torsdag 16 november 2023

MORMORS VALNÖTSKAKA MED ÄPPLEMOS , TILL LUCIA.

 

                    HEJSAN !

 VALNÖTSKAKAN ,   gjorde alltid min mamma  till  LUCIA  !

EN föraning om vad som  skulle  komma .....?

Något är det på gång, det  kändes i luften !

Och min lillasyster och jag , skulle vara lucior  !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 - 100 g smör / margarin

1 dl farinsocker

2 ägg 

1 tsk salt

1 tsk kanel - malen

1 tsk bikarbonat 

1/2 tsk  riven - malen muskot 

2 dl äppelmos

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 dl havregryn 

2 dl valnötter 

1 dl russin 


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR  smör och socker  poröst .

TILLSÄTT  äggen , ett i taget .

BLANDA  mjöl, bakpulver, kanel,

salt, bikarbonat och muskot och rör

växelvis med äppelmoset ner i ägg-

smeten .

TILLSÄTT havregryn , nötter och 

russin .

HÄLL  smeten i en välsmord , bröad 

form och grädda  i 175 grader ca 1 timma .

Låt kakan svalna .

 Till  eftermiddagskaffet , serverades denna kaka.


HOPPAS PÅ TREVLIG LUCIA !

MORMORS , ÄGGVITEKAKA . LUCIA .

 


                       HEJSAN  !


FÖRR  om åren var det vanligt att göra denna kaka .

Kanske skulle man ha äggulorna till något annat !

Kakan är inte dum alls ,  riktigt god !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

rivna skalet av 1/2 citron

4 äggvitor

50 g smör eller margarin

GLASYR :

1 - 2 dl florsocker 

citronsaft


SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  alla torra ingredienser samt  citronskalet .

VISPA  vitorna hårt och rör försiktigt ner mjöl-

blandningen i äggviteskummet .

TILLSÄTT  sist det smälta avsvalnade smöret .

GRÄDDA kakan i 175 grader i 25 - 30 minuter.

LÅT  kakan kallna innan den glaseras och  dekoreras

med lite strimlor av citronskal .


HOPPAS  DU  GILLAR  KAKAN !

LYCKA TILL !

fredag 10 november 2023

LUCIAS , ANNORLUNDA FULLKORNSBRÖD , 6 ST , BRÖDKAKOR .


              HEJSAN  !


DESSA BRÖD - KAKOR  ÄR ALLTID KLARA 
TILLS  LUCIA !

SMAKA DU OCKSÅ !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

50 g jäst

1/2 liter mjölk

1/2 liter vatten 

1 1/2 msk salt

13 dl grovt rågmjöl

9 - 12 dl grahamsmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA jästen i en bunke .

Ljumma mjölk och vatten till 37 grader.

Häll  vätskan över jästen och rör om 

tills jästen löst sig .

Tillsätt salt , allt rågmjöl och 9 dl 

grahamsmjöl .

Mät mjölet genom att hälla det direkt 

från påsen i ett litermått .

2)  ARBETA  degen , tillsätt mer 

grahamsmjöl så att degen blir ganska fast .

Degen blir inte så smidig eftersom den inte

innehåller något vetemjöl .

3)  LÅT  jäsa under duk i 45 minuter .

Mjöla bakbordet och händer väl med 

grahamsmjöl ,  ta upp degen och arbeta den smidig .

Dela degen i 6 delar ,  forma dem till runda bullar 

och kavla ut dem till runda kakor , ca 25 cm i diameter 

kavla eventuellt , ut dem direkt på mjölat bakplåtspapper

och dra över pappret på en plåt .

Eller flytta försiktigt de kavlade kakorna till smorda plåtar.

Nagga tätt och ta ut hål i mitten , med mått eller glas .

4)  LÅT brödkakorna jäsa väl  30 - 60 minuter övertäckta .

GRÄDDA  i omgångar i 250 grader i 12 minuter .

Placera gärna den plåt som ska in i ugnen , en stund på extra

varm plats innan t ex ovanpå spisen .

Låt svalna på galler utan duk .

