torsdag 28 mars 2024

PÅSKTÅRTA MED MARÄNG , 8 PERSONER .

 


                      HEJSAN ! 

NÄSTAN VARJE ÅR TILL PÅSKEN ,

GÖRS DENNA GODA TÅRTA .


HÄR ÄR RECEPTET :

MARÄNGBOTTEN :

2 äggvitor

1/4 kryddmått salt

1/2 tsk pressad citronsaft 

1/4 kryddmått salt

8 msk strösocker 


FYLLNING :

1 dl kesella

1 dl vispad grädde

2 ananasringar, konserverade

i egen juice

4 persikor -halvor i egen juice


SÅ HÄR GÖR DU :

1, VISPA äggvitor, salt och citronsaft över 

vattenbad till en skummig massa .

Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills sockret

är löst och massan fast och siden - len .

2,  BRED ut i rundel på bakpappersklädd plåt .

Forma till en skål med lite högre kanter .

3,  GRÄDDA i 100 grader i 35 minuter.

Sänk värmen till 75 grader och fortsätt grädda

i 3 - 4 timmar .

4,  FYLL marängbottnen strax innan den 

ska serveras .

Blanda kesella och grädde.

5,  BRED blandningen över marängen .

GARNERA med väl avrunnen frukt .


LYCKA TILL !



RÅGKAKOR TILL KAFFET .ca 80 st .

 


                         HEJSAN !


Maken och jag vill gärna ha något till kaffet .

Då blir det dessa !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl rågsikt

ca 2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 dl strösocker

200 g smör / margarin


SÅ HÄR GÖR DU :

1, LÄGG  mjöl,  socker och salt i en hög direkt på bakbordet .

2, Skiva fettet  och lägg det i mjölet .

3, Hacka samman allt - ta därefter händerna till hjälp och 

arbeta samman degen , som får vila kallt i minst 1 timme

gärna längre .

4,  KAVLA ut degen tunt och ta ut kakor med mått .

5,  NAGGA kakorna .

6,  GRÄDDA i 175 -200 grader i ca 5 minuter .


LYCKA TILL !


onsdag 27 mars 2024

FRU JENSENS SMÖRKAKA .

 


                HEJSAN  !

När jag var liten flicka och bodde hos farmor å farfar  

så bodde det en gammal tant på samma trappavsats som 

vi , kanske var Tant Jensen , inte så gammal som vi barn 

trodde , men vi skulle alltid niga när hon kom .

Kakan var jättegod som tant Jensen bakade ,och farmor

 fick receptet , som jag har gjort många gånger .

Årtalet var 1950 .

HÄR ÄR RECEPTET :
350 g vetemjöl

150 g smör eller margarin

2 1/2 msk strösocker

1 stort ägg 

1/2  dl mjölk

50 g jäst

FYLLNING :

2 äggulor

1 msk strösocker

1 tsk mjöl

1 1/2 dl mjölk

GARNERING :

50 g smör /margarin

2 msk socker

suckat och russin  efter smak

PENSLING 1 ägg


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BÖRJA med vaniljkrämen .

Vispa samman äggulor  socker, mjöl och mjölk

i en kastrull .  Låt sjuda tills det tjocknar .

Smaksätt med vanilj .  Låt krämen kallna vispa då och då .

2,  HACKA samman vetemjöl, smör och socker till en 

finkornig massa ,

3,  TILLSÄTT  ägg och jäst utrörd i mjölk .

4,   ARBETA   samman degen , kavla ut knappt hälften 

och lägg den i en smord form med löstagbar kant .

5,  BRED   vaniljkrämen över degen .

6,  KAVLA  ut resten av degen till en avlång kaka .

7,  BRED  på smör,  strö på socker, suckat och russin .

8,  RULLA  degen till en rulle skär den i 6 jämna bitar 

och ställ bitarna i formen med snittytan upp . På vaniljkrämen .

9,   PENSLA  med lätt uppvispat ägg .

10,  GRÄDDA  i  200 graders  ugn  40 minuter.

Sänk värmen till 175  grader efter halva tiden .

Prova med sticka .


LYCKA TILL !



måndag 25 mars 2024

MAJVIS , GODA TEKAKOR , 25 ST ,

 


                        HEJSAN  !


MIN GODA VÄN MAJVI  ,   bakar dessa jättegoda tekakor , 

med både jäst och bakpulver i degen - det gör hennes tebröd 

mycket lätta och luftiga .

KRÄM FRAICHE , ger en mild och god syra åt bröden . mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :
3 + 2  dl mjölk

1 dl linfrö

1 1/2 dl vanliga havregryn

50 g jäst

2 dl Kräm  Fraiche 

1 tsk salt

3 msk ljus sirap

1 tsk bakpulver

10 dl vetemjöl

UGN :225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  KOKA  en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och havregryn .

Låt gröten svalna .

2,  VÄRM 2 dl mjölk till fingervärme . Smula jästen 

och häll lite mjölken över, rör tills jästen är löst .

Tillsätt resten av mjölken, gröten , kräm fraiche, salt,

sirap, bakpulver och nästan allt mjöl .

Spara lite till utbakningen .  Arbeta ihop degen .

3,  LÅT degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .

Kavla ut till en ca 2 1/2 cm tjock kaka .

Ta ut runda kakor med mått eller ett glas (ca 8 cm i diameter).

Lägg rundlarna på bakplåtspappersklädd plåt .

Nagga och låt jäsa 15 minuter .

4,  GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter.

Låt svalna på galler .

Bröden går bra att frysa .


LYCKA TILL !




söndag 24 mars 2024

HÄRLIGT KLADDIGT MED CHOKLAD , CHOKLADBOLLAR , 25 ST .

 


                           HEJSAN   !


ATT kalla dessa chokladbollar för light är en överdrift ,

men de är åtminstone  lite nyttigare än den vanliga sorten .

Jag har bytt ut en stor del av smöret mot olivolja och 

strösockret mot honung .


HÄR ÄR RECEPTET:
1 dl honung

1 dl kakao

8 dl havregryn

1 kryddmått salt

125 g rumsvarmt smör

3/4 dl olivolja eller rapsolja

1/2 dl starkt  avsvalnat kaffe

1 dl kokosflingor , att rulla bollarna i

pappersformar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BLANDA alla ingredienser och gegga ihop

till en tjock smet, gärna med händerna .

2,  KÄNNS smeten för lös för att forma 

kan du ställa in den i kylen en stund .

3,  RULLA till bollar och doppa i kokosflingor.

4,  LÄGG i små pappersformar och förvara kallt .

Himla goda !


LYCKA TILL !


fredag 22 mars 2024

DAGENS DESSERT .... BLÅBÄRSKAKOR MED VANILJVISP . 4 ST .

 


                  HEJSAN  !


Det här passade riktigt bra till Dessert .

10 min att göra 4 kakor + 20 min i ugnen .


HÄR ÄR RECEPTET :
2 torkade aprikoser

10 g valnötter = 4 valnötshalvor

1/4 dl strösocker

1 msk kokosflingor

1 äggvita

FYLLNING :

1/2 dl vaniljvisp 

1 dl blåbär eller 1 dl björnbär


SÅ HÄR GÖR DU :
1, HACKA  aprikoser och nötter och blanda 

med socker och kokos .

2, VISPA  äggvitan till till hårt skum .

Vänd försiktigt ner nöt blandningen .

3,  KLICKA/ BRED UT  4 rundlar på 

lättsmort bakplåtspapper.

4,  GRÄDDA i 150 GRADER , CA  20 MIN.

Låt svalna innan de lossas från pappret .

5,  VISPA  Milda vaniljvisp till skum .

Lägg en klick på varje kaka och toppa 

med bär. 

LYCKA TILL !



tisdag 19 mars 2024

KOKOSTRYFFEL , CA 30 ST . (godisar till kaffet) .

 

                      HEJSAN !

Himla  goda ,  Kan Ni  tro !

HÄR ÄR RECEPTET  :

 SMÄLT  100 g mörk choklad  utan vanligt socker         

med 1 dl kräm fraiche över vattenbad .

 VÄND  i 1/2 dl kokosflingor .

HÄLL  massan i en form , ca  12 x 12 cm .

STRÖ på mer kokosflingor .

LÅT  stelna i kylen ett par timmar .

SKÄR  i 30 bitar  .

HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !