söndag 18 februari 2024

PASTAGRATÄNG MED FLÄSKFILE', 4 PERSONER MIDDAG .

 


                    HEJSAN  !


Det här är bara såå ..gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 bit FLÄSKFILE'  600 g

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

2 + 2 msk smör/margarin

400 g valfri pasta t ex penne 

eller spiraler

250 g cocktailtomater

gärna i blandade färger

1 röd paprika

1 liten zucchini

1/2 purjolök

3 dl kräm fraiche

med smak av 

grillade grönsaker

TOPPING :
1 dl riven lagrad ost 

GARNERING :
1 kvist cocktailtomater 

kryddgrönt 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 225 grader .

Putsa köttet , salta och peppra .

Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna 

och bryn köttet runt om .

2,  SÄNK  värmen och låt köttet steka

vidare i 8 minuter .  Ta upp köttet .

Skär i skivor när det svalnat lite .

3,  KOKA  pastan enligt paketets anvisningar.

Häll av vattnet och låt rinna av .

Häll olja i pastan .

4,  HALVERA tomaterna .  Kärna ur och dela 

paprikan i tärningar .  Dela  zucchinin .

Ansa och strimla purjolöken .

5,  HETTA  upp 2 msk smör i en stekpanna

och fräs grönsakerna blanka och smidiga utan

att de får färg .

Blanda pasta, grönsaker och kräm fraiche .

Fördela blandningen i en smord ugnsform .

6,  LÄGG på den skivade fläskfilen'  och strö 

över riven ost .

Lägg på tomatkvisten och gratinera  strax under

ugnens mitt , 15 - 17 minuter eller tills gratängen 

fått fin färg .

GARNERA med cocktailtomater och kryddgrönt .

LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !

*****

OM  DU GÄSTER PÅ FESTEN ?

ÄR DET LÄTT ATT GÖRA TILL FLER -

DET ÄR BARA ATT DUBBLA RÅVARORNA .





fredag 16 februari 2024

mm...! SÅ HIMLA GOD ! CHOKLAD - BUDAPEST-STUBBE MED JORDGUBBAR . 8 - 10 bitar .

 


                    HEJSAN ! 


HASSELNÖTSMJÖL går att  köpa färdigt ,

men DU kan också mala nötterna i mandelkvarn .


HÄR  ÄR  RECEPTET :

6 äggvitor

3 dl strösocker

100 g hasselnötsmjöl

1 dl vetemjöl

1 msk kakao

ca 50 g mandelspån

FYLLNING :
ca 3 dl vispgrädde

150 - 200 g jordgubbar

GARNERING :

1 1/2 dl vispgrädde

ca 100 g jordgubbar

florsocker

UGN : 175 GRADER.


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  VISPA äggvitorna till ett fast skum.

Tillsätt sockret lite efter hand under vispning,

fortsätt vispa tills smeten blir glansig och fast.

2,  BLANDA hasselnötsmjöl , vetemjöl och 

siktad kakao .

Vänd försiktigt ner det i äggvitesmeten .

Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt.

Strö över mandelspån .

3,  GRÄDDA i mitten av ugnen ca 20 minuter .

Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper .

Låt svalna under långpannan .

Dra loss pappret som tårtan gräddats på .

4,  FYLLNING :
VISPA grädden och bred på den .

Strö på skivade eller hackade jordgubbar .

RULLA samman från långsidan med hjälp

från papperet.

5,  GARNERING :
VISPA grädden och spritsa på den på längden .

Garnera med delade jordgubbar .

Pudra över lite florsocker .


ALL LYCKA TILL !


torsdag 15 februari 2024

NÅGOT SNABBT OCH GOTT TILL KAFFET ; 8 - 10 BITAR :

 

                   HEJSAN !


IBLAND VILL MAN BARA HA NÅGOT TILL KAFFET 
SOM GÅR LÄTT OCH SNABBT ATT GÖRA !


IDAG BLIR DET  HAST - KAKA MED BÄR !


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /margarin

3 dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 1/2 tsk bakpulver

2 ägg

3/4 dl mjölk

FYLLNING :
2 - 3 dl blandade bär

UGN :200 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMÄLT smöret . Ta kastrullen av värmen . 

Rör i resten av ingredienserna  förutom bären .

2,  BRED ut smeten i en smord och bröad form ,

ca 24 cm i diameter  helst med löstagbar botten .

Strö på bären .

3 ,   GRÄDDA i nedre delen av ugnen  30 -35 min.


VARSÅGODA , nu är kakan klar !

LYCKA TILL !


MINA GODA SOLROSRUTOR , MED FIN SMAK AV FÄNKÅL .mm...! 20 ST.

 


                HEJSAN  !

DE HÄR ÄR GODA KAN NI TRO !

