söndag 10 december 2023

DOPP I GRYTAN , DOPPE- PLATTOR MED FÄNKÅL , 5 ST .


                    HEJSAN !


Förr om åren doppades det alltid i skinkspadet som blev över .

Smaka om spadet behöver spädas , i så fall med vatten , smaka

Dig fram .

Det  här speciella brödet bakades i nästan varje hushåll ....  .



HÄR ÄR RECEPTET :

 25 g jäst

1 msk smör

2 1/2 dl vatten

1 tsk salt

1 tsk socker  

1 msk fänkål

1/2 liter rågsikt

2 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :
1)   SMULA  jästen i en bunke .

2)  SMÄLT  matfettet , tillsätt 

vattnet och värm till fingervarmt 37 grader .

3)  RÖR UT jästen i en del av degvätskan, 

tillsätt resten av degvätskan,  salt socker, 

 fänkål, rågsikt och det mesta av vetemjölet .

4)  ARBETA  degen smidig och låt den jäsa

övertäckt till dubbel storlek .

5)  BAKA ut degen till 5 runda plattor .

Nagga och grädda i 225 grader i 10 - 15 min .

GOD JUL och LYCKA TILL !       

lördag 9 december 2023

VÖRTBULLAR 24 ST , TILL JULAFTON .

        

                        HEJSAN  !


Lika gärna som att baka bröd, tycker jag 

 att det är roligare att baka bullar ,

då kan ju barnen hjälpa till ?


Låt smakrika vört-bullar sätta tonen 

för Julens måltider .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

1 flaska julmust (33 cl)

50 g smör/margarin

2 msk mörk sirap

2 msk honung

2 tsk mald ingefära 

1 msk malda pomeransskal 

1/2 tsk malda kryddnejlikor

2 tsk salt 

1 dl russin

10 dl rågsikt 

PENSLING :  Vatten .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA ner jästen i en bunke  och 

rör ut den med lite av  julmusten .

2)  SMÄLT smöret , häll i resten av 

julmusten och slå blandningen över jästen.

Rör ner sirap och honung .

3)  TILLSÄTT  kryddor, salt, russin och 

det mesta av rågsikten .

Arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand

så att den blir blank och smidig .

Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter .

4)  TA UPP DEGEN på mjölat bakbord och 

dela den i 24 delar .

Rulla bitarna till släta bullar och lägg dem

på plåtar med bakplåtspapper .

Låt bröden jäsa under i 60 minuter.

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

5)  GRÄDDA  bröden mitt i ugnen i ca 20 min.

Pensla bullarna med vatten direkt när de 

kommit ut ur ugnen .

Låt dem svalna på galler .


LYCKA TILL och GOD JUL !


MINA PEPPARKAKSDRÖMMAR , CA 30 ST . i väntan på Lucia & Lussekatter .

 


                       HEJSAN  !


Dessa  kakor  riktigt  smälter  i  munnen !

Och  så  lätta  att göra .

Bara att rulla till  30 bollar .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/ margarin 

3 dl strösocker

2 tsk mald kanel

1 tsk mald kryddnejlika

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 dl rapsolja

1 tsk hjorthornssalt

4 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT ugnen på 150 grader .

Rör ihop  smör och strösocker .

2)   TILLSÄTT alla kryddor och

ringla ner oljan under omrörning .

Blanda hjorthornssaltet med vetemjöl

och rör ner det i smeten .

3)   RULLA  ca 30 bollar och lägg dem

på en plåt med bakplåtspapper .

Grädda  kakorna mitt i ugnen i ca 20 min .

Låt dem svalna på plåten .


GOD JUL och LYCKA TILL !




torsdag 7 december 2023

TIPS ! ÄGG - OCH SILLFRUKOST 1 PORT.

             


                    HEJSAN !


Om DU  börjar frukosten med 1 kokt ägg 

och 1 smörgås  + 1-2 sillbitar ,  kan DU stå 

Dig  bra  bra fram till lunch .

Om Du inte äter ägg på mackan  ,  

ta med Dig ägget  till arbetet ...!

mm...! 

TACK !


TONFISKRÖRA , SNABB - LUNCH , 1 PERSON .

 

                           HEJSAN  !


IBLAND  har jag inte tid att äta lunch ,

men behöver det för att orka vidare ,

då blir det en snabblunch , himla bra 

att ta till och dessutom gott !


SÅ HÄR GÖR DU :

ÖPPNA  en burk tonfisk i vatten och blanda med 

1 dl turkisk yoghurt  eller kräm fraiche,

1 msk curry, 1 dl tärnad gurka,  1/2  tärnat äpple

och 1/4 mild röd lök .

Salta och peppra .

Tonfisk , curry å äpple =  oslagbart !


HOPPAS DET SMAKAR !

GO ' JUL !


CHOKLADBISCOTTI MED APELSIN & NÖTTER , CA 30 ST .

 

     

                 HEJSAN  !


När  jag  bodde  hemma  hos  Farmor  då hade Farmor bakat 

dessa  jättegoda  skorpor  till   JULAFTON  !

Det  fanns   alltid  skorpor  hemma , men inte dessa Julskorpor.

 ****

Detta  är  en  skorpa  för  Dig  som  Älskar  choklad   !

Den  här  har  en  mustig  chokladsmak,  goda nötter  

och  en  touch  av apelsin .


HÄR ÄR RECEPTET  :

75  g  smör/ margarin ,  rumsvarmt 

1 dl strösocker

1 ägg

1 - 2 apelsiner ,  rivet skal 

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl hasselnötter ,  hackade

100 g mörk choklad ,  hackad


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT UGNEN  på 175 grader .

Rör smör och socker krämigt .

2)  TILLSÄTT ÄGGET  och  blanda .

Tillsätt rivet apelsinskal .

3)   BLANDA MJÖL,  bakpulver, vaniljsocker

och kakao i en bunke ,

Blanda ner hackade hasselnötter och hackad 

choklad .

Arbeta in det i smörblandningen .

4)   DELA DEGEN  i 3 delar och rulla varje 

del till en längd , ca 20 cm .

Lägg längderna  på plåt med bakplåtspapper .

Platta till dem något .

5)   GRÄDDA LÄNGDERNA ,  mitt i ugnen

i 20 minuter .

Ta ut dem och låt dem svalna något .

6)   SKÄR LÄNGDERNA,  med en vass kniv 

i diagonala bitar  ca 1 1/2- 2 cm  breda .

VAR FÖRSIKTIG  FÖR DE GÅR LÄTT SÖNDER  !

7)   VÄND  BITARNA  med snittytan uppåt 

på plåten .

Ställ in plåten i ugnen  och stäng av värmen .

Låt skorporna torka i eftervärmen  tills ugnen

blivit kall .


GOD JUL och LYCKA TILL !




onsdag 6 december 2023

VALNÖTSKAKOR , ca 30 ST. TILL LUCIA , JULAFTON å NYÅRSAFTON !

 


                      HEJSAN  !


DESSA  KAKOR  SERVERAS BARA  TILL HÖGTIDERNA .

Annars skulle jag få baka dem 1 gång i veckan fram till JUL .

Så  himla goda ! man kan inte sluta att äta dem !


HÄR  ÄR RECEPTET :

150 g rumsvarmt smör /margarin

1/2 dl Råsocker

 2 dl valnötter

1 1/2 tsk vaniljsocker

1/2 dl potatismjöl

2 1/2  dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR  smör och socker  poröst .

2)  GROVHACKA  några  av  valnötterna 

till  dekoreringen,  mal  eller  mixa  resten

och  blanda  ner  tillsammans  med  vanilj-

socker ,  potatismjöl  och  mjöl .

Arbeta  ihop  till  en  smidig  deg .

3)  RULLA  DEGEN  till  en 3  cm  tjock rulle.

Plasta  in  den  och  lägg  den  i  kylskåpet  i

minst  30  minuter .

4)   SÄTT  UGNEN  på  200  grader .

SKÄR  rullen  i 1 cm  tjocka  skivor  och  lägg

dem  på  en  plåt  med  bakplåtspapper .

Strö  lite  valnötshack  på  varje  kaka och  tryck

till  lätt  med  handen .

5)  GRÄDDA  kakorna  i  ca  15  minuter  tills 

de  är  ljust  gyllenbruna .


LYCKA TILL !

GOD  JUL !