lördag 6 juli 2024

1 PERSON , KYCKLINGGRYTA MED WOKADE GRÖNSAKER . MIDDAG .,

 



                            HEJSAN !


DET  HÄR VILL JAG BJUDA PÅ IDAG .

DET ÄR SÅ GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 tsk currypasta

1 tsk, skinnfri ,  strimlad kycklingfile'

1/2  påse wokgrönsaker, ca 150 g

1 dl kycklingbuljong

1 tsk flytande honung

1 tsk citronsaft

1 tsk soja

1 pressad vitlöksklyfta

maizenaredning

TILLBEHÖR :

3 dl kokt  ris .

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS currypastan i lite olja ett ögonblick 

och tillsätt den strimlade kycklingfile'n

samt grönsakerna .

STEK på hög värme ett par minuter tills 

köttet är genomstekt .

Tillsätt hönsbuljong, honung, citronsaft,

soja och vitlök .

Red  med maizena och servera tillsammans 

med riset .


LYCKA TILL !

och

SMAKLIG MÅLTID !

fredag 5 juli 2024

LUNCH 1 PERSON , GRATINERAD SKINKFYLLD PAPRIKA .

 

                       HEJSAN  !


NU VAR DET ETT TAG SEN  JAG VAR HÄR ,

MEN  ......  .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl  purjolök i tunna skivor

1 grovt riven morot

1 tsk olja

1 dl krossade tomater

30 g strimlad skinka

2 tsk chilisås

salt , och peppar

1 paprika

25 g mager riven ost


SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS upp purjolök och riven morot i oljan .

Tillsätt de krossade tomaterna , skinka och chilisås

och låt blandningen småkoka på svag värme i ca 5 min.

DELA  paprikan, ta bort det vita och kärnorna , 

fördela skinkblandningen i de 2 paprikahalvorna .

STRÖ  över riven ost och gratinera i ugn i 225 grader ca 5 min.

LYCKA TILL och 

SMAKLIG MÅLTID !

torsdag 27 juni 2024

SOMMARTÅRTA MED BÄR , 8 - 10 BITAR .

 

               HEJSAN !


En  knaprig chokladbotten som inte behöver gräddas i ugn ,

fylls med vispad grädde eller glass och garneras med med

sommarens färska bär .

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJSKAL ,  12 krossade digestive - kex  ca 3 1/2 dl 

100 g smör

100 g mörk choklad 

FYLLNING 

2 - 3 dl vispad grädde

GARNERING 

jordgubbar , hallon, blåbär,  eller hjortron .


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  KROSSA KEXEN i matberedaren .

Smält smör och choklad tillsammans i en skål 

över en kastrull med sjudande vatten .

Blanda kex- krosset med chokladblandningen .

2,  BRED ut smeten i botten och runt kanterna

med hjälp av en sked 

med löstagbar kant.

Ställ in formen i kylen .

3,  BRED vispad grädde över paj - bottnen 

eller sked a över vaniljglass och garnera med

sommarens bär .


ALL LYCKA TILL !

















PAJSKAL :

12 krossade digestivekex ,  ca 3 1/2 dl 

100 g smör

FYLLNING :

2 - 3  dl vispad grädde

eller 1 liter vaniljglass

GARNERING :
jordgubbar, hallon, blåbär, eller hjortron


TIPS ! 

GRÄDDE eller VANILJGLASS 

KAN BYTAS MOT VANILJVISP .





                        

söndag 23 juni 2024

VILLE BARA SÄGA !

 HEJSAN  !


Maken har fått en allvarlig sjukdom ,

Stundom är han hemma , och stundom på sjukhus .

Därav min frånvaro , med recept  !

 jag lägger in recept lite då och då ,

men inte i samma takt som förut .

Så snart maken är bättre , skriver jag som vanligt .


TACK PÅ FÖRHAND ,  MAUD N.

lördag 15 juni 2024

LÅNGPANNEKYCKLING ,GÅR LIKA BRA TILL VARDAG SOM TILL HELG .4 PORT.

 


                                         HEJSAN !


TILLAGNINGSTID :  UNDER 45 MINUTER .


