HEJSAN !
Om DU börjar frukosten med 1 kokt ägg
och 1 smörgås + 1-2 sillbitar , kan DU stå
Dig bra bra fram till lunch .
Om Du inte äter ägg på mackan ,
ta med Dig ägget till arbetet ...!
mm...!
TACK !
En sida med dom bästa recepten på internet.
HEJSAN !
Om DU börjar frukosten med 1 kokt ägg
och 1 smörgås + 1-2 sillbitar , kan DU stå
Dig bra bra fram till lunch .
Om Du inte äter ägg på mackan ,
ta med Dig ägget till arbetet ...!
mm...!
TACK !
HEJSAN !
IBLAND har jag inte tid att äta lunch ,
men behöver det för att orka vidare ,
då blir det en snabblunch , himla bra
att ta till och dessutom gott !
SÅ HÄR GÖR DU :
ÖPPNA en burk tonfisk i vatten och blanda med
1 dl turkisk yoghurt eller kräm fraiche,
1 msk curry, 1 dl tärnad gurka, 1/2 tärnat äpple
och 1/4 mild röd lök .
Salta och peppra .
Tonfisk , curry å äpple = oslagbart !
HOPPAS DET SMAKAR !
GO ' JUL !
HEJSAN !
När jag bodde hemma hos Farmor då hade Farmor bakat
dessa jättegoda skorpor till JULAFTON !
Det fanns alltid skorpor hemma , men inte dessa Julskorpor.
****
Detta är en skorpa för Dig som Älskar choklad !
Den här har en mustig chokladsmak, goda nötter
och en touch av apelsin .
HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/ margarin , rumsvarmt
1 dl strösocker
1 ägg
1 - 2 apelsiner , rivet skal
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl hasselnötter , hackade
100 g mörk choklad , hackad
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT UGNEN på 175 grader .
Rör smör och socker krämigt .
2) TILLSÄTT ÄGGET och blanda .
Tillsätt rivet apelsinskal .
3) BLANDA MJÖL, bakpulver, vaniljsocker
och kakao i en bunke ,
Blanda ner hackade hasselnötter och hackad
choklad .
Arbeta in det i smörblandningen .
4) DELA DEGEN i 3 delar och rulla varje
del till en längd , ca 20 cm .
Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper .
Platta till dem något .
5) GRÄDDA LÄNGDERNA , mitt i ugnen
i 20 minuter .
Ta ut dem och låt dem svalna något .
6) SKÄR LÄNGDERNA, med en vass kniv
i diagonala bitar ca 1 1/2- 2 cm breda .
VAR FÖRSIKTIG FÖR DE GÅR LÄTT SÖNDER !
7) VÄND BITARNA med snittytan uppåt
på plåten .
Ställ in plåten i ugnen och stäng av värmen .
Låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen
blivit kall .
GOD JUL och LYCKA TILL !
HEJSAN !
DESSA KAKOR SERVERAS BARA TILL HÖGTIDERNA .
Annars skulle jag få baka dem 1 gång i veckan fram till JUL .
Så himla goda ! man kan inte sluta att äta dem !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör /margarin
1/2 dl Råsocker
2 dl valnötter
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
1) RÖR smör och socker poröst .
2) GROVHACKA några av valnötterna
till dekoreringen, mal eller mixa resten
och blanda ner tillsammans med vanilj-
socker , potatismjöl och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
3) RULLA DEGEN till en 3 cm tjock rulle.
Plasta in den och lägg den i kylskåpet i
minst 30 minuter .
4) SÄTT UGNEN på 200 grader .
SKÄR rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg
dem på en plåt med bakplåtspapper .
Strö lite valnötshack på varje kaka och tryck
till lätt med handen .
5) GRÄDDA kakorna i ca 15 minuter tills
de är ljust gyllenbruna .
LYCKA TILL !
GOD JUL !
HEJSAN !
EN härligt gul kaka med mjuk frukt
och knaprig sötmandel .
En av favoriterna på Julbordet .
När kaffet serveras bjuds ,- en saftig
kaka med juliga smaker .
En av ungdomarnas favoriter .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör rumsvarmt
2 dl strösocker
4 ägg
7 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g mjuka torkade fikon , grovhackade
100 g mjuka torkade aprikoser, grovhackade
2 dl russin
100 g sötmandel , grovhackad
1 g saffran (2 paket)
1 1/2 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 175 grader .
Vispa smör/ margarin och strösocker pösigt .
Vispa ner äggen ett i taget .
2) BLANDA ihop vetemjöl , bakpulver och
vaniljsocker med aprikoser , fikon , russin
och mandel i en bunke .
3) VISPA ut saffranet i mjölken .
Vänd ner mjölblandningen omväxlande med
mjölken i det vispade ägget .
4) FÖRDELA smeten i en väl smord och bröad
sockerkaksform , ca 2 liter .
Grädda kakan mitt i ugnen i55 - 60 minuter .
Känn med en provsticka om kakan är klar .
Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan
den stjälps upp , låt svalna .
TREVLIG ADVENT
och
LYCKA TILL !
HEJSAN !
Kladdkaka smaksatt med saffran sätter guldkant på Julen !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör
1/2 g saffran (1 paket)
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 - 2 kryddmått stötta kardemummakärnor
GARNERING :
florsocker
frysta lingon
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 180 grader .
Smält smöret i en kastrull .
Tillsätt saffran och rör om .
2) TILLSÄTT resten av ingredienserna
förutom kardemumman och blanda
ihop allt till en slät smet .
3) HÄLL smeten i en smord och bröad
form, ca 23 cm i diameter .
Strö över den stötta kardemumman .
4) GRÄDDA kakan mitt i ugnen i
23 - 25 minuter .
Låt den svalna i formen .
5) PUDRA florsocker över kakan innan
SERVERING och garnera den med frysta lingon .
TREVLIG ADVENT !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
KARDEMUMMA är en fin krydda som flitigt
används i kaffebrödet på västkusten .
Och givetvis också i lussekatterna .
Dessutom vill jag gärna ha lussekatter
till Första Advent .
HÄR ÄR RECEPTET :
DET här behöver DU till 24 rejäla lussekatter .
50 g jäst
100 g smör
2 dl mjölk + 2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker + (saffran stött med en sockerbit)
1 ägg
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk bakpulver
ca 16 - 17 dl vetemjöl
ca 1/2 dl korinter eller russin
dela russinen och sätt den skurna
sidan i bullen .
PENSLING :
1 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA jästen och blanda den med smöret
som smälts och tillsätt mjölk och vatten , håll
temperaturen på 37 grader för bra resultat .
Tag i socker, ägg , kardemumma , bakpulver, å saffran ,
som blandas med till en början .
Börja med 15 dl vetemjöl , häll i mera efter hand , men försök att
hålla degen så lös som möjligt .
2) JÄS degen väl övertäckt ca 30 - 40 minuter .
Knåda med ytterst lite extra mjöl , dela i 4 delar
som delas i 6 bitar var .
3) VARJE bit till en drygt fingertjock längd på
ca 20 cm .
Klipp upp ändarna 5 - 6 cm in , snurra ihop dem utåt
och forma till lussekatter .
De här katterna håller fint ihop .
4 JÄS igen 30 minuter .
Pensla med ägg .
Stick i korinter och grädda katterna 8 - 10 min, i 225 grader.
ALL LYCKA TILL ! GOD - JUL !