torsdag 14 mars 2024

VEGETARISK OMELETT MED OLIVER + ENKEL GRÖNSALLAD . 4 PORT .

 


                         HEJSAN !


Den här är god , åt vi häromdagen ,  mm....!

Käckt när det blir över, att ha någon dag efter .

HÄR ÄR RECEPTET :

130 g purjolök

130 g sockerärter

6 ägg

100 g fetaost

2 dl riven ost

2 dl kräm fraiche

2 msk paprikapesto

salt å peppar

2 msk smör till formen 

15 - 20 svarta oliver

4 -5 st  skivade tomater

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT  ugnen på 200 grader .

2,  SKIVA  purjolöken och strimla sockerärtorna.

Förväll ett par minuter .

3,  BLANDA  under tiden ägg, fetaost, riven ost,

kräm fraiche och paprikapesto i en bunke .

4,   LÅT de förvällda grönsakerna rinna av och

lägg  dem i en smord ugnsfast form .

Häll äggstanningen över grönsakerna och lägg ut

oliverna och skivade tomater .

5,  LÅT stå i ugnen i 20 minuter .

SERVERA , med extra oliver och grönsallad med tomat .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

tisdag 12 mars 2024

KARDEMUMMA OCH BLÅBÄRSKAKA , ca 12 BITAR .

 


                           HEJSAN ! 

Varför inte röra ner blåbär i den traditionella kardemummakakan ,

det är både nyttigt och gott !

Dessutom är kakan väldigt fin att se på .

HÄR ÄR RECEPTET :

75 g smör

1 1/2 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl med fullkorn

2 tsk bakpulver

1 msk kardemumma

3 dl filmjölk

3 dl blåbär


GARNERING :
florsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

 RÖR smör och socker i en bunke .

TILLSÄTT  äggen ett i taget  .

BLANDA  vetemjöl , bakpulver och 

kardemumma i en skål.

TILLSÄTT  mjölblandningen , filmjölk

och blåbär till socker och smörbland -

-ningen. 

BRED ut smeten i en smord och bröad form 

som rymmer 1 1/2 liter .

GRÄDDA  kakan i 200 grader i ca 40 min .

KÄNN  efter med en sticka så att kakan är torr .

LÅT kakan svalna något i sin form .

VÄND upp på  ett sockrat papper och 

sikta över florsocker .


LYCKA TILL !





söndag 10 mars 2024

SJÖMANSBIFF , 4 - 5 PORTIONER .

 

                      HEJSAN !


SJÖMANSBIFF  är gjord efter "det enkla och det godaste " .

Man varvar nötkött, lök, och potatis i en gryta och låter det

koka i öl och buljong .

Den enkla tillagningen gjorde den populär som rätt även till sjöss . 

 Min morfar var skeppare på egen skuta .



HÄR ÄR RECEPTET :

500 g lövbiff

1 kg potatis

4 gula lökar

1 tsk timjan 

1 flaska mörkt öl (dagens 33 cl)

2 dl vatten

1 1/2 msk koncentrerad oxfond

1 lagerblad

1 dl hackad persilja

smör

salt , vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SKALA  potatisen och skär i 1/2 cm tjocka skivor .

Skala och skär löken i tunna skivor .  Bryn löken i 

1 msk smör .  Ta upp löken .

Bryn sedan köttet på båda sidorna i 1 msk smör .

2,  VARVA  potatis, lök och kött i en gryta .

Krydda mellan varven med 1 tsk salt, 3 kryddmått

peppar och timjan .

3,  HÄLL på öl och vatten blandat med fond .

Tillsätt lagerblad .

4, LÅT SMÅKOKA under lock ca 45 minuter

eller tills köttet känns mört.

SERVERA  direkt ur grytan och garnera med hackad persilja .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL ! 





fredag 8 mars 2024

MINA GODA RÅGRUTOR MED FLINGOR OCH FRÖN , ca 18 st .

 

              HEJSAN !


Att baka bröd i långpanna är smidigt och gott .

Den här gillar vi . Vad säger DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl kallt vatten 

50 g rumsvarmt smör/margarin

2 dl rågflingor

2 msk hela linfrön

2 tsk salt 

2 msk mörk sirap

2 tsk anis

ca 10 -11 dl rågsikt

GARNERING :
rågflingor och flingsalt


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt vattnet och rör ut jästen .

2,  TILLSÄTT övriga ingredienser och arbeta degen 

kraftigt i maskin i ca 5 minuter eller dubbla tiden för 

hand .

3,  LÅT degen jäsa under bakduk i 2 timmar .

4,  FÖRDELA degen i en långpanna, ca 26 x 38 cm ,

med bakplåtspapper .

Strö över rågflingor och flingsalt .

5,  SKÄR degen i rutor och nagga dem med en gaffel .

6,  LÅT brödet jäsa under bakduk i ca 45 minuter .

Sätt ugnen på 225 grader .

7,  GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 20 -25 minuter .

Låt det svalna på galler under en bakduk .


HOPPAS NI GILLAR DET ? 

LYCKA TILL !


                   

MINA SAFTIGA , PERSIKORUTOR i LÅNGPANNA . 35 - 40 BITAR .

 


                         HEJSAN  !

KONSERVERADE PERSIKOR GÖR RUTORNA RIKTIGT SAFTIGA  !

NÄR BARNEN BODDE HEMMA DÅ FICK JAG HITTA PÅ 

INTE SERVERA  SAMMA KAKA SOM SIST  ?

DEN HÄR GICK RIKTIGT BRA ,  

DEN KAN DU GÖRA IGEN ,  MAMMA !


SÅ VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

ca 500  g konserverade  persikor

4  ägg

3 dl strösocker

100 g smält smör/margarin

1 dl mjölk

1 dl  sockerlag från persikoburken 

2 1/2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

5 1/2 dl vetemjöl  (BERTE QVARN )


GARNERING :

Florsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT  UGNEN PÅ 200 GRADER .

Skär persikorna i små bitar och låt dem rinna av 

i ett durkslag .

Kom ihåg att spara 1 dl av sockerlagen .

2,  VISPA  ägg och socker pösigt i en bunke .

Tillsätt smör , mjölk och sockerlag .

3,  BLANDA  ihop bakpulver, vaniljsocker 

samt mjöl och tillsätt det i smeten .

Rör ihop allt till en slät smet .

4,  HÄLL  smeten i en långpanna ca 30 x 36 cm ,

klädd med bakplåtspapper .

Fördela persikobitarna jämnt över smeten .

5,  GRÄDDA kakan mitt i ugnen i 22- 24 min .

Låt kakan  svalna i formen .

Pudra över florsocker och skär kakan i rutor .


LYCKA TILL , TREVLIG KAFFESTUND !


tisdag 5 mars 2024

MIN GODA , GRÖNSAKSPASTA & TOMATSÅS , 2 PORT . LUNCH / MIDDAG/ MATLÅDA .

 


                           HEJSAN  !


PASTARÄTTER KAN VI VÄL ALDRIG 

FÅ FÖR MYCKET AV ?

Detta är en färgglad , fin lunch / middag,

/matlåda,

som brukar tilltala de flesta .


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g pasta ,  t ex tagliatelle

3 morötter

200 g squash 

200 g purjolök

200 g krossade tomater

2 tsk olivolja

1 vitlöksklyfta 

2 msk chilisås

salt , peppar

200 g keso

1/2 dl finhackad basilika,

persilja , gräslök .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen .

Skala morötterna .  Skölj squash och purjolök.

Hyvla morot och squash tunt med potatisskalare 

eller på rivjärn .

Skär purjon i långa strimlor.

Lägg grönsakerna i pastagrytan när 3 minuter av 

koktiden återstår .

2,  HETTA upp tomaterna  med oljan i en kastrull .

Pressa i vitlök och smaksätt med chilisås , salt å 

peppar .

Låt såsen koka på svag värme några minuter .

3,  SMAKSÄTT keson med kryddgrönt, salt å peppar .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



TIPS ! PIGGELIN - DRINK 6 små glas .

 


TIPS  !


PIGGELIN - DRINK ,

200 g hallon

2 dl apelsinjuice

4 dl lättyoghurt

1 msk honung

2 msk solrosfrö

citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  MIXA  hallon ,  juice och yoghurt .

2,  Smaka av med honung .

3,  Häll upp i glas .

4,  Strö över solrosfrön och 

garnera med citronmeliss .

/ TACK !