HÄR ÄR RECEPTET :
900 g fast potatis

2 rödlökar

2 msk olivolja

salt och peppar

4 kycklingklubbor

4 tomater

1 gul paprika

1 röd paprika

1/2 kruka oregano

2 tsk rökt paprikapulver

1/2 dl balsamvinäger

1 dl kycklingbuljong

( vatten  och tärning eller fond)


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT  UGNEN PÅ 225 GRADER OCH 

SÄTT IN EN LÅNGPANNA .

2,  DELA POTATISEN , skala och skär löken 

i klyftor,  blanda det med hälften av olivoljan .

Krydda med salt och peppar .

Häll ut potatisen och löken på den förvärmda 

plåten .

3,  BRYN KYCKLINGEN  i resten av olivoljan 

i en stekpanna .

Krydda med salt och peppar och lägg dem sedan 

på plåten .  Stek allt mitt i ugnen först 20 minuter .

4,  DELA tomaterna i halvor.

Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar .

5,  LÄGG tomater , paprika och oregano 

på plåten och krydda med paprikapulvret.

Ringla över vinägern och buljongen och 

stek ytterligare ca 15 minuter .

6,  SERVERA kycklingen, potatisen och

grönsakerna med buljongen från plåten .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


söndag 9 juni 2024

SOLMOGEN TOMATCHUTNEY ,

 

                        HEJSAN ! 


TOMATCHUTNEY,  Är gott som tillbehör till kötträtter ,

eller på ett buffe' - bord .

Chutneyn blir godast om DU använder riktigt solmogna

tomater .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg tomater

1 gul lök

1/2 röd chilifrukt

rapsolja till stekning

3/4 dl vitvinsvinäger

1 dl ljusa russin

2 dl strösocker

2 tsk finriven färsk ingefära salt


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SKÖLJ och skär tomaterna i bitar .

2,  SKALA och hacka löken .

Kärna ur och finhacka chilin .

3,  FRÄS lök och chili i en gryta med olja.

Löken och chilin ska bli mjuk och glansig .

4,  TILLSÄTT tomater , vitvinsvinäger ,

ljusa russin och socker och låt tomatchutneyn 

småkoka i ca 40 minuter . Rör om då och då .

5,  SMAKA av med riven ingefära och salt.

Häll upp chutneyn på väl rengjorda glasburkar .

6,  FÖRVARA  chutneyn kallt .


TIPS !

ALLA sorters tomater går att använda 

i chutneyn - små , stora eller biffiga ,

gröna , röda eller gula ! 

mm...så gott !

LYCKA TILL !

NÖT - GIFFLAR FRÅN BARNDOMEN .

 

                            HEJSAN  !


MIN FARMOR BAKADE NÅGOT LIKNANDE DESSA 

NÄR  JAG  VAR BARN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 paket jäst för söta degar

3/ 4  dl flytande margarin

3 dl mjölk

1 ägg

1/2  dl strösocker

2 tsk mald  kardemumma

1 kryddmått salt

8 - 9 dl vetemjöl


1 dl hasselnötter

1 dl strösocker

1/2 dl flytande margarin


ägg att pensla med 

+  pärlsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke.

Värm margarin och mjölk till 37 grader i en kastrull .

TILLSÄTT  lite av degvätskan till jästen .

Rör så att jästen löser sig .Tillsätt  resten av degvätskan ,

ägg, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet .

ARBETA ihop till en kladd -fri  deg .

Låt degen jäsa i 30 minuter .

MAL under tiden hasselnötterna  och blanda dem med

socker och margarin .

DELA  degen i 4 delar .

KAVLA ut varje degbit till en rund , lite drygt tallriks -

stor kaka .

SKÄR  eller sporra kakan i 6 jämnstora  snibbar .

LÄGG en klick fyllning  på den breda sidan av giffeln

och rulla ihop  .

LÅT gifflarna jäsa på en bakplåt  i ytterligare 30 minuter.

PENSLA med uppvispat ägg och strö på pärlsocker .

GRÄDDA  gifflarna  i  ca  10  minuter i 225  grader .


LYCKA  TILL !