fredag 5 april 2024

MIN SNABBSTEKTA LAX I UGN . 6 - 8 PORTIONER .

 


                       HEJSAN  !  

HÄR  GÅR  DET  UNDAN  !

ÄNDÅ SÅ HIMLA GOTT !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 1/2 - 2  kg  ÖSTERSJÖLAX 

2 knippor  dill 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  FJÄLLA , skölj och filea  laxen ,

men låt skinnet sitta kvar .

2,  TÄCK  ett stort ugnssäkert fat eller en 

liten långpanna med dillkvistar .

3,  LÄGG laxfileerna med köttsidorna 

neråt på dillen .

4,  STEK  fisken i 250 grader , ca 15 minuter

eller tills skinnet är blåsigt ,  har fått färg 

och ser torrt ut .

Ta ut laxen ur ugnen och lyft bort skinnet .

5,  SERVERA laxen genast med kokt potatis 

eller pressad potatis och hollandiesås eller

skirat smör med riven pepparrot eller

lättstuvad bladspenat .

6, OBSERVERA  att laxen inte skall saltas 

och peppras .

Den har sin egen fina smak .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



torsdag 4 april 2024

FISKMÄSTARENS KALLA SÅS , 6 port .

 


                       HEJSAN !


EN riktigt god kall sås till vilken fisk som helst !


HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl gräddfil

2 dl majonnäs

1 dl vispgrädde

2 msk chilisås

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk italiensk salladskrydda

3 msk gräslök

2 msk torr sherry  / vatten

salt å peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  alla ingredienserna till såsen .

LÅT  den stå kallt ett par timmar före 

serveringen för att " mogna" i  smaken .


Jättegod när fisken är stekt !  mm...himla gott !


HOPPAS DET SMAKAR och  LYCKA TILL !

tisdag 2 april 2024

MIN GODA LINSGRYTA , 2 PORTIONER . LUNCHLÅDA , om det blir något över !

 


                        HEJSAN  !

Den här är inte dum  -  himla gott !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
25 g gul lök

100 g morot 

25 g bladselleri

1 vitlöksklyfta 

1 tsk olja

1/2 - 1 tsk curry

1/2 dl röda linser 

(motsvarande 100 g kokta linser)

1 1/4  dl kött - eller grönsaksbuljong

av tärning 

1 1/2 dl krossade tomater 


SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken .

SKALA och grovriv moroten .

STRIMLA  sellerin .  SKALA och krossa vitlöken .

VÄRM oljan i en kastrull .

TILLSÄTT  lök, morot, selleri, vitlök samt curry .

LÅT det fräsa någon minut under omrörning .

LÄGG i linserna och tillsätt buljongen .

LÅT alltsammans koka på svag värmeunder lock , 10 min.

TILLSÄTT tomaterna .

LÅT grytan koka upp på nytt .

SMAKSÄTT mer om det behövs .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


måndag 1 april 2024

BLÅBÄRSMUFFINS, PÅ MITT VIS !

 


                       HEJSAN !


SÅ HÄR GJORDE JAG EN DAG , VAD HÄNDER DÅ ? 

OM JAG BYTER UT NÅGOT OCH
TAR NÅGOT ANNAT ?

SÅ HÄR BLEV DET ?


HÄR ÄR RECEPTET :

SMÄLT  100 g smör /margarin och låt det svalna lite.

BLANDA  3 dl vetemjöl , 1 dl vetegroddar, 2 dl 

havregryn,  2 dl strösocker, 2 tsk bakpulver och 

1 kryddmått salt i en skål .

VISPA  3 ägg, rör ner det smälta smöret och 2 dl

yoghurt naturell .

BLANDA mjölblandningen med äggsmeten .

RÖR ner 4 dl färska eller frysta blåbär .

KLICKA ut i muffinsformar .

GRÄDDA  i 15 - 20 min  i 225 grader .

15 st .


LYCKA TILL !


söndag 31 mars 2024

TIPS !




                     TIPS  !


VINBÄRSDRINK !

MIXA  5 dl vinbär med 3 dl vanlig mjölk.

Tillsätt 1/2 pressad lime och honung eller socker  efter smak.

Lägg i isbitar och garnera med vinbärsblad  .

mm.. ! gott .

TACK !

lördag 30 mars 2024

TIPS !

 

     

                        TIPS  !


BANANMACKOR 


BRED  honung eller jordnötssmör på  rostade  brödskivor .

Lägg sedan på skivade bananer blandat med  äpple och 

apelsinklyftor, eller vilka frukter som helst .

Strö solroskärnor över .

TILLSAMMANS  med  en  smoothie  har  man en komplett

och  närande frukost eller ett mellanmål .

mm...så gott !

TACK !  


MINA SAFTIGA KUVERTBRÖD , 32 ST .

 


                          HEJSAN !


DE ÄR ALLTID GOTT MED  KUVERTBRÖD ,  

DET SER LITE FESTLIGARE UT !

INTE SÅ JÄTTESTORA .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl ljummet vatten 

250 g kesella , lätt

1 tsk salt

1 msk kummin

4 dl grahamsmjöl

ca 10 dl bakvetemjöl

ATT PENSLA MED 

OCH STRÖ PÅ :

uppvispat ägg

lite grahamsmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA jästen i en degbunke.

Rör ut i lite av vattnet  .

Tillsätt resten av vattnet och rör ner

kesella , salt och kummin .in grahamsmjöl

och det mesta av vetemjölet ..

2,  LÅT degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

3,  TA upp degen på mjölat bakbord och 

knåda väl .

Baka ut till 32 bullar, skåra dem och låt jäsa

övertäckta på bakpappersklädd plåt 30 min .

4,  PENSLA  med  uppvispat ägg och strö 

grahamsmjöl över .

5,  GRÄDDA mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min.

Låt sedan bullarna  svalna på galler utan bakduk .


Gott med smör och ost på ! -  till en mugg te .

LYCKA TILL !

Ar