Förvara i tättslutande plastpåse i rumstemperatur eller frys .


LYCKA TILL  !


LUCIA , är min Italienska vän ,  vi arbetade ihop på 

Sahlgrenska Sjukhuset , för många år sen !




  

                      

         

MIN , ÄPPELSMULPAJ, 6 PERSONER . Efterrätt .

 

                  HEJSAN !


SÅ HIMLA GOTT MED EN EFTERRÄTT ,

NÄR MAN ÄTIT  FISK TILL FÖRRÄTT .


HÄR ÄR RECEPTET :
200 kallt smör/margarin 

2 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

5 äpplen

1 msk mald  kardemumma

1 msk kanel

1/2 dl ljus sirap 

SERVERING :

Vaniljsås eller vaniljglass 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

NYP ihop smör, socker, vetemjöl, vaniljsocker 

och salt i en bunke till en ganska fast pajdeg .

Tryck ut 2/3 av degen i en pajform och spara 

1 / 3 del .

2)  FÖRGRÄDDA  pajskalet i mitten av ugnen 

i 10 minuter.

Ta ut och låt pajen svalna något .

3)  SKALA och skiva äpplena tunt och fördela 

i formen .

Strö över kardemumma  och  kanel och ringla

över sirap .

Smula resten av pajdegen över äpplena och 

grädda sedan i mitten av ugnen,  tills fin färg ,

30 - 35 minuter .

4)  SERVERA  pajen ljummen med vaniljsås 

eller  vaniljglass .

HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !


MIN UGNSBAKADE TORSK MED BACON & GRÖNKÅL , 4 PERS . Middag ./Lunchlåda .

 


                   HEJSAN !

RESULTATET ,  BLIR EN FANTASTISK MIDDAG ,

RIK PÅ BÅDE FESTKÄNSLA  OCH MATGLÄDJE .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 bitar  ryggfile'  av  torsk 

1 paket bacon , 140 g

10 cm purjolök

50 g grönkål

1 vitlöksklyfta

1 dl riven parmesanost

1 dl vitt vin /vatten

1 1/2 dl vispgrädde

salt och peppar

MANDELPOTATISMOS :

1 kg mandelpotatis

50 g smör 

1 1/2 dl mjölk

2 nypor salt

vitpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT  ugnen på  200  grader.

Skiva  baconet  i  bitar ,  

hacka purjolöken , kålen  och 

vitlöksklyftan .

2)   STEK  baconet knaprigt

i en het stekpanna när det börjar

bli klart tillsätt purjolöken , kålen 

och vitlöken .

Låt det fräsa ett par minuter till .

Vänd ner osten och smaka av med 

salt och peppar .

3)  LÄGG torsken i en ugnssäker form .

Salta och peppra runt om och fördela 

baconröran uppe på torskbitarna .

Häll på vinet/ vattnet och grädden i formen .

BAKA  mitt i ugnen i 18 - 20 minuter .

Ta ut , garnera  med finhackad grönkål och

servera direkt .

4)  MANDELPOTATISMOS :

SKALA  potatisen och lägg i en kastrull ,

fyll på med vatten och salta väl .

Koka på medelvärme tills potatisen är mjuk,

ca 15 minuter .

Häll av vattnet och låt potatisen ånga av .

Smält smöret och häll i mjölken så att det 

blir en ljummen vätska .

Mosa potatisen för  hand  och rör ner vätskan .

Smaka av med salt och vitpeppar .

SERVERA  till den ugnsbakade torsken .


SMAKLIG MÅLTID !

och  LYCKA TILL !

tisdag 7 november 2023

MIN FESTLIGA, KANTARELLPAJ MED MED BRIEOST . 4 - 6 BITAR .

 


                       HEJSAN !


EN  LÄCKER OCH FESTLIG  PAJ 

MED EN KRÄMIG SVAMP - OCH OST- FYLLNING .


HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

125 g smör / margarin ,  kallt

ca 2 msk vatten iskallt 


FYLLNING :
3 schalottenlökar 

ca  300 g kantareller , rensade

smör till stekning

salt &  svartpeppar .

200 g  brie 


ÄGGSTANNING :

3 ägg

1 1/2  dl vispgrädde

1 1/2 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   PAJDEG :
BLANDA vetemjöl och salt i en bunke 

eller matberedare .

Skär smöret i små kuber .

Nyp ihop vetemjöl, salt och smör

till en smulig deg .

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop 

till en deg .

Låt degen vila kallt i minst 30 min .

2)   FYLLNING : 

SKALA och skär löken i skivor .

Stek lök och kantareller  försiktigt i smör

 tills vätskan  från svampen har kokat in .

Smaka av med salt och peppar .

Sätt ugnen på 175 grader .

3)   ÄGGSTANNING:

VISPA  ihop  ägg, grädde och 

mjölk .

4)   KAVLA  eller tryck ut degen i en

pajform ,  ca 25 cm i diameter och nagga 

botten med en gaffel .

Förgrädda  pajskalet  mitt i  ugnen i ca 10 min.

5)   FÖRDELA  lök och kantareller i pajskalet .

Skiva brieosten och lägg skivorna ovanpå 

kantarellerna .

Häll äggstanningen över .

6)   GRÄDDA pajen mitt i ugnen i 25 - 30 min

tills äggstanningen stannat  och fått fin färg .

Låt pajen svalna i ca 10 min innan servering .


LYCKA TILL !





PUMPAKAKA MED KARAMELLSÅS & KARAMELLISERAT HASSELNÖTSSTRÖSSEL . 12 BITAR .

 


                     HEJSAN !


DETTA är en mjuk och saftig  kaka 

med  rostad  pumpa  i  smeten .


HÄR ÄR RECEPTET :

Jag börjar med Hasselnötsströssel :

1/2 dl hasselnötter ,  skalade  &  hackade 

1 dl strösocker .


KARAMELLSÅS :

1 burk kondenserad mjölk  (397 g)

2 dl farinsocker

2 msk smör

1/2 tsk vaniljextrakt


KAKA :

425 g butternut - pumpa 

2 ägg

2 dl strösocker

1 dl rapsolja

2 dl gräddfil

1 tsk vaniljextrakt

4 dl vetemjöl

2 1/2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk mald kanel

1/4 tsk mald kryddnejlika

1/4 tsk muskot, riven

1 tsk salt


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  HASSELNÖTSSTRÖSSEL :

STRÖ ut de hackade hasselnötterna 

på ett bakplåtspapper .

Smält strösockret i en kastrull .

Häll  sockret över hasselnötterna och

låt blandningen svalna .

Bryt mindre bitar när sockret har stelnat

och mixa nötterna grovt i en mixer  .

2)  KARAMELLSÅS :

VÄRM kondenserad mjölk och farinsocker 

i en medelstor  kastrull .

Låt  det  koka  upp  på  medelvärme  under 

ständig omrörning  .

Sänk värmen  och låt det sjuda i ca 8 minuter

under omrörning .

Ta kastrullen från värmen  och rör ner smör 

och vanilj .

3)   KAKA :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Dela pumpan och gröp ur kärnorna .

Lägg halvorna med med skalet nedåt

på en plåt  och rosta dem mjuka mitt i ugnen 

i 30 - 40  minuter .  Låt dem svalna .

4)  SÄNK ugnstemperaturen till 170 grader .

Gröp köttet ur pumpan  och  mosa  det .

5)   VISPA  ägg och strösocker vitt å poröst .

Tillsätt  olja,  gräddfil  och  vaniljextrakt 

under  vispning .

6)   BLANDA  alla  torra  ingredienser  i en

separat  skål .

Rör  ner  pumpan  och  de torra ingredienserna

i  äggsmeten .

7)   HÄLL  smeten  i en smord och bröad socker-

kaksform  ca 22 cm i  diameter .

Grädda  kakan  i  mitten  av  ugnen i ca 60 min .

Känn efter med en sticka att kakan är klar .

8)   HÄLL  karamellsåsen över  kakan  och  strö

över  hasselnötsströssel .


LYCKA TILL !