söndag 10 mars 2024

SJÖMANSBIFF , 4 - 5 PORTIONER .

 

                      HEJSAN !


SJÖMANSBIFF  är gjord efter "det enkla och det godaste " .

Man varvar nötkött, lök, och potatis i en gryta och låter det

koka i öl och buljong .

Den enkla tillagningen gjorde den populär som rätt även till sjöss . 

 Min morfar var skeppare på egen skuta .



HÄR ÄR RECEPTET :

500 g lövbiff

1 kg potatis

4 gula lökar

1 tsk timjan 

1 flaska mörkt öl (dagens 33 cl)

2 dl vatten

1 1/2 msk koncentrerad oxfond

1 lagerblad

1 dl hackad persilja

smör

salt , vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SKALA  potatisen och skär i 1/2 cm tjocka skivor .

Skala och skär löken i tunna skivor .  Bryn löken i 

1 msk smör .  Ta upp löken .

Bryn sedan köttet på båda sidorna i 1 msk smör .

2,  VARVA  potatis, lök och kött i en gryta .

Krydda mellan varven med 1 tsk salt, 3 kryddmått

peppar och timjan .

3,  HÄLL på öl och vatten blandat med fond .

Tillsätt lagerblad .

4, LÅT SMÅKOKA under lock ca 45 minuter

eller tills köttet känns mört.

SERVERA  direkt ur grytan och garnera med hackad persilja .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL ! 





fredag 8 mars 2024

MINA GODA RÅGRUTOR MED FLINGOR OCH FRÖN , ca 18 st .

 

              HEJSAN !


Att baka bröd i långpanna är smidigt och gott .

Den här gillar vi . Vad säger DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl kallt vatten 

50 g rumsvarmt smör/margarin

2 dl rågflingor

2 msk hela linfrön

2 tsk salt 

2 msk mörk sirap

2 tsk anis

ca 10 -11 dl rågsikt

GARNERING :
rågflingor och flingsalt


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt vattnet och rör ut jästen .

2,  TILLSÄTT övriga ingredienser och arbeta degen 

kraftigt i maskin i ca 5 minuter eller dubbla tiden för 

hand .

3,  LÅT degen jäsa under bakduk i 2 timmar .

4,  FÖRDELA degen i en långpanna, ca 26 x 38 cm ,

med bakplåtspapper .

Strö över rågflingor och flingsalt .

5,  SKÄR degen i rutor och nagga dem med en gaffel .

6,  LÅT brödet jäsa under bakduk i ca 45 minuter .

Sätt ugnen på 225 grader .

7,  GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 20 -25 minuter .

Låt det svalna på galler under en bakduk .


HOPPAS NI GILLAR DET ? 

LYCKA TILL !


                   

MINA SAFTIGA , PERSIKORUTOR i LÅNGPANNA . 35 - 40 BITAR .

 


                         HEJSAN  !

KONSERVERADE PERSIKOR GÖR RUTORNA RIKTIGT SAFTIGA  !

NÄR BARNEN BODDE HEMMA DÅ FICK JAG HITTA PÅ 

INTE SERVERA  SAMMA KAKA SOM SIST  ?

DEN HÄR GICK RIKTIGT BRA ,  

DEN KAN DU GÖRA IGEN ,  MAMMA !


SÅ VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

ca 500  g konserverade  persikor

4  ägg

3 dl strösocker

100 g smält smör/margarin

1 dl mjölk

1 dl  sockerlag från persikoburken 

2 1/2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

5 1/2 dl vetemjöl  (BERTE QVARN )


GARNERING :

Florsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT  UGNEN PÅ 200 GRADER .

Skär persikorna i små bitar och låt dem rinna av 

i ett durkslag .

Kom ihåg att spara 1 dl av sockerlagen .

2,  VISPA  ägg och socker pösigt i en bunke .

Tillsätt smör , mjölk och sockerlag .

3,  BLANDA  ihop bakpulver, vaniljsocker 

samt mjöl och tillsätt det i smeten .

Rör ihop allt till en slät smet .

4,  HÄLL  smeten i en långpanna ca 30 x 36 cm ,

klädd med bakplåtspapper .

Fördela persikobitarna jämnt över smeten .

5,  GRÄDDA kakan mitt i ugnen i 22- 24 min .

