lördag 10 februari 2024

EFTERRÄTT - HAVRESMULPAJ MED BÄR . 4 PORT .

 


                         HEJSAN  !


Den här pajen går fort och lätt att göra ,  mm...!

himla go ! 


HÄR ÄR RECEPTET :
ca 300 g frysta bär , gärna olika sorter 

om DU har i frysen .

hallon, röda vinbär,  björnbär eller blåbär 

vilket som , är lika gott  !

50 g smör

1 /2 dl strösocker

1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl havregryn

Tillbehör:

Vispad grädde eller vaniljglass .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 225 grader .

Häll de frysta bären i en liten ugnsform .

2,  SMÄLT smöret.  Ta från värmen och blanda med 

vetemjöl ,  socker och havregryn .

Fördela smulet över bären .

3,  GRÄDDA långt ner i ugnen 15 - 20 minuter

tills täcket fått fin färg .

*SERVERA med vaniljglass eller vispad grädde .*

ISTÄLLET för bär är det gott med äpplen .

Det är också lätt att dubbla satsen .

HOPPAS DET SMAKAR !  LYCKA TILL !

RÅRIVEN ÄPPELKRÄM - EFTERRÄTT 4 PORT .

 


                      HEJSAN  !


NU VAR DET LÄNGESEN VI ÅT EFTERRÄTT !

MEN SÄRSKILT EFTER FISK,  KAN DET VARA

GOTT !

DÅ GÖR JAG GÄRNA DEN HÄR KRÄMEN !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 äpplen 

5 dl vatten 

1/2 dl strösocker 

1 msk potatismjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BLANDA vatten, socker och potatismjöl i en kastrull .

KOKA upp under omrörning.   TA från värmen och låt svalna .

2,  RIV äpplena grovt och blanda dem direkt i redningen .

HÄLL  upp krämen och strö över lite kanel och strösocker på 

ytan och servera med mjölk .- allt efter smak !

SERVERA med vispad grädde .


HOPPAS DET SMAKAR -LYCKA TILL !




fredag 9 februari 2024

WALLENBERGARE PÅ KYCKLING 4 PORT.

 


                        HEJSAN  !


Ganska nytt är att vi kan köpa kycklingfärs  i matbutiken . 

Kolla noga att de är genomstekta

350 g kycklingfärs 

3/4 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 1/4 dl mellangrädde

2 äggulor

smör /margarin till stekning

TILLBEHÖR .

potatismos, gröna ärter , lingonsylt


**Om det är små barn i familjen , mixa gärna ärterna 

med stavmixer till mos , blanda med en skvätt , av vattnet 

som DU kokt ärterna i . * *     ** Så kan DU göra med alla grönsaker**


SÅ HÄR GÖR DU :

1, BÖRJA med att se till att alla ingredienser 

är riktigt kalla .

2,  BLANDA färs , salt å peppar .

Tillsätt grädden lite i taget .

Arbeta in äggulorna en i taget .

3,  FORMA  till 8 små eller 4 stora  biffar med

vattensköljda händer och lägg dem på vattensköljd bräda .

4,  STEK dem i smör på medelvärme  ca  5 - 6 minuter på

 varje sida .

KONTROLLERA att de är genomstekta .

SERVERA med potatismos , gröna ärter och lingonsylt .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

GOTT POTATISMOS , 4 PORT

 


                     HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 kilo mjölig potatis

1 msk smör

3 dl mjölk

1 1/4 tsk salt

1 kryddmått nymald peppar

SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SKALA och koka potatisen - skivad .

Häll av vattnet och låt den ånga av 

2,  STÖT  sönder potatisen och tillsätt 

smör och mjölk.

Rör eller vispa en kort stund.

3,  SMAKA av med salt och peppar .

Låt moset bli varmt på eftervärmen .

Servera med gröna ärter och lingonsylt

Ha gärna rester eller köttbullar till !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

torsdag 8 februari 2024

MIN GODA LINSGRYTA MED KIKÄRTER , 4 - 6 port .

 


                          HEJSAN  !

mm... !

HÄR ÄR RECEPTET :


1 gul lök

1 msk olja

1 msk garam masala

1 msk finriven ingefära

1 tetra krossade tomater

med chili, 400 g

1 burk kokosmjölk,  400 ml

1 tetra gröna linser, ca 400 g

1 tetra kikärter,  400 g 

1 tsk salt

+  basmatiris


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  FINHACKA  löken och fräs den mjuk i oljan .

Tillsätt  garam  masala och ingefära och låt det 

fräsa fräsa med 1 minut .

2,  HÄLL i tomater och kokosmjölk.

Koka kraftigt utan lock 5 minuter.

3,  SKÖLJ av linser och kikärter i ett durkslag

och tillsätt dem  och koka ytterligare i 5 minuter .

SMAKA  av med salt och servera med ris .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !





med 1 minut .


tisdag 6 februari 2024

FÄRS - SOPPA MED BROCCOLI, 4 PERSONER ,

 


                           HEJSAN  !


DETTA är en soppa som passar både till lunch och middag 

SERVERA den gärna med fullkornsbröd .

DEN ena burken krossade tomater kan bytas mot 

cherrytomater på burk .

DE finns att köpa i samma hylla .


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g  köttfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2 hönsbuljongtärningar

2 msk tomatpure'

2 burkar krossade tomater

6 - 7 dl vatten

1 lagerblad

1 burk kikärter eller bönor

2 dl frysta broccolibuketter

salt å peppar

kryddgrönt till garnering


SÅ HÄR GÖR DU :

1, SKALA och finhacka löken och vitlöken .

Fräs det i oljan ca 3 minuter .

Lägg i köttfärsen och stek under omrörning

tills den är jämnt grynig .

Smula ner buljongtärningar , tillsätt tomat-

pure ' och fräs under omrörning  ca 1 minut.

2,   BLANDA i tomater , vatten och lagerblad.

Koka upp under omrörning och sjud under lock 

ca 20 minuter .

3,  BLANDA  i kikärter med spad och broccolibuketter.

Koka upp och sjud ca 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar .

GARNERA med kryddgrönt .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

lördag 3 februari 2024

FILE ' MED GRÖN SÅS , 4 PORT.



                        HEJSAN ! 

Detta är en trevlig kycklingrätt,  med sås 

som har fått färg och smak av spenat, 

sparris och persilja .

mm...! himla go!


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kycklingfile

salt å peppar

1 msk smör eller margarin

SÅS  :

2 dl hönsbuljong

100 g bladspenat

200 g  grön sparris

1 dl bladpersilja

2 dl kräm fraiche 5 %

DEKORATION :
sparrisknoppar 

rädisor

SERVERING :
Kokt potatis


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  KRYDDA  kycklingfilerna med salt och peppar .

Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn fileerna .

Stek sakta tills de är genomstekta ,  ca  15 minuter .

2,  KOKA  upp buljong .

Grovhacka  spenaten  och rör ner den i buljongen.

Skär sparrisstjälkarna i 1 cm  långa bitar  och

lägg  ner i buljongen .  Spara  knopparna .

Låt sjuda under lock ca 10 minuter .

3,  MIXA  buljongen med spenat, sparris och

persilja i en matberedare,  eller mixer .

Häll tillbaka såsen i grytan och tillsätt kräm fraiche.

Låt såsen bli genomvarm .

4,  SKÄR  file'erna  i skivor .

Lägg upp på fat  och dekorera med sparrisknoppar

och rädisor .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !