TIPS !
VINBÄRSDRINK !
MIXA 5 dl vinbär med 3 dl vanlig mjölk.
Tillsätt 1/2 pressad lime och honung eller socker efter smak.
Lägg i isbitar och garnera med vinbärsblad .
mm.. ! gott .
TACK !
En sida med dom bästa recepten på internet.
TIPS !
VINBÄRSDRINK !
MIXA 5 dl vinbär med 3 dl vanlig mjölk.
Tillsätt 1/2 pressad lime och honung eller socker efter smak.
Lägg i isbitar och garnera med vinbärsblad .
mm.. ! gott .
TACK !
TIPS !
BANANMACKOR
BRED honung eller jordnötssmör på rostade brödskivor .
Lägg sedan på skivade bananer blandat med äpple och
apelsinklyftor, eller vilka frukter som helst .
Strö solroskärnor över .
TILLSAMMANS med en smoothie har man en komplett
och närande frukost eller ett mellanmål .
mm...så gott !
TACK !
HEJSAN !
DE ÄR ALLTID GOTT MED KUVERTBRÖD ,
DET SER LITE FESTLIGARE UT !
INTE SÅ JÄTTESTORA .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
250 g kesella , lätt
1 tsk salt
1 msk kummin
4 dl grahamsmjöl
ca 10 dl bakvetemjöl
ATT PENSLA MED
OCH STRÖ PÅ :
uppvispat ägg
lite grahamsmjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SMULA jästen i en degbunke.
Rör ut i lite av vattnet .
Tillsätt resten av vattnet och rör ner
kesella , salt och kummin .in grahamsmjöl
och det mesta av vetemjölet ..
2, LÅT degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
3, TA upp degen på mjölat bakbord och
knåda väl .
Baka ut till 32 bullar, skåra dem och låt jäsa
övertäckta på bakpappersklädd plåt 30 min .
4, PENSLA med uppvispat ägg och strö
grahamsmjöl över .
5, GRÄDDA mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min.
Låt sedan bullarna svalna på galler utan bakduk .
Gott med smör och ost på ! - till en mugg te .
LYCKA TILL !
Ar
HEJSAN !
NÄSTAN VARJE ÅR TILL PÅSKEN ,
GÖRS DENNA GODA TÅRTA .
HÄR ÄR RECEPTET :
MARÄNGBOTTEN :
2 äggvitor
1/4 kryddmått salt
1/2 tsk pressad citronsaft
1/4 kryddmått salt
8 msk strösocker
FYLLNING :
1 dl kesella
1 dl vispad grädde
2 ananasringar, konserverade
i egen juice
4 persikor -halvor i egen juice
SÅ HÄR GÖR DU :
1, VISPA äggvitor, salt och citronsaft över
vattenbad till en skummig massa .
Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills sockret
är löst och massan fast och siden - len .
2, BRED ut i rundel på bakpappersklädd plåt .
Forma till en skål med lite högre kanter .
3, GRÄDDA i 100 grader i 35 minuter.
Sänk värmen till 75 grader och fortsätt grädda
i 3 - 4 timmar .
4, FYLL marängbottnen strax innan den
ska serveras .
Blanda kesella och grädde.
5, BRED blandningen över marängen .
GARNERA med väl avrunnen frukt .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
Maken och jag vill gärna ha något till kaffet .
Då blir det dessa !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl rågsikt
ca 2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
200 g smör / margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
1, LÄGG mjöl, socker och salt i en hög direkt på bakbordet .
2, Skiva fettet och lägg det i mjölet .
3, Hacka samman allt - ta därefter händerna till hjälp och
arbeta samman degen , som får vila kallt i minst 1 timme
gärna längre .
4, KAVLA ut degen tunt och ta ut kakor med mått .
5, NAGGA kakorna .
6, GRÄDDA i 175 -200 grader i ca 5 minuter .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
När jag var liten flicka och bodde hos farmor å farfar
så bodde det en gammal tant på samma trappavsats som
vi , kanske var Tant Jensen , inte så gammal som vi barn
trodde , men vi skulle alltid niga när hon kom .
Kakan var jättegod som tant Jensen bakade ,och farmor
fick receptet , som jag har gjort många gånger .
Årtalet var 1950 .
HÄR ÄR RECEPTET :
350 g vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 1/2 msk strösocker
1 stort ägg
1/2 dl mjölk
50 g jäst
FYLLNING :
2 äggulor
1 msk strösocker
1 tsk mjöl
1 1/2 dl mjölk
GARNERING :
50 g smör /margarin
2 msk socker
suckat och russin efter smak
PENSLING 1 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
1, BÖRJA med vaniljkrämen .
Vispa samman äggulor socker, mjöl och mjölk
i en kastrull . Låt sjuda tills det tjocknar .
Smaksätt med vanilj . Låt krämen kallna vispa då och då .
2, HACKA samman vetemjöl, smör och socker till en
finkornig massa ,
3, TILLSÄTT ägg och jäst utrörd i mjölk .
4, ARBETA samman degen , kavla ut knappt hälften
och lägg den i en smord form med löstagbar kant .
5, BRED vaniljkrämen över degen .
6, KAVLA ut resten av degen till en avlång kaka .
7, BRED på smör, strö på socker, suckat och russin .
8, RULLA degen till en rulle skär den i 6 jämna bitar
och ställ bitarna i formen med snittytan upp . På vaniljkrämen .
9, PENSLA med lätt uppvispat ägg .
10, GRÄDDA i 200 graders ugn 40 minuter.
Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden .
Prova med sticka .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
MIN GODA VÄN MAJVI , bakar dessa jättegoda tekakor ,
med både jäst och bakpulver i degen - det gör hennes tebröd
mycket lätta och luftiga .
KRÄM FRAICHE , ger en mild och god syra åt bröden . mm..!
HÄR ÄR RECEPTET :
3 + 2 dl mjölk
1 dl linfrö
1 1/2 dl vanliga havregryn
50 g jäst
2 dl Kräm Fraiche
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl
UGN :225 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, KOKA en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och havregryn .
Låt gröten svalna .
2, VÄRM 2 dl mjölk till fingervärme . Smula jästen
och häll lite mjölken över, rör tills jästen är löst .
Tillsätt resten av mjölken, gröten , kräm fraiche, salt,
sirap, bakpulver och nästan allt mjöl .
Spara lite till utbakningen . Arbeta ihop degen .
3, LÅT degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .
Kavla ut till en ca 2 1/2 cm tjock kaka .
Ta ut runda kakor med mått eller ett glas (ca 8 cm i diameter).
Lägg rundlarna på bakplåtspappersklädd plåt .
Nagga och låt jäsa 15 minuter .
4, GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna på galler .
Bröden går bra att frysa .
LYCKA TILL !