lördag 20 januari 2024

HASSELNÖTSKAKA , 8 - 10 BITAR .

 


                      HEJSAN !


  EN RIKTIG  NÖT - BOMB

är den mjuka  kakan  som  dekorerats 

med  smält  Nutella  och  hasselnötter .


HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg

2 dl strösocker

100 g smör / margarin

1 dl mjölk

150 g hasselnötskärnor 

2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver 


DEKORATION :

1 1/2 dl  hasselnötskräm  t ex Nutella 

1 dl hasselnötskärnor.


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT  UGNEN på 200 grader .

Vispa ägg och socker vitt och pösigt .

2,  SMÄLT SMÖRET och häll i mjölken .

Vispa ner detta i de vispade äggen .

3,  MIXA NÖTTERNA  fint och blanda 

dem med vetemjöl och bakpulver .

Vänd försiktigt ner detta i smeten .

4,   SMÖRJ och BRÖA en sockerkaksform 

och häll i smeten .

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter.

Låt den svalna .

5,   SMÄLT HASSELNÖTSKRÄMEN  

över vattenbad så att den blir rinnigare 

och häll den över den kalla kakan .

TOPPA  med hela hasselnötter eller dela dem .


ALL LYCKA TILL !

torsdag 18 januari 2024

ÄPPLE - OCH OSTFALUKORV , till middag , 4 personer .

 


                   HEJSAN !


Har DU inte buljongtärningar hemma 

går det lika bra att använda fond på

flaska  och  tvärtom .


HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 portioner potatismos

1 äggula 

500 g falukorv 

1 msk smör 

4 äpplen 

125 g lagrad ost

2 msk senap

GARNERING :  Persilja 

och olikfärgade småtomater.


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  GÖR potatismoset och tillsätt 1 äggula .

Smöra en ugnsform .  Sätt ugnen på 225 grader .

2,  DRA skinnet av korven .

Skär korven i skivor , men inte helt igenom .

Lägg korven i formen .

3,  DELA kärna ur och klyfta äpplena .

Skär 2/3 av osten i skivor.  Riv resten av osten .

4,  BRED  senap  på  korvskivorna  och  stick

växelvis ner äpple och ostskivor.

Spritsa eller klicka moset runt korven .

5,  GRATINERA  i nedre delen av ugnen, ca 15 min.

Strö över osten och gratinera i ytterligare 10 minuter.

Garnera med persilja .

Ha gärna olikfärgade småtomater till .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

2 MELLANMÅL ATT VÄLJA PÅ .

 


                  HEJSAN  !

MELLANMÅL 1 .

STEKT BANAN & YOGHURT .

Dela en banan i skivor och stek

i 1 msk smör/ margarin och 

1 msk honung.

Strö på kanel och stek med en stund.

SERVERA  med 2 dl honungsyoghurt (2%) .

*****

MELLANMÅL  2 .

SMOOTHIE  MED  KIWI  &  INGEFÄRA .

MIXA 4 skalade  kiwier  med 2 dl fryst mango

3 dl äppelmust ,  2 msk riven ingefära  och 

1 msk honung .

SERVERA  i höga  glas .


LYCKA TILL !

måndag 15 januari 2024

SPARRISPAJ MED SKINKA , 4 PORT , BEMÄRKELSEDAG , ELLER ! ?

 


                       HEJSAN  !


IMPONERA  med en frasig sparris paj !

EN  annorlunda och snygg paj med härlig

smak  av gorgonzola .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket smördegsplattor ,  400 g 

FYLLNING :
100 g lufttorkad skinka 

100 g sparris 

150 g gorgonzolaost

2 dl matlagningsgrädde

2 ägg

UGN : 200 grader .

SÅ HÄR GÖR DU:

1 ,  TINA  Smördegsplattorna,  lägg i avlång  form .

2 ,   FYLLNING :  Finhacka  skinkan ,  spara 

2 skivor till garnering . 

Bryt av den nedre ,  träiga  delen på sparrisen 

och släng den .

Förväll resten av sparrisstjälkarna i 5 minuter.

Dela dem på mitten .

RÖR  gorgonzola , matlagningsgrädde och ägg .

3 .  STRÖ skinkan i pajskalet  och  häll 

gorgonzolaröran över . LÄGG sparrisen på rad ,

spara 2 knoppar till garnering .

Gratinera mitt i ugnen , ca 35 minuter .

4 ,  GARNERA  med skinkrosor  och sparrisknoppar 

och eventuellt  persilja .


LYCKA TILL !



fredag 12 januari 2024

LAGOM GROVA TEKAKOR , 16 KAKOR .

 

                        HEJSAN  !


ALLA gillar  inte  så  himla  grova  tekakor 

så  därför  tänkte  jag  göra dessa  idag ,  de

är  alldeles  lagom  grova.