ALLDELES LAGOM SMAK AV 

LITE FÄNKÅLSFRÖ - MUMS !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl standard mjölk

50 g rumsvarmt smör/margarin

3 msk flytande honung

2 tsk salt

1/2 dl solrosfrön

1/ 2 dl vetegroddar 

2 tsk stötta fänkålsfrön

4 dl grahamsmjöl

8 dl vetemjöl

GARNERING :
solrosfrön


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SMULA  jästen i en bunke .

Värm mjölken till 37 grader , häll

över jästen och lös upp den .

2,  KLICKA ner smöret.

Tillsätt honung , salt, solrosfrön,

vetegroddar, fänkålsfrön, grahamsmjöl

och  det mesta av vetemjölet .

Arbeta samman degen väl och låt jäsa 

övertäckt ca 40 minuter .

3,  STJÄLP upp degen i en bakpappersklädd 

långpanna , ca  30 x 40 cm ,  och platta till .

Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter .

4,  SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .

5,  MARKERA rutor i degen med en kniv

och pensla degplattan med vatten .

Strö över solrosfrön .

6,  GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter.

ta ut och skär i rutor .


VARSÅGODA och LYCKA TILL !

onsdag 14 februari 2024

BLOMKÅLSGRATÄNG MED TOMAT OCH BACON . 4 PORT LUNCH / MIDDAG,

 


                         HEJSAN  !


Knaprigt  bacon  och söta  tomater passar 

perfekt ihop med med den ugnsbakade 

blomkålen .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 blomkålshuvud , ca 800 g

1 paket bacon , 140 g

2 dl naturell turkisk yoghurt

300 g naturell färskost

1/2 - 1 dl blandad  grönsaksbuljong av koncentrat

eller tärning 

1 dl vällagrad ost

1/2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

250 g små kvisttomater 

1/2 dl ströbröd

1/2 dl hackad persilja

TILLBEHÖR :

BRÖD .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SKÖLJ blomkålen och dela i  fyra bitar .

Lägg i en kastrull med saltat vatten ,

ge ett uppkok och låt sjuda 2 minuter .

HÄLL av vattnet och lägg blomkålen 

i en ugnsfast form .

2,   SÄTT ugnen på 200 grader .

3,  SKÄR BACONET i mindre bitar och knaperstek 

antingen i stekpanna eller i ugnen .

Det senare :  Utspritt  på bakplåtspapper i ca 10 min.

på 225 grader .

4,  MIXA  ihop yoghurt,  färskost  och buljong 

med mixerstav .

Tillsätt riven ost , salt och peppar .

5,   HÄLL ostkrämen över blomkålen .

Fördela tomaterna i formen .  Toppa med ströbröd .

6,  TILLAGA  mitt i ugnen ca 40 minuter .

Håll uppsikt !  Ska bli fint gyllene  .

7,  MOT slutet  när ostkrämen fått färg och blomkålen

är genomgräddad,  lägg på det stekta baconet de sista

minuterna så det blir varmt .

8,  VID SERVERING ,  strö över persilja .

Servera gratängen med lite gott bröd .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


söndag 11 februari 2024

MIN GODA RÖDLÖKSOMELETT,, 1 portion . LUNCH/ MIDDAG .

 


                         HEJSAN  !


Det här händer inte för ofta att jag gör 

den här omeletten  ,  - med rödlök ,

men den var lika god som någon annan  .

Så varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET ;

1/2 rödlök

6 champinjoner

1/4 vitlök

1 tsk smör /margarin

2 ägg

salt 

svartpeppar 

1 msk hackad persilja 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SKALA och skiva rödlöken tunt .

Skiva  champinjoner och finhacka vitlöken .

2,  HETTA upp en stekpanna med lite smör 

och bryn lök, champinjoner och vitlök 

någon minut .

Vispa ihop ägg med salt och peppar .

3,  HÄLL smeten i stekpannan och låt steka tills 

omeletten är fast .

Toppa med persiljeblad .

mm...!  Himla gott !

SMAKLIG MÅLTID !


lördag 10 februari 2024

EFTERRÄTT - HAVRESMULPAJ MED BÄR . 4 PORT .

 


                         HEJSAN  !


Den här pajen går fort och lätt att göra ,  mm...!

himla go ! 


HÄR ÄR RECEPTET :
ca 300 g frysta bär , gärna olika sorter 

om DU har i frysen .

hallon, röda vinbär,  björnbär eller blåbär 

vilket som , är lika gott  !

50 g smör

1 /2 dl strösocker

1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl havregryn

Tillbehör:

Vispad grädde eller vaniljglass .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 225 grader .

Häll de frysta bären i en liten ugnsform .

2,  SMÄLT smöret.  Ta från värmen och blanda med 

vetemjöl ,  socker och havregryn .

Fördela smulet över bären .

3,  GRÄDDA långt ner i ugnen 15 - 20 minuter

tills täcket fått fin färg .

*SERVERA med vaniljglass eller vispad grädde .*

ISTÄLLET för bär är det gott med äpplen .

Det är också lätt att dubbla satsen .

HOPPAS DET SMAKAR !  LYCKA TILL !