Låt kakan  svalna i formen .

Pudra över florsocker och skär kakan i rutor .


LYCKA TILL , TREVLIG KAFFESTUND !


tisdag 5 mars 2024

MIN GODA , GRÖNSAKSPASTA & TOMATSÅS , 2 PORT . LUNCH / MIDDAG/ MATLÅDA .

 


                           HEJSAN  !


PASTARÄTTER KAN VI VÄL ALDRIG 

FÅ FÖR MYCKET AV ?

Detta är en färgglad , fin lunch / middag,

/matlåda,

som brukar tilltala de flesta .


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g pasta ,  t ex tagliatelle

3 morötter

200 g squash 

200 g purjolök

200 g krossade tomater

2 tsk olivolja

1 vitlöksklyfta 

2 msk chilisås

salt , peppar

200 g keso

1/2 dl finhackad basilika,

persilja , gräslök .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen .

Skala morötterna .  Skölj squash och purjolök.

Hyvla morot och squash tunt med potatisskalare 

eller på rivjärn .

Skär purjon i långa strimlor.

Lägg grönsakerna i pastagrytan när 3 minuter av 

koktiden återstår .

2,  HETTA upp tomaterna  med oljan i en kastrull .

Pressa i vitlök och smaksätt med chilisås , salt å 

peppar .

Låt såsen koka på svag värme några minuter .

3,  SMAKSÄTT keson med kryddgrönt, salt å peppar .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



TIPS ! PIGGELIN - DRINK 6 små glas .

 


TIPS  !


PIGGELIN - DRINK ,

200 g hallon

2 dl apelsinjuice

4 dl lättyoghurt

1 msk honung

2 msk solrosfrö

citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  MIXA  hallon ,  juice och yoghurt .

2,  Smaka av med honung .

3,  Häll upp i glas .

4,  Strö över solrosfrön och 

garnera med citronmeliss .

/ TACK !


måndag 4 mars 2024

VECKANS ÄPPELKAKA .

 


                           HEJSAN !

DET är både prisvärt och lyxigt att avsluta en 

god middag , med hembakad äppelkaka .

Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g kylskåpskallt smör / margarin

1 1/2  dl strösocker

1 ägg

150 g vetemjöl

(smör och ströbröd till formen )

FYLLNING :

3 stora syrliga äpplen

2 msk strösocker


HÄR ÄR RECEPTET :

1,  SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

Mixa smöret skuret i små bitar och sockret i 

matberedare  monterad med en kniv .

Tillsätt ägget och kör till en jämn massa .

Tillsätt mjölet och kör till en jämn smet ,

2,   SMÖRJ och bröa formen (1,5 liter).

Häll i smeten och jämna försiktigt ut den 

med mjölade händer eller med baksidan 

av en matsked .3,  SKALA , kärna ur och skär äpplena i 

tunna klyftor .  Stick ner dem tätt i smeten  .

Strö över strösocker .

GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen 

ca 35 minuter .   Låt kallna och skär i bitar .

 

SÅ VACKER  ATT TITTA PÅ !

OCH ÄNNU GODARE ATT ÄTA !

LYCKA TILL !

söndag 3 mars 2024

MIN GODA MUSLI . - TILL MÅNGA ... . 1/2 DI - 1 DL / PER PERSON .

 


                       HEJSAN  !


IDAG  har jag gjort min goda MUSSLI  som

jag häller på min Turkiska yoghurt 10 % .

mm....himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl fiberhavregryn 

1 dl kokosflingor 

1 dl pumpakärnor

1 dl solrosfrön

1 msk kanel

2 msk flytande honung


SÅ HÄR GÖR DU :
UGN 175 GRADER i  15 MINUTER .


BLANDA ihop alltsammans -börja med fiberhavregryn

häll  i en bakbunke,

och sist flytande honung , rör samman ,   så det inte 

klumpar  sig för mycket .

TA  fram en liten långpanna, lägg i ett bakplåtspapper ,

häll i blandningen på pappret ,  fyll ut hela långpannan .

NÄR ugnen är klar ställ in plåten i mitten i 15 minuter.

TA ut plåten att kallna lite .   Rör om  .

 VARSÅGODA 

+ jordgubbar, hallon eller blåbär , överst  mm..!

LYCKA TILL !