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl ljummen mjölk

100 g smält smör/margarin

1/2 dl strösocker 

1 tsk salt

5 dl grahamsmjöl

ca 1 liter matbrödsmjöl av vete 

PENSLING :  uppvispat ägg 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA jästen i en bunke .  RÖR  ut den i den ljumma  mjölken.

TILLSÄTT fettet, sockret, saltet, grahamsmjölet  samt största delen

av  matbrödsmjölet .

ARBETA  degen kraftigt kraftigt i bunken tills den blir blank och smidig.

TÄCK  med fuktad duk och låt degen jäsa  till dubbel storlek ca 30 min .

2 ,  ARBETA degen lätt i bunken och ta upp den på mjölat bakbord .

Dela den i 16 delar .   KLAPPA  ut varje del till en rund kaka ca 12 cm i

diameter .  LÄGG ut dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper .

NAGGA .  TÄCK med fuktad duk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader .

3,   PENSLA  kakorna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8 min .

LÅT  tekakorna kallna på galler under bakduk .


LYCKA TILL !   HOPPAS DU GILLAR DEM ?

torsdag 11 januari 2024

CARL- GUSTAFS RULLTÅRTA . - en enkel sådan !

 


                              HEJSAN !


CARL- GUSTAF ,  är en man på  70 år som gillar att baka RULLTÅRTOR .

Det ska vara antingen Jordgubbssylt eller Äpplemos i fyllningen .

Nu ska jag också prova !  Det här har jag aldrig lyckats med ?


HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 dl vetemjöl

FYLLNING :

Jordgubbssylt eller Äpplemos


SÅ HÄR GÖR DU :

1,   SÄTT ugnen på 200 grader .

2,   VISPA ägg och socker med elvisp i 7 minuter .

3,   BLANDA bakpulver och vetemjöl och sikta

ner det i smeten .

4,   KLÄ EN PLÅT med bakplåtspapper och häll 

över smeten .

Jämna till med en slickepott så att smeten når ända

ut i kanterna .

5,   SKJUT in plåten mitt i ugnen och höj temperaturen 

till 225 grader .

Grädda kakan i ca 7 minuter .

Lägg över en bit ugnsfolie när den fått lite färg .

6,   STRÖ över socker och stjälp upp den på 

ett annat papper.

Pensla på kallt vatten och dra bort papperet som

kakan gräddats på .

7,   BRED på ett tunt lager sylt och rulla ihop från

långsidan med hjälp av bakplåtspappret .

Lägg rulltårtan med skarven nedåt .

LYCKA TILL !



 

onsdag 10 januari 2024

MIN GODA TACOPAJ, 4 - 6 PORTIONER . GO' FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET !

 


                          HEJSAN !


Detta är en jättegod och mättande paj  som passar hela familjen .

Servera den med de vanliga tillbehören som sallad, salsa

guacamole och gräddfil .


HÄR ÄR RECEPTET :


PAJDEG :
125 g smör / margarin

250 g dinkelsikt , ca 4 dl 

1 ägg

1 dl vatten

FYLLNING :
1 gul lök

1 röd paprika 

400 g köttfärs

1/2 påse tacokrydda

2 msk vatten

3 ägg

3 dl mjölk, 3%

3 dl riven ost 


SÅ HÄR GÖR DU :

1, HACKA IHOP  smör och mjöl till en grynig massa,

för hand eller i matberedare .

Tillsätt ägget och vattnet och arbeta snabbt ihop till en

smidig deg .  Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.

2,  KAVLA UT DEGEN till en stor platta .

Klä pajformen , ca 30 cm i diameter, med degen .

Låt den gärna gå ut över kanterna .  Blir det deg över kan

Du göra ett rutmönster över pajen, om Du vill .

Ställ pajformen i kylskåpet i ca 30 minuter .

3,  SÄTT UGNEN på 200 grader .

Nagga pajskalet med en gaffel .

Förgrädda det i, mitten av ugnen i ca 15 minuter .

4,  FYLLNING :
SKALA och skiva löken .  Skiva paprikan i bitar .

Fräs lök och paprika i smör tills de mjuknat och ställ åt sidan .

5,  STEK KÖTTFÄRSEN och tillsätt tacokryddan tillsammans

med lite vatten .

Lägg i lök och paprikablandningen i färsen .

6,  VISPA IHOP  ägg och mjölk.

Blanda ner hälften av osten i köttfärsen .

Lägg färsen i pajskalet och häll över äggblandningen .

Strö över resten av osten .

7,  GRÄDDA PAJEN mitt i ugnen i 30 - 35 minuter.

8,   SKIVA  några tomater och lägg i mitten på pajen

tillsammans med några skivor gul paprika .

Vi har haft den här pajen som fredagsmys !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !