måndag 15 april 2024
MIN GODA KOKTA TORSK MED TOMAT- OCH SVAMPSÅS , 4 PORT .
söndag 14 april 2024
MAUDS TONFISKSMÖRGÅS, PÅ MITT VIS ! - MELLANMÅL . 2 PORT.
HEJSAN !
En dag gjorde jag så här , till maken och mej ,
och det var inte dumt alls!
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk majonnäs
1 msk hackad gul eller röd lök
1 tsk hackad kapris
1/2 tsk var:
osötad senap och citronjuice
150 - 200 g koncentrerad tonfisk
1 äggvita
120 g vitt bröd
salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ GRILLVÄRME .
BLANDA lök, majonnäs, kapris, senap
och citronjuice i en skål .
DELA tonfisken i mindre bitar och rör
ner den .
VISPA äggvitan och lite hårt salt till hårt
skum .
VÄND försiktigt ner äggvitan i tonfisk -
smeten .
FÖRDELA tonfisksmeten på de 4 bröd -
skivorna .
LÄGG på en folieklädd plåt och grilla dem
tills de är " puffiga" .
HOPPAS ATT DET SMAKAR och LYCKA TILL !
OLIVBRÖD I FORM , 2 BRÖD ,
HEJSAN !
PÅ äldre dagar har jag lärt mig att uppskatta olivolja .
En liten skvätt olivolja räcker långt .
Degen ska jäsa över natten .
HÄR ÄR RECEPTET :
1/4 paket jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
600 g vetemjöl Special
olivolja till formen
14 KALAMATA - OLIVER
1 tsk hel rose'- peppar
1 tsk torkad basilika
flingsalt
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SMULA jästen i en bunke och lös den i vattnet .
Rör i salt och sist vetemjöl . Blanda till en lös deg .
Plasta in bunken och låt degen jäsa över natten i
rumstemperatur .
2, SÄTT UGNEN på 200 grader . Ta fram 2 avlånga
bakformar , 1 1/2 liter . Häll 2 - 3 tsk olivolja i varje
bakform .
3, SKRAPA ut degen i formarna , hälften i varje och
kör runt degen så den får olja runt om . Stick ner oliver.
Strö över rose'- peppar , basilika och flingsalt .
4, GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 30 minuter .
Låt svalna galler UTAN bakduk .
Brödet är godast nybakat och lite ljummet , men håller
sig saftigt upp till 2 dagar .
Så himla gott !
LYCKA TILL !
torsdag 11 april 2024
MINA SNABBA MORGONLIMPOR , 2 STYCKEN .
HEJSAN !
Har skrivit in dem förut , men återkommer gärna !
DESSA limpor är ljuvligt mjuka och saftiga ,
de går fort och lätt att göra .
Dessutom ska de ställas in i KALL UGN :
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl mörk sirap
3 msk rapsolja
2 tsk salt
8 dl vetemjöl
8 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SMULA jästen i en bunke och lös
upp den i det fingervarma vattnet .
2, RÖR ner sirap, olja och salt .
3, BLANDA ner bägge mjölsorterna
spara 1,5 dl av vetemjölet - till utbakning .
och knåda till en smidig deg .
4, DELA degen i två bitar och forma dem
till limpor .
Lägg dem bredvid varandra på en plåt med
bakplåtspapper .
Lägg även en bit bakplåtspapper längsmed
limporna .
5, SÄTT IN BRÖDEN I KALL UGN,
i mitten och sätt temperaturen på 200 grader.
Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar .
6, LÅT BRÖDEN stå i ugnen i ca 50 minuter .
7, LÅT bröden vila under bakduk .
JÄTTEGODA , lätta att skära !
ALL LYCKA TILL !
tisdag 9 april 2024
MIN TOMAT & PURJO -TORSK , 4 PORTIONER .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 - 600 g torskfile'
100 g purjolök
1 tsk salt
400 g krossade tomater
1 stor/hel fiskbuljongtärning
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
TAG en ugnssäker form .
VARVA fisken och den finstrimlade
purjon i denna .
Salta mellan varven .
HÄLL på de krossade tomaterna och
smula över fiskbuljongen ,
TÄCK med folie och grädda ca 35 min .
SERVERA med kokt potatis och sallad .
SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !
MIN GODA , ENKLA FISK PÅ GRÖNSAKSBÄDD , 2 PORTIONER .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 - 300 g koljafile'
200 g skivade morötter
200 g skivad purjolök
dill och 200 g tomatklyftor
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
KOKA purjo och morötter nästan mjuka i saltat vatten .
HÄLL allt i en ugnsfast form och lägg fisken ovanpå .
GRÄDDA tills fisken är klar, ca 15 - 20 min .
SERVERA varje portion med 100 g tomat , finklippt
dill som garnering på fisken
HA gärna potatismos till .
mm..så gott !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
måndag 8 april 2024
MIN GODA KORVGRYTA MED VITA BÖNOR , 4 PORT.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g gul lök
200 g grön paprika
2 tsk smör
200 g mager falukorv
300 g kokta vita bönor
2 små äpplen
1 msk tomatpure
1 - 2 tsk curry
1 tsk worcestersås 1
1 tsk osötad senap
1 dl buljong av tärning
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken .
SKÖLJ kärna ur och strimla paprikan .
FRÄS grönsakerna i smöret i en gryta
på svag värme ca 5 min.
SKÄR korven i strimlor .
SKALA och kärna ur äpplena och skär
dem i klyftor .
LÄGG korv, bönor och äppelklyftor i grytan.
TILLSÄTT tomatpure , curry, Worcestersås ,
senap och buljong .
LÅT alltsammans koka upp under omrörning .
LÅT det sedan bli genomvarmt ca 5 minuter .
HA gärna tomater till grytan .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !