fredag 24 maj 2024

GAMMALDAGS SIKTEBRÖD , 1 ST .



                       HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vatten

25 g jäst

10 dl rågsikt

6 dl vetemjöl

2 1/2 tsk salt

2 msk smör/margarin


SÅ HÄR GÖR DU : 

1,  LJUMMA  1 dl vatten och slå i degbunken .

Sätt till kummin och rör ut .

Rör ner 2 dl vetemjöl och arbeta samman .

2,  MAKA  ihop den lilla degen och låt den 

jäsa övertäckt 1/2  timme .

Ljumma  resterande vatten (5 dl ) och sätt till 

smör / margarin .

3,  SLÅ degspadet i bunken,  sätt till saltet och

arbeta samman .

Rör ner rågsikten och resterande vetemjöl och

arbeta ihop till en slät deg .

Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek

ca 1 timme .

4,  TAG  upp degen på mjölat bakbord och knåda 

den ordentligt till en slät och sprickfri limpa .

LÄGG den på bakplåtspapper och pricka ytan med

gaffel för att brödet inte skall spricka .

Jäs övertäckt ca 20 min .

5,  GRÄDDA  först i 225 grader , men sänk värmen 

till 200 grader efter ca 1 timme då limpan är 

färdiggräddad .

Skorpan blir härligt knaprig om brödet får svalna

utan bakduk .

6,  LIMPAN blir rejäl och fryser Du den så skär det

i lagom bitar att ta fram .

JÄTTEGOTT och LYCKA TILL !

måndag 13 maj 2024

KLIPPTA MUSLIFRALLOR CA 20 ST .

 


                           HEJSAN !

Saftiga  bröd  med  musli  i  degen .

Du  kan  använda valfri  sort .

mm...jättegoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
25 g jäst

4 dl ljummen  mjölk

25 g  smör,  rumsvarmt 

1 1 /2 tsk salt

2 msk ljus sirap

2 dl musli  valfri sort

9 -10 dl rågsikt


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA  ner jästen i en bunke.

Tillsätt mjölken och blanda tills jästen 

har lösts upp .

2,  TILLSÄTT smör, salt, sirap, musli 

och rågsikt, lite i taget .

Rör ihop allt till en smidig deg och 

knåda den kraftigt i några minuter .

3,  LÅT degen jäsa under bakduk i

ca 50 minuter .

4,  KNÅDA  igenom degen  på ett 

mjölat  bakbord.

Klipp  ca 20 lika stora  bitar av degen.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper .

5,  LÅT degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 230 grader .

6,  GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 10 - 12 min.

Låt dem svalna under bakduk på ett galler .

LYCKA TILL !






söndag 12 maj 2024

lördag 27 april 2024

LAXRULLAR MED AVOKADOKRÄM , 4 PORT . ENTRE'RÄTT

 


                 HEJSAN  !


MÄRKS DET ATT VI ÄLSKAR LAX ?

VI TAR ETT RECEPT TILL !

mm...himla gott !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 tunna skivor rökt lax

2 väl mogna  avokador

1 dl kräm fraiche eller ädel fraiche 

saft av 1/2 pressad citron 

salt och peppar

rose' sallad 


SÅ HÄR GÖR DU :
1, LÄGG  laxskivorna på en skärbräda .

Dela avokadorna .

Ta ur  kärnan och lyft bort skalet .

Mosa avokadoköttet och blanda med  

kräm fraiche och citronsaft .

Smaka av med salt och peppar .

2,  FÖRDELA blandningen på laxskivorna

och rulla ihop dem .

Bjud dem som entre'- rätt med rose'sallad

och rostat bröd eller brytbröd .


HOPPAS ATT DET SMAKAR och LYCKA TILL !



torsdag 25 april 2024

MIN GODA LAXFÄRSENTRE' MED ROMSÅS , 4 PORT . mm... smaskens !

 


                          HEJSAN  !


Under årens lopp , kommer den här rätten

upp lite då och då .

