söndag 26 maj 2024

RABARBERKRÄM , 4 - 6 port .

 


                        HEJSAN !


Rabarberkräm ,  är ju riktigt smarrigt !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg rabarber 

2 dl strösocker

2 - 3 msk majsena eller potatismjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1, SKALA RENT och trimma fula rabarberstjälkar

och skär dem i tändstickslånga bitar .

2,  KOKA UPP i kastrull med lite vatten i bottnen så

att inte rabarbern bränner vid .

När den väl börjar koka saftar den sig automatiskt, 

men i början kan den koka torrt .

3,  BLANDA NER  sockret och låt koka några minuter ,

tills rabarbern nätt och jämnt kokat sönder.

Rör ut majsena eller potatismjöl i lite kallt vatten ,

häll i och rör kraftigt tills krämen börjar koka.

Ta av från värmen .

4,  SMAKA AV  med socker till lagom sötma och red

eventuellt ytterligare om krämen är för tunn.

Lättglass eller mjölk passar till .


HOPPAS ATT DET SMAKAR,

LYCKA TILL !


SMULPAJ MED RABARBER , 175 grader . 4 - 6 port .

 


 

                               HEJSAN !


RABARBERN är alltid tacksam att laga till ,

även grova stammar mjuknar på  några  minuter

i kastrullen .

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 kg rabarber i tändstickslånga bitar.

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

100 g smör eller margarin

2 dl strösocker

2 msk majsena 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 175 grader .

Smörj en liten eldfast form .

Blanda mjöl, havregryn, hälften

av sockret och smöret i små tärningar

i en skål .

Nyp ihop för hand till dess det blir smulor.

2,  LÄGG rabarbern i bottnen på formen .

Blanda resten av sockret med majsena och

fördela över rabarberbitarna, skaka lite på

formen så att blandningen når alla rabarber-

ytor .

Fruktblandningen blir då " självredande" .

3,  FÖRDELA smulorna över rabarbern .

Låt stå i ugnen cirka 20 minuter .

Sätt eventuellt på lite övervärme mot slutet

så att pajtäcket  får fin färg .

4,  PAJEN kan ätas kall eller varm med glass

eller med vaniljvisp .


HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA TILL !



                        



fredag 24 maj 2024

GAMMALDAGS SIKTEBRÖD , 1 ST .



                       HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vatten

25 g jäst

10 dl rågsikt

6 dl vetemjöl

2 1/2 tsk salt

2 msk smör/margarin


SÅ HÄR GÖR DU : 

1,  LJUMMA  1 dl vatten och slå i degbunken .

Sätt till kummin och rör ut .

Rör ner 2 dl vetemjöl och arbeta samman .

2,  MAKA  ihop den lilla degen och låt den 

jäsa övertäckt 1/2  timme .

Ljumma  resterande vatten (5 dl ) och sätt till 

smör / margarin .

3,  SLÅ degspadet i bunken,  sätt till saltet och

arbeta samman .

Rör ner rågsikten och resterande vetemjöl och

arbeta ihop till en slät deg .

Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek

ca 1 timme .

4,  TAG  upp degen på mjölat bakbord och knåda 

den ordentligt till en slät och sprickfri limpa .

LÄGG den på bakplåtspapper och pricka ytan med

gaffel för att brödet inte skall spricka .

Jäs övertäckt ca 20 min .

5,  GRÄDDA  först i 225 grader , men sänk värmen 

till 200 grader efter ca 1 timme då limpan är 

färdiggräddad .

Skorpan blir härligt knaprig om brödet får svalna

utan bakduk .

6,  LIMPAN blir rejäl och fryser Du den så skär det

i lagom bitar att ta fram .

JÄTTEGOTT och LYCKA TILL !

måndag 13 maj 2024

KLIPPTA MUSLIFRALLOR CA 20 ST .

 


                           HEJSAN !

Saftiga  bröd  med  musli  i  degen .

Du  kan  använda valfri  sort .

mm...jättegoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
25 g jäst

4 dl ljummen  mjölk

25 g  smör,  rumsvarmt 

1 1 /2 tsk salt

2 msk ljus sirap

2 dl musli  valfri sort

9 -10 dl rågsikt


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA  ner jästen i en bunke.

Tillsätt mjölken och blanda tills jästen 

har lösts upp .

2,  TILLSÄTT smör, salt, sirap, musli 

och rågsikt, lite i taget .

Rör ihop allt till en smidig deg och 

knåda den kraftigt i några minuter .

3,  LÅT degen jäsa under bakduk i

ca 50 minuter .

4,  KNÅDA  igenom degen  på ett 

mjölat  bakbord.

Klipp  ca 20 lika stora  bitar av degen.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper .

5,  LÅT degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 230 grader .

6,  GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 10 - 12 min.

Låt dem svalna under bakduk på ett galler .

LYCKA TILL !






söndag 12 maj 2024

lördag 27 april 2024

LAXRULLAR MED AVOKADOKRÄM , 4 PORT . ENTRE'RÄTT

 


                 HEJSAN  !


MÄRKS DET ATT VI ÄLSKAR LAX ?

VI TAR ETT RECEPT TILL !

mm...himla gott !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 tunna skivor rökt lax

2 väl mogna  avokador

1 dl kräm fraiche eller ädel fraiche 

saft av 1/2 pressad citron 

salt och peppar

rose' sallad 


SÅ HÄR GÖR DU :
1, LÄGG  laxskivorna på en skärbräda .

Dela avokadorna .

Ta ur  kärnan och lyft bort skalet .

Mosa avokadoköttet och blanda med  

kräm fraiche och citronsaft .

Smaka av med salt och peppar .

2,  FÖRDELA blandningen på laxskivorna

och rulla ihop dem .

Bjud dem som entre'- rätt med rose'sallad

och rostat bröd eller brytbröd .


HOPPAS ATT DET SMAKAR och LYCKA TILL !



torsdag 25 april 2024

MIN GODA LAXFÄRSENTRE' MED ROMSÅS , 4 PORT . mm... smaskens !

 


                          HEJSAN  !


Under årens lopp , kommer den här rätten

upp lite då och då .

Nu är det dags igen !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g lax i bit

vatten , salt

1 dillkvist

1 citronklyfta 

2 dl vispgrädde

1/2 tsk salt

1 kryddmått peppar 

2 skivor (a'  ca 35 g)  rökt lax 

dill

ROMSÅS :

1 dl lätt kräm fraiche

1 burk (50 g)  röd stenbitsrom


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SJUD laxen i lätt saltat vatten med dill och

citronklyfta i ca 15 minuter.

Låt laxen kallna i spadet .

2,  SKÄR ut laxen i skinn- och benfria bitar.

Lägg dem i matberedare och mixa med grädden

till en slät massa .  Krydda .

3,  DELA de rökta laxskivorna mitt i tu .

Lägg dem i små pappersformar eller koppar, som

först oljats lätt .

Fyll dem med laxfärs och ställ dem kallt ett par 

timmar .

4,   STJÄLP upp dem på små tallrikar och garnera 

med dillkvist .

Rör samman kräm fraiche och stenbitsrom  och 

lägg runt omkring .

SERVERA SOM ENTRE'RÄTT  .


HOPPAS DET SMAKAR och LYCKA TILL !