torsdag 25 april 2024

MIN GODA LAXFÄRSENTRE' MED ROMSÅS , 4 PORT . mm... smaskens !

 


                          HEJSAN  !


Under årens lopp , kommer den här rätten

upp lite då och då .

Nu är det dags igen !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g lax i bit

vatten , salt

1 dillkvist

1 citronklyfta 

2 dl vispgrädde

1/2 tsk salt

1 kryddmått peppar 

2 skivor (a'  ca 35 g)  rökt lax 

dill

ROMSÅS :

1 dl lätt kräm fraiche

1 burk (50 g)  röd stenbitsrom


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SJUD laxen i lätt saltat vatten med dill och

citronklyfta i ca 15 minuter.

Låt laxen kallna i spadet .

2,  SKÄR ut laxen i skinn- och benfria bitar.

Lägg dem i matberedare och mixa med grädden

till en slät massa .  Krydda .

3,  DELA de rökta laxskivorna mitt i tu .

Lägg dem i små pappersformar eller koppar, som

först oljats lätt .

Fyll dem med laxfärs och ställ dem kallt ett par 

timmar .

4,   STJÄLP upp dem på små tallrikar och garnera 

med dillkvist .

Rör samman kräm fraiche och stenbitsrom  och 

lägg runt omkring .

SERVERA SOM ENTRE'RÄTT  .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !

 

onsdag 24 april 2024

MIN UNDERBART GODA LAX - ROS SALLAD , 4 PORT.

 

                             HEJSAN !


DEN här vackra lax - salladen har vi haft som förrätt 

eller gärna på kvällskvisten  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 bit grön gurka

1/2 tsk salt

1 huvud frise'sallat

8 tunna skivor (ca 35 g ) rökt lax .

1 knippa dill eller persilja


DRESSING :
1 tsk honung

1 pressad limefrukt

salt å vitpeppar

3 msk olivolja (eller annan olja)

1 msk vatten 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SKALA  och skär gurkan i 2 - 3  mm tjocka skivor .

Lägg dem i ett durkslag och strö över salt .

Lår stå i 30 minuter .

2,   SKÖLJ salladen och skär i mindre bitar.

Skölj gurkan i kallt vatten och torka skivorna i en handduk .

Dela gurkskivorna .

Hacka dillen .  

3,   SKÄR hälften av laxskivorna i små bitar  och blanda 

med sallad, dill och gurka .

4,  FORMA  resten av laxskivorna till fyra rosor .

5,  BLANDA honung , pressad limefrukt  och kryddor .

Skaka eller rör tills honungen löst sig .

Blanda i olja och vatten till en slät dressing .

Häll den över salladen och rör om .

6,  FÖRDELA   salladen  på fyra tallrikar och garnera

med  en lax - ros .


SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !


tisdag 16 april 2024

KASSLER MED BROCCOLI OCH GRÖNSAKS - RIS , 4 PORTIONER . (lunchlåda) .

 

                    

                            HEJSAN  !



HÄR ÄR EN RÄTT SOM VI GILLAR SKARPT .

VARSÅGODA  NI  OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :
4 portioner ris eller annat  gryn

 500 g skivad Kassler 

1 vitlöksklyfta

500 g fryst broccoli

1/2 grönsaksbuljongtärning

2 1/2 dl vatten

1 röd paprika

1 1/2 dl kräm fraiche

salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT  ugnen på 200 grader .

2,  KOKA riset enligt anvisning 

på förpackningen .

3,  LÄGG  kasslern i en ugnssäker form 

och värm den mitt i ugnen ca 15 minuter .

4,  SKALA  vitlök och lägg den och fryst broccoli i en kastrull ,

Smula ner buljongtärningen  och häll på  vattnet .

Låt koka under lock 5 - 7 minuter .

Ta undan 1/3 broccoli till servering  .

5,  DELA  kärna  ur och strimla paprikan .

6,  MIXA  resten av broccolin med kokvattnet och vitlöken .

Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp .

Blanda ner kräm fraiche .  Smaka av med salt å peppar .

7,  BLANDA  broccolin och paprikan med riset .

8,   SERVERA kasslern med grönsaks riset och såsen .


SMAKLIG  MÅLTID OCH LYCKA TILL !

 


                      


FARMORS , ÄLSKADE SOCKERKAKA .

 


                           HEJSAN  !


MIN  FARMOR ,  älskade denna sockerkaka ,

den bakade  farmor så fort kaffebrödet var slut .

Och särskilt när vi skulle få besök ..


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör  - smält

2 msk vaniljsocker 

3 ägg 

2 - 2 1/2  dl strösocker

2 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

1/2 dl mjölk

GARNERING :
florsocker + 1 kryddmått vaniljsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT ugnen på 175 grader .

2,  SMÄLT smöret ,  blanda med vaniljsockret ,

låt det svalna .

3,  VISPA ägg och strösocker pösigt .

4,   BLANDA  sen  vetemjöl och bakpulver 

och tillsätt det i äggsmeten .

5,  TILLSÄTT mjölk och smörblandningen .

6,  RÖR ihop allt till en smet .

7,  HÄLL smeten i en smord och bröad avlång 

bakform ca 1 1/2 liter .

8,  GRÄDDA  längst ner i ugnen ca 35 - 40 min .

9,  LÅT svalna i formen , innan DU stjälper upp

kakan på ett fat .

10,  BLANDA florsocker och vaniljsocker och 

pudra över kakan , innan servering  .


LYCKA TILL !








måndag 15 april 2024

MIN GODA KOKTA TORSK MED TOMAT- OCH SVAMPSÅS , 4 PORT .



                     HEJSAN  !


I Receptet ska det vara champinjoner
till svampsåsen ,  men jag hade kantareller
hemma , så jag tog dem .
Så himla gott !  mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g gul lök
200 g champinjoner / kantareller
1 burk krossade tomater , 
ca 400 g 
4 tsk olja
ca 1 tsk salt 
1 kryddmått svartpeppar
4 skivor torsk , ca 800 g 
skurna tvärs över ryggbenet ,
eller ca 600 g torskfilee'r
4 dl vatten
1 tsk salt
5 vitpepparkorn 
dillkvistar 

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och hacka löken .
Skölj , ansa och skiva champinjonerna / kantarellerna.
HÄLL av lite av tomatspadet .
VÄRM oljan i en låg vid kastrull eller stekpanna . 
FRÄS lök och champinjoner på svag värme ca 5 min.
RÖR om någon gång under tiden .
HÄLL på tomatkrosset , tillsätt salt och peppar och
låt röran  koka på svag värme ytterligare ca 5 min.
SKÖLJ fiskskivorna .
LÅT  vatten , salt , .peppar och dill koka upp i en 
kastrull .
LÄGG i fisken och låt den koka på svag värme under
lock tills den är genomkokt,  8 - 10 min , för fisk med ben , 
ca 5 min , för fiskfile'er  .
LÄGG upp fisken på serveringsfat och häll på tomat- och 
svampsåsen .
STRÖ gärna över gärna över hackad persilja .
SERVERA 75 g kokt potatis per person .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

söndag 14 april 2024

MAUDS TONFISKSMÖRGÅS, PÅ MITT VIS ! - MELLANMÅL . 2 PORT.

 


                    HEJSAN  ! 

En dag gjorde jag så här ,  till maken och mej ,

och det var inte dumt alls!


HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk majonnäs

1 msk hackad gul eller röd lök

1 tsk hackad kapris 

1/2 tsk var:

osötad senap och citronjuice

150 - 200 g koncentrerad tonfisk

1 äggvita

120 g vitt bröd 

salt


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ GRILLVÄRME .

BLANDA  lök, majonnäs, kapris, senap

och citronjuice i en skål .

DELA tonfisken i mindre bitar och rör 

ner den .

VISPA  äggvitan och lite hårt salt till hårt

skum .

VÄND försiktigt ner äggvitan i tonfisk -

smeten .

FÖRDELA  tonfisksmeten på de 4 bröd -

skivorna .

LÄGG  på en folieklädd plåt och grilla dem 

tills de är " puffiga" .


HOPPAS ATT DET SMAKAR och LYCKA TILL !


   

OLIVBRÖD I FORM , 2 BRÖD ,

 


                       HEJSAN !


PÅ  äldre dagar har jag lärt mig att uppskatta  olivolja .

En liten skvätt olivolja räcker långt . 

Degen ska jäsa över natten .


HÄR ÄR RECEPTET :
1/4 paket jäst 

5 dl vatten

2 tsk salt

600 g vetemjöl  Special

olivolja till formen 

14  KALAMATA - OLIVER 

1 tsk hel rose'- peppar 

1 tsk torkad basilika

flingsalt 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SMULA  jästen i en bunke och lös den i vattnet .

Rör i salt och sist vetemjöl .  Blanda till en lös deg .

Plasta in bunken och låt degen jäsa över natten i 

rumstemperatur .

2,   SÄTT UGNEN på 200 grader .  Ta fram 2 avlånga 

bakformar , 1 1/2 liter .  Häll 2 - 3 tsk olivolja i varje

bakform .

3,   SKRAPA ut degen i formarna ,  hälften i varje och

kör runt degen så den får olja runt om . Stick ner oliver.

Strö över rose'- peppar ,  basilika och flingsalt .

4,   GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 30 minuter .

Låt svalna galler UTAN bakduk .

Brödet är godast nybakat och lite ljummet , men håller

sig saftigt upp till 2 dagar .

Så himla gott !


LYCKA TILL !