söndag 31 mars 2024

TIPS !




                     TIPS  !


VINBÄRSDRINK !

MIXA  5 dl vinbär med 3 dl vanlig mjölk.

Tillsätt 1/2 pressad lime och honung eller socker  efter smak.

Lägg i isbitar och garnera med vinbärsblad  .

mm.. ! gott .

TACK !

lördag 30 mars 2024

TIPS !

 

     

                        TIPS  !


BANANMACKOR 


BRED  honung eller jordnötssmör på  rostade  brödskivor .

Lägg sedan på skivade bananer blandat med  äpple och 

apelsinklyftor, eller vilka frukter som helst .

Strö solroskärnor över .

TILLSAMMANS  med  en  smoothie  har  man en komplett

och  närande frukost eller ett mellanmål .

mm...så gott !

TACK !  


MINA SAFTIGA KUVERTBRÖD , 32 ST .

 


                          HEJSAN !


DE ÄR ALLTID GOTT MED  KUVERTBRÖD ,  

DET SER LITE FESTLIGARE UT !

INTE SÅ JÄTTESTORA .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl ljummet vatten 

250 g kesella , lätt

1 tsk salt

1 msk kummin

4 dl grahamsmjöl

ca 10 dl bakvetemjöl

ATT PENSLA MED 

OCH STRÖ PÅ :

uppvispat ägg

lite grahamsmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA jästen i en degbunke.

Rör ut i lite av vattnet  .

Tillsätt resten av vattnet och rör ner

kesella , salt och kummin .in grahamsmjöl

och det mesta av vetemjölet ..

2,  LÅT degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

3,  TA upp degen på mjölat bakbord och 

knåda väl .

Baka ut till 32 bullar, skåra dem och låt jäsa

övertäckta på bakpappersklädd plåt 30 min .

4,  PENSLA  med  uppvispat ägg och strö 

grahamsmjöl över .

5,  GRÄDDA mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min.

Låt sedan bullarna  svalna på galler utan bakduk .


Gott med smör och ost på ! -  till en mugg te .

LYCKA TILL !

Ar



torsdag 28 mars 2024

PÅSKTÅRTA MED MARÄNG , 8 PERSONER .

 


                      HEJSAN ! 

NÄSTAN VARJE ÅR TILL PÅSKEN ,

GÖRS DENNA GODA TÅRTA .


HÄR ÄR RECEPTET :

MARÄNGBOTTEN :

2 äggvitor

1/4 kryddmått salt

1/2 tsk pressad citronsaft 

1/4 kryddmått salt

8 msk strösocker 


FYLLNING :

1 dl kesella

1 dl vispad grädde

2 ananasringar, konserverade

i egen juice

4 persikor -halvor i egen juice


SÅ HÄR GÖR DU :

1, VISPA äggvitor, salt och citronsaft över 

vattenbad till en skummig massa .

Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills sockret

är löst och massan fast och siden - len .

2,  BRED ut i rundel på bakpappersklädd plåt .

Forma till en skål med lite högre kanter .

3,  GRÄDDA i 100 grader i 35 minuter.

Sänk värmen till 75 grader och fortsätt grädda

i 3 - 4 timmar .

4,  FYLL marängbottnen strax innan den 

ska serveras .

Blanda kesella och grädde.

5,  BRED blandningen över marängen .

GARNERA med väl avrunnen frukt .


LYCKA TILL !



RÅGKAKOR TILL KAFFET .ca 80 st .

 


                         HEJSAN !


Maken och jag vill gärna ha något till kaffet .

Då blir det dessa !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl rågsikt

ca 2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 dl strösocker

200 g smör / margarin


SÅ HÄR GÖR DU :

1, LÄGG  mjöl,  socker och salt i en hög direkt på bakbordet .

2, Skiva fettet  och lägg det i mjölet .

3, Hacka samman allt - ta därefter händerna till hjälp och 

arbeta samman degen , som får vila kallt i minst 1 timme

gärna längre .

4,  KAVLA ut degen tunt och ta ut kakor med mått .

5,  NAGGA kakorna .

6,  GRÄDDA i 175 -200 grader i ca 5 minuter .


LYCKA TILL !


onsdag 27 mars 2024

FRU JENSENS SMÖRKAKA .

 


                HEJSAN  !

När jag var liten flicka och bodde hos farmor å farfar  

så bodde det en gammal tant på samma trappavsats som 

vi , kanske var Tant Jensen , inte så gammal som vi barn 

trodde , men vi skulle alltid niga när hon kom .

Kakan var jättegod som tant Jensen bakade ,och farmor

 fick receptet , som jag har gjort många gånger .

Årtalet var 1950 .

HÄR ÄR RECEPTET :
350 g vetemjöl

150 g smör eller margarin

2 1/2 msk strösocker

1 stort ägg 

1/2  dl mjölk

50 g jäst

FYLLNING :

2 äggulor

1 msk strösocker

1 tsk mjöl

1 1/2 dl mjölk

GARNERING :

50 g smör /margarin

2 msk socker

suckat och russin  efter smak

PENSLING 1 ägg


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BÖRJA med vaniljkrämen .

Vispa samman äggulor  socker, mjöl och mjölk

i en kastrull .  Låt sjuda tills det tjocknar .

Smaksätt med vanilj .  Låt krämen kallna vispa då och då .

2,  HACKA samman vetemjöl, smör och socker till en 

finkornig massa ,

3,  TILLSÄTT  ägg och jäst utrörd i mjölk .

4,   ARBETA   samman degen , kavla ut knappt hälften 

och lägg den i en smord form med löstagbar kant .

5,  BRED   vaniljkrämen över degen .

6,  KAVLA  ut resten av degen till en avlång kaka .

7,  BRED  på smör,  strö på socker, suckat och russin .

8,  RULLA  degen till en rulle skär den i 6 jämna bitar 

och ställ bitarna i formen med snittytan upp . På vaniljkrämen .

9,   PENSLA  med lätt uppvispat ägg .

10,  GRÄDDA  i  200 graders  ugn  40 minuter.

Sänk värmen till 175  grader efter halva tiden .

Prova med sticka .


LYCKA TILL !



måndag 25 mars 2024

MAJVIS , GODA TEKAKOR , 25 ST ,

 


                        HEJSAN  !


MIN GODA VÄN MAJVI  ,   bakar dessa jättegoda tekakor , 

med både jäst och bakpulver i degen - det gör hennes tebröd 

mycket lätta och luftiga .

KRÄM FRAICHE , ger en mild och god syra åt bröden . mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :
3 + 2  dl mjölk

1 dl linfrö

1 1/2 dl vanliga havregryn

50 g jäst

2 dl Kräm  Fraiche 

1 tsk salt

3 msk ljus sirap

1 tsk bakpulver

10 dl vetemjöl

UGN :225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  KOKA  en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och havregryn .

Låt gröten svalna .

2,  VÄRM 2 dl mjölk till fingervärme . Smula jästen 

och häll lite mjölken över, rör tills jästen är löst .

Tillsätt resten av mjölken, gröten , kräm fraiche, salt,

sirap, bakpulver och nästan allt mjöl .

Spara lite till utbakningen .  Arbeta ihop degen .

3,  LÅT degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .

Kavla ut till en ca 2 1/2 cm tjock kaka .

Ta ut runda kakor med mått eller ett glas (ca 8 cm i diameter).

Lägg rundlarna på bakplåtspappersklädd plåt .

Nagga och låt jäsa 15 minuter .

4,  GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter.

Låt svalna på galler .

Bröden går bra att frysa .


LYCKA TILL !