måndag 25 mars 2024

MAJVIS , GODA TEKAKOR , 25 ST ,

 


                        HEJSAN  !


MIN GODA VÄN MAJVI  ,   bakar dessa jättegoda tekakor , 

med både jäst och bakpulver i degen - det gör hennes tebröd 

mycket lätta och luftiga .

KRÄM FRAICHE , ger en mild och god syra åt bröden . mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :
3 + 2  dl mjölk

1 dl linfrö

1 1/2 dl vanliga havregryn

50 g jäst

2 dl Kräm  Fraiche 

1 tsk salt

3 msk ljus sirap

1 tsk bakpulver

10 dl vetemjöl

UGN :225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  KOKA  en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och havregryn .

Låt gröten svalna .

2,  VÄRM 2 dl mjölk till fingervärme . Smula jästen 

och häll lite mjölken över, rör tills jästen är löst .

Tillsätt resten av mjölken, gröten , kräm fraiche, salt,

sirap, bakpulver och nästan allt mjöl .

Spara lite till utbakningen .  Arbeta ihop degen .

3,  LÅT degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .

Kavla ut till en ca 2 1/2 cm tjock kaka .

Ta ut runda kakor med mått eller ett glas (ca 8 cm i diameter).

Lägg rundlarna på bakplåtspappersklädd plåt .

Nagga och låt jäsa 15 minuter .

4,  GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter.

Låt svalna på galler .

Bröden går bra att frysa .


LYCKA TILL !




söndag 24 mars 2024

HÄRLIGT KLADDIGT MED CHOKLAD , CHOKLADBOLLAR , 25 ST .

 


                           HEJSAN   !


ATT kalla dessa chokladbollar för light är en överdrift ,

men de är åtminstone  lite nyttigare än den vanliga sorten .

Jag har bytt ut en stor del av smöret mot olivolja och 

strösockret mot honung .


HÄR ÄR RECEPTET:
1 dl honung

1 dl kakao

8 dl havregryn

1 kryddmått salt

125 g rumsvarmt smör

3/4 dl olivolja eller rapsolja

1/2 dl starkt  avsvalnat kaffe

1 dl kokosflingor , att rulla bollarna i

pappersformar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BLANDA alla ingredienser och gegga ihop

till en tjock smet, gärna med händerna .

2,  KÄNNS smeten för lös för att forma 

kan du ställa in den i kylen en stund .

3,  RULLA till bollar och doppa i kokosflingor.

4,  LÄGG i små pappersformar och förvara kallt .

Himla goda !


LYCKA TILL !


fredag 22 mars 2024

DAGENS DESSERT .... BLÅBÄRSKAKOR MED VANILJVISP . 4 ST .

 


                  HEJSAN  !


Det här passade riktigt bra till Dessert .

10 min att göra 4 kakor + 20 min i ugnen .


HÄR ÄR RECEPTET :
2 torkade aprikoser

10 g valnötter = 4 valnötshalvor

1/4 dl strösocker

1 msk kokosflingor

1 äggvita

FYLLNING :

1/2 dl vaniljvisp 

1 dl blåbär eller 1 dl björnbär


SÅ HÄR GÖR DU :
1, HACKA  aprikoser och nötter och blanda 

med socker och kokos .

2, VISPA  äggvitan till till hårt skum .

Vänd försiktigt ner nöt blandningen .

3,  KLICKA/ BRED UT  4 rundlar på 

lättsmort bakplåtspapper.

4,  GRÄDDA i 150 GRADER , CA  20 MIN.

Låt svalna innan de lossas från pappret .

5,  VISPA  Milda vaniljvisp till skum .

Lägg en klick på varje kaka och toppa 

med bär. 

LYCKA TILL !



tisdag 19 mars 2024

KOKOSTRYFFEL , CA 30 ST . (godisar till kaffet) .

 

                      HEJSAN !

Himla  goda ,  Kan Ni  tro !

HÄR ÄR RECEPTET  :

 SMÄLT  100 g mörk choklad  utan vanligt socker         

med 1 dl kräm fraiche över vattenbad .

 VÄND  i 1/2 dl kokosflingor .

HÄLL  massan i en form , ca  12 x 12 cm .

STRÖ på mer kokosflingor .

LÅT  stelna i kylen ett par timmar .

SKÄR  i 30 bitar  .

HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !  

måndag 18 mars 2024

MIN GODA FILMJÖLKSLIMPA MED NÖTTER . 2 BRÖD .

 


                         HEJSAN !

ENKEL  OCH LÄTT ATT GÖRA .

RÖR ihop smeten och häll upp i formar ,

Sen är det bara att grädda .


HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl

3 dl grahamsmjöl

4 dl rågsikt

2 1/2  dl rågkross

1 dl vetekli

1/2 dl havrekli

1 tsk salt

4 tsk bikarbonat

1 dl hackade hasselnötter

1 dl sultanrussin

1 liter filmjölk 3 %

2 dl brödsirap

rumsvarmt smör/margarin till formarna 


Så HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

2,  BLANDA alla torra ingredienser , 

även russinen noga .

Tillsätt filmjölk och sirap och blanda om väl,

tills  DU har en lös och klibbig smet .

3,  SMÖRA  två 1 1/2 liters avlånga brödformar .

4,  FÖRDELA smeten i formarna  och grädda i

nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme .

Ta ut och vänd upp bröden , låt svalna under formarna .


LYCKA TILL ! 


fredag 15 mars 2024

15 / 3 - DAGENS MIDDAG ; KORVGRYTA MED BLOMKÅLS - RIS , 4 PORT.

 


                          HEJSAN  !


Så himla gott !

VARSÅGODA   !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g falukorv

1/2 lök

3 msk smör / kokosfett 

2 dl vispgrädde

2 dl kräm fraiche

2 msk tomatpure

2 tsk  paprikapulver

1 tsk osötad senap / eller dijonsenap 

salt å peppar

300 g blomkål 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SKÄR falukorven i tärningar och hacka löken .

Fräs i smör eller kokosfett ett par minuter .

2,   TILLSÄTT vispgrädde, kräm fraiche, tomatpure,

paprikapulver, senap, salt och peppar .

3,   RIV  blomkålen grovt och koka 1 - 2 minuter .

Häll av vattnet och låt ånga av .

4,   SERVERA  grytan med blomkåls riset .


SMAKLIG MÅLTID !    LYCKA TILL !

MANDELPANNKAKOR , 4 PORTIONER .

 

                               HEJSAN ! 


NU provade  jag att ta mandelmjöl och kokosmjöl 

 istället för vetemjöl .

Och  krämig Kokosmjölk  istället för röd mjölk 3% .

mm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 ägg

4 dl krämig kokosmjölk

1 msk  fiberhusk eller havrekli

2 msk kokosmjöl

1/2 dl mandelmjöl

1 nypa salt

1 tsk vaniljpulver

matfett att steka i

GARNERING :
hasselnötter,  lingon och vaniljpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  VISPA ihop ägg och kokosmjölk.

Vispa sedan ner övriga ingredienser .

2,  LÅT smeten stå och svälla i minst 

5 minuter och stek sedan pannkakorna 

i matfett .

3,   GARNERA med grovt hackade 

hasselnötter och lingon .

Pudra lite vaniljsocker på toppen .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA TILL !