tisdag 30 januari 2024
MINA JÄTTEGODA HALLONGROTTOR , 30 ST .
HEJSAN !
" ATT GÖRA HALLONGROTTOR OCH BJUDA PÅ
ÄR ALLTID ETT SÄKERT KORT !
JAG BRUKAR VARIERA MINA GENOM ATT ANVÄNDA
RÅRÖRDA HALLON . MEN DU KAN LIKA GÄRNA HA
HALLONSYLT ."
HÄR ÄR RECEPTET :
Smör eller Margarin
1 1/2 dl Socker
1 1/2 tsk Bakpulver
4 1/2 dl Vetemjöl
1 dl Vaniljsås - pulver
200 g Hallon
1 msk Socker
ca 100 g Choklad
SÅ HÄR GÖR DU :
1, ARBETA ihop smör , socker, bakpulver och mjöl .
Rör sist i vaniljsås-pulvret . Rör ihop hallon och socker .
2, GÖR runda bollar av kakdegen och lägg i formar ,
de jäser ganska mycket så gör inte alltför stora .
3, GÖR en fördjupning i varje boll med hjälp av
pekfingret .
Fyll hålrummet med de rårörda hallonen, det får gärna
rinna över lite, det skall synas att de är hemgjorda !
4, GRÄDDA i ca 15 minuter i 175 graders värme .
Medan grottorna gräddas, hacka chokladen och strö
den sedan över hälften av de varma, nygräddade hallongrottorna.
LYCKA TILL !
HAVREKAKOR CA 25 ST.
HEJSAN !
FÖR ATT GÖRA DE HÄR HAVREKAKORNA EXTRA LYXIGA ,
RINGLA LITE SMÄLT APELSIN - CHOKLAD OVANPÅ DEM .
mm...!
ANNARS KAN DU BJUDA DEM SOM DE ÄR !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g choklad- apelsin smak
SÅ HÄR GÖR DU :
1, RÖR i smör och socker poröst .
2, BLANDA i havregryn, mjöl och bakpulver .
3, FINHACKA chokladen och rör i den .
4, FORMA degen till bollar och lägg på
en plåt med bakplåtspapper .
5, GRÄDDA i 175 grader i 20 minuter .
Ruskigt goda även utan choklad på .
måndag 29 januari 2024
HALLONSTÄNGER , ca 40 ST .
HEJSAN !
" DE här kakorna är perfekta att göra när skafferiet
inte är så välfyllt , då ingredienserna är få .
Variera gärna kakorna genom att byta ut hallonsylten
mot blåbärssylt . "
HÄR ÄR RECEPTET :
3 msk socker
100 g smör/margarin
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl hallonsylt eller rårörda hallon .
GLASYR :
2 dl florsocker
2 msk vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
1, RÖR socker och smör poröst .
2, BLANDA i vetemjölet och forma till två längder.
Skåra i mitten där hallonsylten ska ligga .
3, FYLL skåran med hallonsylten och grädda i
200 grader i 15 minuter .
4, BLANDA florsocker med vatten till en glasyr
och ringla detta över de färdiggräddade längderna.
5, SKÄR längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar .
Så himla goda !
LYCKA TILL !
söndag 28 januari 2024
CHOKLADCOOKIES 32 ST , TILL KAFFET - EFTERRÄTT !
HEJSAN !
DE HÄR CHOKLADCOOKIES -EN HAR JAG GJORT ,SOM
EFTERRÄTT TILL (föregående recept , - KOKOSGRÄDDIG....
.. LAXGRYTA MED MANGO )
MEN DU KAN SERVERA DEM NÄR DU VILL)
HÄR ÄR RECEPTET -TILL CHOKLADCOOKIES :
125 g smör/margarin
3 dl strösocker
2 ägg
1 tsk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
strösocker
FYLLNING :
100 g kokosflingor
ca 200 g kondenserad mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT ugnen på 200 grader .
2, FYLLNING : Blanda kokos och kondenserad mjölk
(den behöver inte kokas) Låt stå i kylen .
3, BLANDA rumsvarmt smör/margarin och socker .
Tillsätt ägg och sirap , och blanda ordentligt .
Blanda mjöl , kakao, bikarbonat och salt och rör ner i
smörblandningen .
Arbeta till en smidig , lite kladdig deg .
4, DELA degen i 32 bitar .
Rulla varje bit till en boll .
Gör samma sak med kokossmeten .
Platta ut degbollarna och lägg en
kokoskula i varje .
Vik degen runt kokossmeten och rulla
ihop till en boll .
5, GARNERING : RULLA bollarna i strösocker.
Lägg över på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda i 6 - 10 minuter.
Kakorna är klara när de spruckit upp lite .
LYCKA TILL !
torsdag 25 januari 2024
BANANDESSERT, 4 - 5 PORTIONER .
HEJSAN !
DEN HÄR DESSERTEN TYCKTE JAG VAR GOD,
- MEN, DET VAR NOG BARA JAG !
OCH BARNEN SÅKLART !
VAD TYCKER DU ??
HÄR ÄR RECEPTET :
6 - 8 knappt mogna bananer
1 msk pressad citronsaft
125 g smör eller margarin
1 1/4 dl strösocker
3 äggulor
75 g sötmandel
3 äggvitor
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT ugnen på 200 grader .
2, RÖR fett och socker vitt och poröst .
Blanda ner en äggula i taget .
3, SKÅLLA eventuellt mandlarna och
hacka dem . RÖR ner dem i smeten .
4, SKALA bananerna och dela dem på
längden i två halvor .
Lägg dem i en smord ugnssäker form
och och droppa över citronsaften .
5, VISPA äggvitorna till hårt skum .
Rör först ner hälften i smeten och vänd
därefter försiktigt ner resten .
6, FÖRDELA smeten över bananerna .
7, GRÄDDA på galler mitt i ugnen tills
rätten fått fin färg , ca 20 minuter .
8, SERVERA Banandesserten ljummen
med vispad grädde eller vaniljglass .
HOPPAS ATT NI GILLAR DET !
LYCKA TILL !
tisdag 23 januari 2024
FARMORS , JÄTTEGODA KATRINPLOMMONKAKA 6 - 8 pers . - efterrätt .
HEJSAN !
Den här katrinplommonkakan hade vi som efterrätt , mm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g kärnfria katrinplommon
25 -30 g sötmandel
4 msk strösocker
3 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
75 g smör / margarin
4 äggvitor
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT ugnen på 175 grader .
2, LÄGG katrinplommon i en smord ugnssäker form .
3, SKÅLLA mandeln . Hacka den grovt.
Strö den över katrinplommonen .
4, VISPA äggulor och socker poröst .
5, KOKA upp grädden med vaniljstången snittad
på längden .
6, TAG upp vaniljstången och häll den kokande
grädden över äggulorna under kraftig vispning .
Tillsätt fettet . Rör om tills det är smält .
Låt krämen svalna ..
7, VISPA äggvitorna till hårt skum .
Rör först ner hälften i äggsmeten och vänd därefter
försiktigt ner resten .
8, HÄLL smeten över katrinplommonen .
9, GRÄDDA på galler i nedre delen av ugnen ca 30 min.
10, SERVERA KAKAN VARM ELLER LJUMMEN
MED VISPAD GRÄDDE .
HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !