjälp upp det på galler .

Skulle undersidan verka o -gräddad  grädda ytterligare 

några minuter men då med botten upp i långpannan .

LYCKA TILL !


lördag 28 oktober 2023

MIN GODA FISKGRATÄNG , 2 PORT . MIDDAG, (lunchlåda) .

 

                   HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g torsk eller kolja 

1 1/2 dl tomatjuice 

2 tsk pressad citronsaft

1 kryddmått salt

1/2 kryddmått vit eller 

svartpeppar 

1 tsk maizenamjöl 

75 g kokt potatis

1 msk lättmjölk

1 msk riven ost 


SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 225 grader .

LÄGG  fisken i en kastrull .

Häll på tomatjuice,  citronsaft , salt och peppar .

Låt det koka på svag värme under lock, 5 - 8 min

för färsk fisk och ca 10 min för fryst fisk .

Ta upp fisken och lägg den i en ugnsfast form .

2)  BLANDA  maizenamjölet med lite kallt vatten .

Rör ner det i tomatsåsen .

Låt den koka upp .

Häll såsen över fisken i formen .

3)  MOSA  potatisen och blanda den med mjölken .

Smaksätt moset med salt och peppar och klicka ut 

det i formen .

4)  STRÖ osten över tomatsåsen .

5)  GRATINERA rätten i ugnen 8 - 10 minuter .

SERVERA   med  100 g kokta haricots verts .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


POTATISGRATÄNG MED , SALLADSLÖK - PURJOLÖK , 4 PERSONER . (lmiddag / lunchlåda)

 


                   HEJSAN !


Gratängen ska vara med purjolök ,

men jag hade inte det hemma , så 

jag tog det som fanns , - Salladslök .

mm..så himla gott det blev !

Jag skriver receptet med Salladslök.


HÄR ÄR RECEPTET :
1 - 2 salladslökar, det vita och det gröna

2 msk smör

900 g potatis

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1 tsk salt

1 dl riven lagrad ost 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Ansa och skölj salladslöken noga .

Skiva tunt .

Fräs i smöret ca 5 minuter tills den 

mjuknar .

SKALA och skiva potatisen i 3 - 4 mm

tjocka skivor .

Lägg i en ugnsform ca 20 x 25 cm och

blanda med salladslöken .

KOKA  upp grädde, mjölk och salt i en

kastrull och häll över formen .

Toppa med osten och ställ in i mitten av 

ugnen ca 40 minuter .

Täck eventuellt med folie mot slutet .

GÖRA GOTT !


SMAKLIG MÅLTID !


fredag 27 oktober 2023

KOKT SPÄTTAFILE', 4 PORT .

 


                      HEJSAN  !


FÖR det  mesta brukar vi nästan alltid ha stekt fisk ,

men nu blev den kokt !

Varför har jag inte gjort det tidigare ?

Så himla gott !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 - 600 g rödspättafile'

2 tsk salt

120 g strimlad purjolök

2 1/2 dl fiskbuljong

(1 liten tärning)


SÅ HÄR GÖR DU :

RULLA ihop fisk file'erna och lägg dem i en låg kastrull .

Salta.  

HÄLL på buljongen och lägg ner purjon .

LÅT sjuda under lock ca 7 minuter.


SERVERA  med kokt potatis och en kall

örtkryddad lättfil - sås .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

torsdag 26 oktober 2023

VÄRD ATT PRÖVA ÄR GODA MARMELADKAKAN , MED GROVHACKADE CHERRYOCH..BÄR OCH ... .

 


                       HEJSAN  !


EN DAG NÄR BARNEN VAR SMÅ , FRÅGADE  ÄLDSTE  SONEN
OM VI KUNDE BAKA NÅGOT ?

JA, VAD SKULLE DET VARA ? UNDRADE JAG .

- VI KAN VÄL BAKA DEN KAKAN SOM " INTE ÄR DUM ALLS " ?!

SOM DU SA...MAMMA ! !  EN GÅNG FÖR LÄNGESEN .

SÅ BLEV DET !

VARSÅGODA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl filmjölk

2 msk apelsinmarmelad

1 påse (75 g ) cherrybär

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

100 g smält smör 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VISPA ägg och strösocker pösigt

och tillsätt filmjölk, marmelad och

grovhackade cherrybär .

2)  BLANDA vetemjöl och bakpulver

och vänd ner det i smeten .

3)  TILLSÄTT det smälta smöret .

Häll smeten i en smord och mjölad

1 1/2- liters form .

4)  SÄTT in i 200 graders varm ugn 

i 30 minuter .

Stjälp upp kakan och låt den svalna .


LYCKA TILL !

onsdag 25 oktober 2023

PLOMMONKAKA - EFTERRÄTTSKAKA , 2 PORT.

 


                HEJSAN !


DEN här kakan gör vi till efterrätt emellanåt , - himla go !

Med lite vispad grädde till !

Och enkel att göra .


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g färskost - keso

2 ägg

1 1/2 dl lättmjölk

4 stora katrinplommon

sötningsmedel 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Hacka plommonen fint och blanda

med mjölk och färskost .

Vispa ägg och sötningsmedel poröst .

Blanda försiktigt och grädda 20 - 25 

min .

Vispad grädde bara 1/2 - 3/4 dl .


LYCKA TILL !