måndag 29 januari 2024

HALLONSTÄNGER , ca 40 ST .

 


                  HEJSAN  !

" DE här kakorna är perfekta att göra när skafferiet 

inte är så välfyllt , då ingredienserna är få .

Variera gärna kakorna genom att byta ut hallonsylten

mot blåbärssylt . "


HÄR ÄR RECEPTET :

3 msk socker

100 g smör/margarin

2 1/2 dl vetemjöl

2 dl hallonsylt eller rårörda hallon .

GLASYR :

2 dl florsocker

2 msk vatten 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  RÖR  socker och smör poröst .

2,  BLANDA i vetemjölet och forma till två längder.

Skåra i mitten där hallonsylten ska ligga .

3,  FYLL skåran med hallonsylten och grädda i 

200 grader i 15 minuter .

4,  BLANDA  florsocker med vatten till en glasyr

och ringla detta över de färdiggräddade längderna.

5,  SKÄR längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar .

Så himla goda !


LYCKA TILL !

söndag 28 januari 2024

CHOKLADCOOKIES 32 ST , TILL KAFFET - EFTERRÄTT !


                   HEJSAN  !

DE HÄR CHOKLADCOOKIES -EN HAR JAG GJORT ,SOM
EFTERRÄTT TILL (föregående recept , - KOKOSGRÄDDIG....

..  LAXGRYTA  MED MANGO )

MEN DU KAN SERVERA DEM NÄR DU VILL)


HÄR ÄR RECEPTET -TILL CHOKLADCOOKIES :

125 g smör/margarin

3 dl strösocker

2 ägg

1 tsk sirap

5 dl vetemjöl

1 1/2 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

strösocker

FYLLNING :

100 g kokosflingor

ca 200 g kondenserad mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :


1,  SÄTT ugnen på 200 grader .

2,  FYLLNING : Blanda kokos och kondenserad mjölk

(den behöver inte kokas)  Låt stå i kylen .

3,  BLANDA rumsvarmt smör/margarin och socker .

Tillsätt ägg och sirap ,  och blanda ordentligt .

Blanda mjöl , kakao, bikarbonat och salt och rör ner i 

smörblandningen .

Arbeta till en smidig , lite kladdig deg .

4,  DELA  degen  i 32 bitar .

Rulla varje bit till en boll .

Gör samma sak med kokossmeten .

Platta ut degbollarna och  lägg  en 

kokoskula i varje .

Vik degen runt kokossmeten och rulla

ihop till en boll .

5,  GARNERING :  RULLA  bollarna i strösocker.

Lägg över på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda i 6 - 10 minuter.

Kakorna är klara när de spruckit upp lite .


LYCKA TILL !

torsdag 25 januari 2024

BANANDESSERT, 4 - 5 PORTIONER .

 


           HEJSAN  !


DEN HÄR DESSERTEN  TYCKTE JAG VAR  GOD,

- MEN,  DET VAR NOG BARA JAG !  

OCH BARNEN  SÅKLART !

VAD TYCKER DU ??


HÄR ÄR RECEPTET :

6 - 8 knappt mogna bananer

1 msk pressad  citronsaft

125 g smör eller margarin

1 1/4  dl strösocker

3 äggulor

75 g sötmandel

3 äggvitor


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT ugnen på 200 grader .

2,  RÖR  fett och socker vitt och poröst .

Blanda ner en äggula i taget .

3,  SKÅLLA eventuellt mandlarna och 

hacka dem .  RÖR ner dem i smeten .

4,  SKALA  bananerna och dela dem på

längden i två halvor .

Lägg dem i en smord  ugnssäker form 

och och droppa över citronsaften .

5,  VISPA äggvitorna till  hårt skum .

Rör först ner hälften i smeten och vänd

 därefter försiktigt ner resten .

6,  FÖRDELA  smeten  över bananerna .

7,  GRÄDDA  på galler mitt i ugnen tills

rätten fått fin färg ,  ca 20 minuter .

8,  SERVERA  Banandesserten ljummen 

med vispad grädde eller vaniljglass .


HOPPAS ATT NI GILLAR DET !

LYCKA TILL !



tisdag 23 januari 2024

FARMORS , JÄTTEGODA KATRINPLOMMONKAKA 6 - 8 pers . - efterrätt .

 


                     HEJSAN  !


Den här katrinplommonkakan hade vi som efterrätt ,  mm...himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g kärnfria  katrinplommon 

25 -30 g sötmandel

4 msk strösocker

3 dl vispgrädde

1/2 vaniljstång

75 g smör / margarin

4 äggvitor


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 175 grader .

2,  LÄGG katrinplommon i en smord  ugnssäker form .

3,  SKÅLLA  mandeln .  Hacka den grovt.  

Strö den över katrinplommonen .

4,  VISPA  äggulor och socker poröst .

5,   KOKA upp grädden med vaniljstången snittad 

på längden .

6,  TAG upp vaniljstången  och häll den kokande 

grädden över äggulorna under kraftig vispning .

Tillsätt fettet .  Rör om tills det är smält .

Låt  krämen svalna ..

7,  VISPA  äggvitorna  till hårt skum .

Rör först ner hälften i äggsmeten  och vänd därefter

försiktigt ner resten .

8,  HÄLL smeten över katrinplommonen .

9,  GRÄDDA på galler  i nedre delen av ugnen ca 30 min.

10,  SERVERA KAKAN VARM ELLER  LJUMMEN 

MED VISPAD GRÄDDE .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !


SÖNDAGS - FAT , 4 PERS .

 


                     HEJSAN  !

Den här rätten gillar vi alla  här .

Varsågoda Ni också !

Tillagningstid  ca 40 min.


HÄR ÄR RECEPTET :
ca  400 g  fläskfil'e  eller ytterfile'

smör eller margarin

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 hackad gul lök

175 - 200 g färska eller 

djupfrysta champinjoner

1 tsk paprikapulver

1/2 msk pressad citronsaft

1 dl buljong

2 dl vispgrädde

4 tomater

2 -3 dl riven ost ,  t ex Svecia


SÅ HÄR GÖR DU :

1, SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

2,  PUTSA filen .  Skär den i 1 1/2 cm

tjocka skivor .

3,  BRYN skivorna ca 2 minuter på varje 

sida i lite fett .

Salta och peppra .

4, LÄGG skivorna i en smord ugnssäker

form .

 5,  ANSA och skölj de färska champinjonerna.

Dela dem eventuellt .

6,  BRYN  champinjonerna i lite fett i en 

stekpanna och låt löken bryna med mot slutet.

Tag pannan från värmen och strö över paprika-

pulver.

Rör om och tillsätt citronsaft, buljong, och

vispgrädde.  Låt allt koka ett par min.

Smaksätt .

7,  HÄLL såsen över köttet .

8,  SKÄR tomaterna i klyftor och lägg i 

formen .   Strö över osten .

9,  GRATINERA på galler mitt i ugnen 

tills osten fått fin färg , ca 10 minuter.

10,  SERVERA med pasta och sallad .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !





MINA MANDELKAKOR , mm...! 20 ST.

 


                      HEJSAN !


DET  här receptet på sega mandelkakor blev resultatet av 

ett litet misslyckande .

Egentligen skulle det bli bottnar till biskvier, men de flöt 

ut så förskräckligt så de gick inte att använda .

De blev jättegoda,  trots allt, sega i mitten men knapriga

runt om i kanterna .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mandelmassa

1 dl strösocker

1 äggvita 

2 msk vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :

1,  RIV mandelmassan och blanda med 

övriga ingredienser .

2,  KLICKA  ut på  en  plåt  och  grädda 

i 175  grader ,  i  ca  15 minuter .


LYCKA TILL !

ÄNTLIGEN FREDAG ! KOKOSGRÄDDIG LAXGRYTA MED MANGO , 4 PORT .

 


                   HEJSAN  !

KOKOS  är middagens  gemensamma nämnare .

I grytan är det kokosmjölk som gör den krämigt god .

Chokladkakorna , som serveras till kaffet är fyllda

med en ljuvligt god kokoskräm .

Vilken härlig fredag !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 knippe salladslök

1 tsk olja

1 burk passerade tomater 400 g

1 burk kokosgrädde 400 ml

2 dl vatten

2 msk fiskfond 

salt , peppar, strösocker

150 g pakchoi  eller babyspenat

500 g laxfile' utan skinn

150 g sojabönor

eller sockerärter

2 dl tärnad mango,

fryst 

GARNERING :
rostade cashewnötter

1 salladslök , se punkt 1

TILLBEHÖR :

basmatiris 


SÅ HÄR GÖR DU :
1, ANSA  och skiva salladslöken .

Lägg undan en liten näve av den 

gröna delen till garnering .

2, FRÄS  salladslöken i en gryta

med olja .  Tillsätt tomater,  kokos-

grädde, vatten och fond .

Koka upp och låt sjuda några minuter.

Smaka av med salt, peppar och socker .

3,  ANSA  och strimla pak  choi grovt.

Skär laxen i kuber .

4,  VÄND ner pak choi och lax och låt 

sjuda, 4 minuter .  Vänd ner sojabönor

och mango och låt allt bli varmt .

5,  ROSTA  cashewnötterna i en torr 

stekpanna .

6,  VID SERVERING :
TOPPA grytan med cashewnötter .

Strö över den strimlade salladslöken, se punkt 1.

SERVERA med Basmatiris  och små tomater .

CHOKLADCOOKIES******    

SMAKLIG MÅLTID !