Nu är det dags igen !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g lax i bit

vatten , salt

1 dillkvist

1 citronklyfta 

2 dl vispgrädde

1/2 tsk salt

1 kryddmått peppar 

2 skivor (a'  ca 35 g)  rökt lax 

dill

ROMSÅS :

1 dl lätt kräm fraiche

1 burk (50 g)  röd stenbitsrom


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SJUD laxen i lätt saltat vatten med dill och

citronklyfta i ca 15 minuter.

Låt laxen kallna i spadet .

2,  SKÄR ut laxen i skinn- och benfria bitar.

Lägg dem i matberedare och mixa med grädden

till en slät massa .  Krydda .

3,  DELA de rökta laxskivorna mitt i tu .

Lägg dem i små pappersformar eller koppar, som

först oljats lätt .

Fyll dem med laxfärs och ställ dem kallt ett par 

timmar .

4,   STJÄLP upp dem på små tallrikar och garnera 

med dillkvist .

Rör samman kräm fraiche och stenbitsrom  och 

lägg runt omkring .

SERVERA SOM ENTRE'RÄTT  .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !

 

onsdag 24 april 2024

MIN UNDERBART GODA LAX - ROS SALLAD , 4 PORT.

 

                             HEJSAN !


DEN här vackra lax - salladen har vi haft som förrätt 

eller gärna på kvällskvisten  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 bit grön gurka

1/2 tsk salt

1 huvud frise'sallat

8 tunna skivor (ca 35 g ) rökt lax .

1 knippa dill eller persilja


DRESSING :
1 tsk honung

1 pressad limefrukt

salt å vitpeppar

3 msk olivolja (eller annan olja)

1 msk vatten 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SKALA  och skär gurkan i 2 - 3  mm tjocka skivor .

Lägg dem i ett durkslag och strö över salt .

Lår stå i 30 minuter .

2,   SKÖLJ salladen och skär i mindre bitar.

Skölj gurkan i kallt vatten och torka skivorna i en handduk .

Dela gurkskivorna .

Hacka dillen .  

3,   SKÄR hälften av laxskivorna i små bitar  och blanda 

med sallad, dill och gurka .

4,  FORMA  resten av laxskivorna till fyra rosor .

5,  BLANDA honung , pressad limefrukt  och kryddor .

Skaka eller rör tills honungen löst sig .

Blanda i olja och vatten till en slät dressing .

Häll den över salladen och rör om .

6,  FÖRDELA   salladen  på fyra tallrikar och garnera

med  en lax - ros .


SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !


tisdag 16 april 2024

KASSLER MED BROCCOLI OCH GRÖNSAKS - RIS , 4 PORTIONER . (lunchlåda) .

 

                    

                            HEJSAN  !



HÄR ÄR EN RÄTT SOM VI GILLAR SKARPT .

VARSÅGODA  NI  OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :
4 portioner ris eller annat  gryn

 500 g skivad Kassler 

1 vitlöksklyfta

500 g fryst broccoli

1/2 grönsaksbuljongtärning

2 1/2 dl vatten

1 röd paprika

1 1/2 dl kräm fraiche

salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT  ugnen på 200 grader .

2,  KOKA riset enligt anvisning 

på förpackningen .

3,  LÄGG  kasslern i en ugnssäker form 

och värm den mitt i ugnen ca 15 minuter .

4,  SKALA  vitlök och lägg den och fryst broccoli i en kastrull ,

Smula ner buljongtärningen  och häll på  vattnet .

Låt koka under lock 5 - 7 minuter .

Ta undan 1/3 broccoli till servering  .

5,  DELA  kärna  ur och strimla paprikan .

6,  MIXA  resten av broccolin med kokvattnet och vitlöken .

Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp .

Blanda ner kräm fraiche .  Smaka av med salt å peppar .

7,  BLANDA  broccolin och paprikan med riset .

8,   SERVERA kasslern med grönsaks riset och såsen .


SMAKLIG  MÅLTID OCH LYCKA TILL !